19 Αυγούστου 2019

Αμυντική έκθεση ΤADTE 2019: UCAV αντιραντάρ "a la HARPY" από την Ταϊβάν.



Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Chung-Shan της Ταϊβάν (NCSIST) - η κύρια υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης της επιστήμης στον τομέα της άμυνας - παρουσίασε για πρώτη φορά το πυρομαχικό αντιραντάρ Chien Hsiang, με τον εκτοξευτή του. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Έκθεση Τεχνολογίας Αεροδιαστημικής & Άμυνας (TADTE 2019), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ταϊπέι από 15 έως 17 Αυγούστου.

Το Chien Hsiang είναι UAV καταστολής εχθρικής αεράμυνας, παρόμοιο του γνωστού μας UCAV Harpy που κατασκευάζει η Ισραηλινή ΙΑΙ και βρίσκεται σε υπηρεσία κι από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Διαθέτει μεσαίου μεγέθους πτέρυγες σε σχήμα "Δέλτα", καθώς και δύο αναδιπλούμενα πλευρικά πάνελ σε κάθε ρίζα κάθε πτέρυγας, που αναπτύσσονται για να ενισχύσουν τη σταθερότητα του πυρομαχικού κατά την κατάδυση και την ερματική του καθοδήγηση.

Η NCSIST έχει επίσης αναπτύξει έναν αρθρωτό ρυμουλκούμενο εκτοξευτή με βάση ρυμουλκούμενο, ο οποίος μεταφέρει μέχρι και 12 UCAV Chien Hsiang. Αυτή η διαμόρφωση επιτρέπει σε ένα σύστημα UCAV Chien Hsiang να αναπτυχθεί γρήγορα σε οποιοδήποτε μέρος απιτείται, και με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

Το πυρομαχικό μπορεί επίσης να εκτοξευθεί από σταθερούς επίγειους εκτοξευτές ή από μεγάλες Μονάδες Επιφανείας του Ναυτικού της Ταϊβάν.

Ο Lee Cheng-Ching, αναπληρωτής Δενικός Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας Αεροναυτικών Συστημάτων (ASRD) του NCSIST, δήλωσε  ότι οποιεσδήποτε φυσικές ομοιότητες με το ισραηλινό σύστημα Harpy είναι καθαρά "συμπτωματικές" και ότι το Chien Hsiang είναι ένα πλήρως αυτόχθον σύστημα όπλων που αξιοποιεί το έργο της ASRD στην πλατφόρμα και την πρόωση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), ενώ η Διεύθυνση Ερευνών Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Ινστιτούτου (ESRD), παρείχε τις τεχνολογίες καθοδήγησης και παθητικής αναζήτησης ραντάρ. 

Τέλος, η εκρηκτική κεφαλή του συγκεκριμένου UCAV, είναι ικανή να καταστρέψει οποιοδήποτε μεσαίο, ή και μεγάλο ρανταρ εδάφους, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του.

Από Janes.com.