Σημαντικές επιτυχίες καταγράφει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο συριακός στρατός στην προσπάθειά του να εξοστρακίσει τους τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς αντάρτες από το τελευταίο εκτεταμένο προπύργιό τους, την περιοχή του Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται ότι αποσύρθηκαν από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν (το AmynaGR το μετέδωσε από χθες), στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τον κυβερνητικό στρατό που προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, που προέρχεται από την Αλ Κάιντα και αντιπροσωπεύει την πιο ισχυρή δύναμη των αντικαθεστωτικών στην περιοχή έκανε λόγο για «αναδίπλωση», υποστηρίζοντας ότι μέρος των μαχητών της συνεχίζει να βρίσκεται και να μάχεται στην πόλη.
Η Χαν Σεϊχούν βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ5, την πιο σημαντική οδική αρτηρία της Συρίας, που ενώνει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, περνώντας από σειρά μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χομς. Εγινε παγκοσμίως γνωστή το 2017 λόγω επίθεσης με χημικό αέριο που προκάλεσε δεκάδες θυμάτων. Η αντιπολίτευση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταγγείλει ότι η επίθεση οργανώθηκε από το καθεστώς Ασαντ, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η Δαμασκός. Παράλληλα με τη Χαν Σεϊχούν, οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα τελευταία οχυρά τους στη γειτονική επαρχία Χάμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η περιοχή του Ιντλίμπ ανακηρύχθηκε «ασφαλής ζώνη» ύστερα από συμφωνία ανακωχής που προέβλεπε την εγκατάσταση παρατηρητηρίων από τη Ρωσία και την Τουρκία, χάρη στη μεσολάβηση των οποίων επετεύχθη ο εύθραυστος συμβιβασμός. Ωστόσο, από τα τέλη Απριλίου, ο συριακός στρατός έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις για την κατάληψη του Ιντλίμπ επικαλούμενος παραβιάσεις της ανακωχής εκ μέρους των ανταρτών. Τόσο το Παρατηρητήριο όσο και πηγές του συριακού στρατού ανέφεραν ότι οι αντάρτες που υποχώρησαν από τη Χαν Σεϊχούν και τη Χάμα εγκαταστάθηκαν σε περιοχή που ελέγχει ο τουρκικός στρατός, στην πόλη Μορέκ. Μία ημέρα νωρίτερα, η συριακή αεροπορία είχε βομβαρδίσει στο ίδιο σημείο τουρκική αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε ενισχύσεις προς τους αντάρτες. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και τραυματίστηκαν 12. Την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής κατήγγειλε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην κυβέρνηση της Συρίας ή στους Ρώσους συμμάχους της.
Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποσύρει το παρατηρητήριό της στο Μορέκ – ένα από τα 12 συνολικά που έχει εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ. Προσέθεσε, δε, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη Ρωσία μετά το επεισόδιο της Δευτέρας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των στρατιωτών της και των σημείων παρατήρησης που λειτουργούν υπό τον έλεγχό τους.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε ότι και η χώρα του διαθέτει στρατιώτες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή του Ιντλίμπ και προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταστείλουν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν απόπειρες για επιθέσεις από ομάδες ισλαμιστών.
Aπό Καθημερινή.