4 Δεκεμβρίου 2019

Το Ινδικό Ναυτικό "έδιωξε" Κινεζικό πλοίο που έπλεε στην ΑΟΖ του.




Ο Ινδός Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Καραμπίρ Σινγκ δήλωσε την Τρίτη ότι ένα κινεζικό πλοίο απομακρύνθηκε από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ινδίας στη θάλασσα Andaman, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες θα αντιμετωπίζονται αυστηρά. "Η στάση μας είναι ότι εάν κάνετε το ο,τιδήποτε στην περιοχή μας, πρέπει να μας ειδοποιήσετε εκ των προτέρων ή να λάβετε την άδειά μας", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ερευνητικό πλοίο Shi Yan 1 εισήλθε στα ινδικά ύδατα το Σεπτέμβριο, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού υποψιάστηκε από τις Ινδικές αρχές ότι συμμετείχε σε κατασκοπία. "Το πλοίο εισήλθε στην περιοχή χωρίς την προηγούμενη άδεια του Ινδικού ΠΝ", τόνισαν.

Σχετικά με τις αυξανόμενες εισροές της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, ο ναύαρχος Σινγκ δήλωσε ότι επτά έως οκτώ κινεζικά πλοία είναι συνήθως παρόντα στην περιοχή οποιαδήποτε στιγμή.

Από το 2008, έχει υπάρξει μόνιμη παρουσία του Κινεζικού Ναυτικού στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, κυρίως με τη μορφή μιας δύναμης συνοδείας κατά της πειρατείας.

Υπήρξαν σημαντικές ανησυχίες στην Ινδία για την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή. Η Ινδία προσπαθεί να επεκτείνει τη θαλάσσια συνεργασία της με χώρες της περιοχής, όπως τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ και τη Σιγκαπούρη, με κύριο στόχο τον έλεγχο της κινεζικής προκλητικότητας.