3 Ιανουαρίου 2021

Aφιέρωμα στην εξάρτυση Μ-71 (Γ' Μέρος): Ορθή συντήρηση & συμβουλές βελτίωσης.

Η ανάρτηση των θηκών στα πλάγια και πίσω, μας προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.
 
Το παρόν άρθρο αποτελεί το Γ' Μέρος του Αφιερώματός μας στην εξάρτυση Μ-71.
Α' Μέρος - Β' Μέρος - Γ' Μέρος

Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τη χρησιμότητα των χορηγούμενων υλικών της εξάρτυσης Μ-71, θα παραθέσουμε κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να την προσαρμόσουμε καλύτερα, καθώς και κάποιες συμβουλές που θα λύσουν αρκετά προβλήματα που πιθανώς θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε επιχειρώντας μαζί της.

Πολλά από τα παρακάτω, δεν αφορούν αποκλειστικά την εξάρτυση Μ-71, αλλά έχουν εφαρμογή σε κάθε εξάρτυση, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.  

 
Κανόνες για να έχουμε σωστά κι άρτια υλικά
 
Πριν αναφέρουμε τους κανόνες, καλό είναι να υπενθυμιστεί -για άλλη μια φορά- το γεγονός πως ακόμα και η πιο σύγχρονη εξάρτυση, απαιτεί ορισμένη προσοχή, μια βασική συντήρηση, καθώς κι αρκετές προσωπικές προσαρμογές, προκειμένου να "κάτσει" πάνω μας τέλεια. Αν κι εδώ θα αναφερθούμε αποκλειστικά στην εξάρτυση Μ-71, αυτό δεν σημαίνει πως οι παρακάτω ενέργειες δεν πρέπει να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε άλλη εξάρτυση.   

1. Ελέγξτε τα χορηγούμενα υλικά. Αποτελεί κομβικής σημασίας στάδιο, καθώς η άρνηση χρέωσης φθαρμένων ή πολυχρησιμοιποιημένων υλικών, θα κινήσει τα "νήματα" αντικατάστασής τους από την υπηρεσία ΔΜ του ΕΣ. Δείτε λοιπόν προσεκτικά ένα προς ένα τα προς χορήγηση/χρέωση υλικά σας για τυχόν φθορές, ξηλωμένες υποδοχές συρτών ALICE, σπασμένα εσωτερικά πλαστικά τετραγωνισμού των φυσιγγιοθηκών, καθώς κι αν το  αδιάβροχο είναι σε κακή κατάσταση. Σε περίπτωση ύπαρξης κάποιου προβλήματος, αιτηθείτε άμεση αντικατάσταση. 

2. Πλύνετε τα χορηγούμενα υλικά. Η ελλιπής συντήρηση των υλικών προκαλεί συχνότερες φθορές. Τα χορηγούμενα υλικά πρέπει να πλυθούν όλα ανεξαιρέτως αμέσως μετά τη χρέωση, και στη συνέχεια να πλένονται μόνο όταν απαιτείται, μετά από τακτική επιθεώρηση τους από εσάς. Ο εξοπλισμός της εξάρτυσης πλένεται σε κρύο νερό, απλώς τρίβοντας τα υλικά με μια βούρτσα (ή μαλακή οδοντόβουρτσα) και σαπούνι. Στη συνέχεια, θέλουν καλό στέγνωμα, μακρυά όμως από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ, θερμάστρες κοκ).
 
3. Επισκευάστε τυχόν φθορές. Ελέγξτε τα υλικά, και ράψτε επιμελώς με χοντρή κλωστή τα σημεία που είναι ξηλωμένα. Δώστε τεράστια βάση στις υποδοχές των συρτών ALICE των φυσιγγιοθήκών και της θήκης του υδροδοχείου, καθώς αν είναι ξηλωμένες, θα τρεμοπαίζουν. Αυτό το βήμα είναι βασικό, καθώς η τέλεια επισκευή των προβληματικών υλικών θα βελτιώσει κατακόρυφα την άνεσή σας φορώντας την εξάρτυση και θα μηδενίσει τις όποιες "εκκρεμείς" κινήσεις. Αν δεν μπορείτε να ράψετε, ζητήστε από κάποιον άλλον να το κάνει για εσάς, ή πηγαίνετε σε κάποιο κατάστημα επισκευών ρουχισμού.

To υπ'αριθμόν ένα πρόβλημα της εξάρτυσης γενικά. Οι ξηλωμένες ραφές των υποδοχών των συρτών (κόκκινο χρώμα), και ειδικά του άνω μέρους τους (κίτρινο χρώμα). Πρέπει να λυθεί από τον μαχητή το συντομότερο δυνατό, ειδάλλως η εξάρτυση δεν θα είναι εξάρτυση, αλλά σχοινί στεγνώματος ρούχων.


4. "Τετραγωνίστε" τις φυσιγγιοθήκες. Αν και σε πολλούς φαίνεται αστείο και γελοίο, ο "τετραγωνισμός" των φυσιγγιοθηκών είναι πολύ σημαντικός. Διότι χωρίς αυτόν, οι γεμιστήρες κινούνται εντός της φυσιγγιοθήκης προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θορύβου, και την καταπόνηση της μέσης. 
 
Ιδανικά, το υλικό τετραγωνισμού (εδώ ο πλαστικός σωλήνας), θα πρέπει να περνά ένα δάχτυλο σε ύψος, το ύψος της φυσιγγιοθήκης, προκειμένου η τελευταία να μην κρέμεται προς τα έξω.

Οι φυσιγγιοθήκες Μ-71 Ν.Τ. έχουν στο εσωτερικό τους ραμμένα δύο πλαστικά κομμάτια, προκειμένου αυτές να έχουν μόνιμο τετραγωνισμένο σχήμα.  Ωστόσο, στις περισσότερες φυσιγγιοθήκες αυτά τα πλαστικά έχουν ξηλωθεί, ή έχουν σπάσει. Αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς και δεν την έχετε αλλάξει, τότε πρέπει να προβείτε μόνος σας στην επίλυσή του προβλήματος.
Η καλύτερη λύση είναι να βάλετε έναν (κομμένο από εσάς) τετράγωνο πλαστικό(PVC) σωλήνα υδρορροής, διαστάσεων 11(Μ)x7(Π)x20(Υ) (±0,5 εκ.) Ειδάλλως, μπορείτε να βάλετε και κάποιο σκληρό χαρτόνι ανάλογων διαστάσεων, αλλά μόνο μέχρι να βρείτε κάποια πιο μόνιμη λύση. Τέλος, το υλικό τετραγωνισμού της φυσιγγιοθήκης θα πρέπει να είναι λίγο υψηλότερο από την κύρια θήκη, και να μπαίνει με δυσκολία εντός αυτής.

5. Κάψτε όλες τις κλωστές που προεξέχουν. Με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσετε την συνέχιση της φθοράς του υλικού.
 
6. Βάλτε όλα τα στάνταρ υλικά του γυλιού Μ-71 σε μία αυτοσχέδια θήκη. Ως στάνταρ υλικά εννοούνται τα αγγεία φαγητού, τα εσώρουχα, η πετσέτα, τα είδη ατομικής υγιεινής, κοκ. 
 
Αυτή η θήκη μπορεί να είναι είτε από σκληρό χαρτόνι, είτε πλαστική (σακούλα). Αυτό θα σας επιτρέψει να βγάζετε τα υλικά του Μ-71 με μια κίνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσετε τον γυλιό γι'άλλους σκοπούς (θήκη απόρριψης γεμιστήρων, μεταφορά πυρομαχικών, κοκ). Κι όταν απαιτείται να χρησιμοποιήσετε τον γυλιο για την βασική του αποστολή (ή για επιθεώρηση), να μπορείτε να βάλετε τα προβλεπόμενα υλικά πάλι μέσα, άμεσα κι άκοπα.  

Κανόνες για μια καλή προσαρμογή της εξάρτυσης 

1. Η ζώνη του παντελονιού ΠΑΝΤΑ σφιχτά στη μέση στο ύψος του ομφαλού, και ΠΑΝΤΑ πάνω από το ζωστήρα ΑΤ. Δυστυχώς ακόμα κι αυτό το τόσο απλό, δεν είναι αυτονόητο.

2. Προσαρμόστε καλά τη ζώνη ΑΤ στη μέση σας. Τόσο σφιχτά, ώστε να μπορείτε να την κλείσετε μόνο αν έχετε γείρει - σκύψει- ελαφρά προς τα εμπρός. Έτσι, η τελική θέση της ζώνης Μ-71 θα είναι απόλυτα οριζόντια πέριξ της μέσης, και δεν θα πηγαίνει πάνω-κάτω, ακόμα κι αν την πιέζετε με τα δυο σας χέρια. Όπως είπαμε και στο Β' Μέρος, το κάτω μέρος της ζώνης θα πρέπει  να κάθεται πάνω από τα λαγόνια οστά της λεκάνης, ώστε το βάρος της εξάρτυσης να μεταφέρεται στη λεκάνη και στους γοφούς.
 
3. Αγκιστρώστε τους ιμάντες στη σωστή θέση στη ζώνη Α-Τ. Στο Β' Μέρος είπαμε εν συντομία τις περίπου θέσεις αγκίστρωσης. Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να το κάνετε είναι ο εξής: Αφού προσαρμόσετε τη ζώνη Α-Τ στο σώμα σας (βήμα 2ο), απλώστε την κάτω και μετρήστε τα άνω καψύλλια. Έστω ότι ο αριθμός τους είναι "Α". Στη συνέχεια, διαιρέστε το "Α" με το 2, και αγκιστρώσατε τους πίσω ιμάντες στις θέσεις "Α/2+1" και "Α/2-1". Αν το Α/2 είναι δεκαδικός (δηλαδή το "Α" είναι μονός αριθμός: 11,13,15,17,19), στρογγυλοποιείστε στον πλησιέστερο ακέραιο. Πχ, το 8,5 είναι 9, και το 6,5 είναι 7. Τέλος, αγκιστρώσατε τους εμπρόσθιους ιμάντες στις ενδιάμεσες θέσεις μεταξύ των οπίσθιων ιμάντων και της πόρπης. Αν αυτές δεν πέφτουν πάνω σε κάποιο καψύλλιο, τότε αγκιστρώνουμε σε αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στην πόρπη (δηλαδή πιο μπροστά). 

Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε την τέλεια προσαρμογή των ιμάντων στη σωστή θέση, αν απλώς κλείσουμε την πόρπη στο κέντρο του κορμού μας, στο ύψος μεταξύ του ομφαλού και των γεννητικών μας οργάνων.
 

Ένα παράδειγμα σε αυτό που αναφέρουμε πιο πάνω. Τα καψύλλια είναι 15. Το μισό του 15 είναι το 7,5, το οποίο με στρογγυλοποίηση μας κάνει 8. Συνεπώς οι οπίσθιοι ιμάντες αγκιστρώνουν στις θέσεις 7 & 9.  Στη συνέχεια, το μισό από τη θέση του κάθε οπίσθιου ιμάντα είναι οι θέσεις 3,5 και 12,5 αντίστοιχα. Κι επειδή εκεί δεν βρίσκεται κάποιο καψύλλιο, τότε αγκιστρώνουμε στα καψύλλια 3 & 13, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στην πόρπη

4. Σφίξτε τους ρυθμιζόμενους ιμάντες συμμετρικά (στο ίδιο μήκος). Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα αν σφίξετε και τους δύο (εμπρόσθιους κι οπίσθιους) ιμάντες ταυτόχρονα.
 
5. Σφίξτε σωστά τους ιμάντες, ώστε να σηκώνουν το 20% περίπου του βάρους της εξάρτυσης. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο βήματα. Πρώτα, ρυθμίζουμε τους ιμάντες συμμετρικά, ώστε να είναι τεντωμένοι όταν στεκόμαστε όρθιοι, αλλά χωρίς να μας "τραβάνε" στους ώμους καθόλου. Στη συνέχεια, τραβάμε πάλι όλους τους ιμάντες, τόσο ώστε να σφίξουν περίπου ένα δάχτυλο. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιμάντες θα σηκώνουν μεν βάρος, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού.

6. Αναρτήσατε τις υπόλοιπες αναγκαίες θήκες στη σωστή θέση. Το εύρος των σωστών θέσεων, είναι στα καψύλλια της ζώνης που βρίσκονται ανάμεσα και προς τα πίσω από τις αντίστοιχες των εμπρόσθιων ιμάντων. Δεν τοποθετούμε δηλαδή βάρος μπροστά στη ζώνη στο ύψος της κοιλιάς, προκειμένου να μπορούμε να λαμβάνουμε άνετα την πρηνή θέση. 
Βέβαια, αν χρειαζόμαστε επιπλέον χώρο, τότε μπορούμε να βάλουμε από μια ακόμα θήκη σε κάθε πλευρά, κολλητά με τις φυσιγγιοθήκες. Σε καμία όμως περίπτωση, δεν αναρτούμε θήκες στα δύο καψύλλια που βρίσκονται αριστερά και δεξιά της πόρπης.
 
7. Προσέξτε πάντοτε τη σωστή ισορροπία του φόρτου. Όταν τον φοράτε και βρίσκεστε σε όρθια στάση, να μην νιώθετε μεγαλύτερη πίεση σε κάποια πλευρά.

    -Αν νιώθετε μεγαλύτερη πίεση πίσω: Μεταφέρετε το βάρος πιο μπροστά, είτε χαλαρώνοντας ελαφρώς τους εμπρόσθιους ιμάντες, είτε αγκιστρώνοντάς τους ένα καψύλλιο πιο πίσω (δηλαδή πιο κοντά στη ράχη). Ειδάλλως, μπορείτε να φτιάξετε αυτοσχέδιους ιμάντες συγκράτησης όπως θα δούμε παρακάτω.
    -Αν νιώθετε μεγαλύτερη πίεση μπροστά: Αυτό είναι πολύ σπάνιο, διότι δεν έχετε κάποιο βάρος στο εμπρός μέρος. Εντούτοις, αν αυτό συμβαίνει, μπορείτε να σφίξετε ελαφρώς τους εμπρόσθιους ιμάντες προκειμένου να μεταφέρετε βάρος προς τα πίσω.
    -Αν νιώθετε μεγαλύτερη πίεση προς αριστερά ή δεξιά: Τότε θα πρέπει να μεταφέρετε κάποια θήκη από τη μεριά στην οποία αισθάνεστε μεγαλύτερη πίεση. 
 
8. Μην υπερβάλλετε ποτέ. Κουβαλήστε τα απολύτως απαραίτητα. Αυτά με σειρά προτεραιότητας είναι κατά την άποψή μας τα κάτωθι:

-Πυρομαχικά.
-Νερό.
-Συλλογή Α' Βοηθειών, ή ατομικός επίδεσμος.
-Παρελκόμενα όπλου (διόπτρα, ΔΝΟ, συλλογή καθάρσεως κοκ)
-Λοιπά υλικά αποστολής (πυξίδα, πτυοσκάπανο, κοκ)
-Υλικά διαβίωσης.
 

Περαιτέρω "παραμετροποίηση" -πείραγμα- της εξάρτυσης Μ-71.


Οι κάτωθι συμβουλές δεν είναι θεωρητικές, αλλά έχουν γίνει πράξη σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις του Αμερικανικού Στρατού όταν χρησιμοποιούσε τις Μ-1956, Μ-1967 και ALICE, όσο κι από Βρετανικό Στρατό ο οποίος κάνει χρήση της PLCE, μιας εξάρτυσης του ίδιου τύπου με την Μ-71. 

Επιπλέον, όλες οι παρακάτω λύσεις έχουν δοκιμασθεί από τον γράφοντα σε αρκετές εκπαιδεύσεις, κι έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές ακόμη παραμετροποιήσεις της εξάρτυσης τύπου ALICE, εντούτοις από εμάς επιλέχθηκαν μόνο όσες είναι σχετικά εύκολες στην εφαρμογή, κι έχουν μηδενικό κόστος.  
 
Πριν ξεκινήσουμε, θεωρούμε αυτονόητο πως ο καθένας μας, ανεξαρτήτως εξάρτυσης, θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία μαζί του, καθώς και να αφιερώνει λίγο χρόνο για την ορθή προσαρμογή και διαρρύθμιση του φόρτου του, πριν από κάθε αποστολή, είτε εκπαιδευτική, είτε πραγματική. Η διάθεση έστω και 10 λεπτών για την σωστή προσαρμογή και παραμετροποίηση του φόρτου μας, θα μας χαρίσει πολλές ώρες άνεσης κατά τη μάχη.
 
Τα υλικά που θα πρέπει να έχει ο καθένας μας, έχουν ελάχιστο κόστος, αλλά τεράστια αξία, που πραγματικά θα μας λύσει τα χέρια. Τα υλικά αυτά είναι τα εξής:
 
-Ποιοτικά πλαστικά δεματικά tie-rap (>100τεμ). Χρησιμεύουν ως αυτοσχέδιοι σύρτες θηκών αντί του μεταλλικού ALICE, ως κρεμάμενοι δακτύλιοι (κρίκοι), καθώς και για γρήγορες επισκευές.  


Πλαστικά δεματικά ταχείας ασφάλισης, ανθεκτικά στην UV ακτινοβολία.

-Σχοινί τύπου αρτάνη (15-20 μέτρα). Χρησιμεύει ως αυτοσχέδιος σύρτης αντικαταστάτης του σύρτη Μ-1956 (ALICE), κι ως αυτοσχέδιος σύρτης Μ-1910. Επίσης, δύναται να αντικαταστήσει πλήρως, ή και να ενισχύσει αν απαιτείται κάθε είδος ιμάντα (ιμάντες "Η", γυλιού Μ-71  κοκ). Τέλος, δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων πάνω στην εξάρτυση, όπως πυξίδα, ασύρματο, πολυμαχαιρίδιο, σουγιά κοκ.
 
 
Σχοινί τύπου αρτάνη, χρώματος χακί.
 
-Μονωτική ταινία ματ (χακί ή πράσινη ή μαύρη). Αμέτρητες χρήσεις, με κυριότερες αυτές της γρήγορης πρόσδεσης, της απόκρυψης των μεταλλικών μερών της εξάρτυσης, και της πρόσδεσης των συρτών ALICE απευθείας πάνω σε διάφορα υλικά.


Μονωτική τανία, χρώματος χακί.

-Μεταλλικοί κρίκοι ταχείας απελευθέρωσης (2 τεμ). Περνιούνται στους δύο εμπρόσθιους κρίκους του ιμάντα Μ-71, και χρησιμεύουν για την προσωρινή συγκράτηση υλικών. Επίσης, μπορούν να μετατρέψουν τον χορηγούμενο αορτήρα 2 σημείων σε αορτήρα τριών σημείων, που βολεύει σε ορισμένες αποστολές (περιπολίας και φύλαξης), αλλά και σε αορτήρα τεσσάρων σημείων, ο οποίος βολεύει σε πορείες μεγάλων αποστάσεων (περνάμε τον αορτήρα κι από τους δύο κρίκους, και με την πίεση των χεριών μας σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος του φόρτου).
 
 
Κρίκοι ταχείας απελευθέρωσης.

-Ταινία Velcro (χακί) (περίπου 2 μέτρα μήκος και 10 εκατοστά πάχος). Έχει πολλές χρήσεις, από αυτοσχέδιος  σύρτης Μ-1910, έως ιμάντας απόκρυψης μεταλλικών άγκιστρων. Επίσης για όσους έχουν περισσότερες γνώσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πρόχειρη αυτοσχέδια θήκη για να βάλλουμε διάφορα αντικείμενα.

Τανία velcro χρώματος χακί, διπλής όψης (hook & loop).

Δύο ελαστικά χταπόδια 2 σημείων, ρυθμιζόμενου μήκους , με άγκιστρα. Μπορούν να αντικαταστήσουν ή να ενισχύσουν οποιονδήποτε ιμάντα μιας εξάρτυσης. 
 
 
Ελαστικό ρυθμιζόμενο χταπόδι, χρώματος μαύρου.


 
Συμβουλή 1η: Αιτηθείτε τη χορήγηση ενός επιπλέον υδροδοχείου (με τη θήκη του). Είναι απαράδεκτο το γεγονός σε μια χώρα με υψηλές θερμοκρασίες, να μην χορηγείται θήκη ή θήκες με επαρκές νερό. Το νερό είναι το Νο2 που θα σας λείψει (μετά τα πυρομαχικά), και θα πρέπει να σκέφτεστε γιαυτό όλη την ώρα. Διότι σε περίοδο ασκήσεων, το νερό σας ακολουθά πάντα (είτε ως ΚΨΜ είτε ως υδροφόρα), αλλά σε περίοδο επιχειρήσεων θα συμβεί το ανάποδο. Προτείνουμε λοιπόν να ζητήσετε από την υπηρεσία τη διάθεση ενός επιπλέον υδροδοχείου μετά θήκης - είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας δώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση (αν και σχετικά απίθανη), μπορείτε είτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο, είτε να εφαρμόσετε μια έσχατη πλην αποδοτική λύση, όπως θα δούμε παρακάτω.

Συμβουλή 2η:Αιτηθείτε τη χορήγηση μίας τουλάχιστον επιπλέον φυσιγγιοθήκης (ιδανικά δύο). Η Υπομονάδα σας, διαθέτει σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερη ποσότητα υλικών από την προβλεπόμενη, συνεπώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας ικανοποιήσει.
 
Ο λόγος που πρέπει να το κάνετε αυτό, είναι η πολυχρηστικότητα της συγκεκριμένης θήκης. Οι χρήσεις της πέραν της μεταφοράς δύο γεμιστήρων 20 φυσιγγίων, είναι οι κάτωθι:
 
    -Μεταφορά έως και τεσσάρων βομβίδων 40 χιλιοστών (με τις θήκες τους). Πρόκειται για λύση που εφαρμόστηκε (κι εφαρμόζεται ακόμα με τις αντίστοιχες θήκες και το σύστημα μετατροπής ΜALΙCE), από πολλούς τυφεκιοφόρους-βομβιστες του Αμερικάνικου Στρατού. Η συγκεκριμένη λύση προτείνεται, διότι είναι πολύ πιο βολική από τη μεταφορά των βομβίδων σε κάποιο μπαντόλι (τελαμώνας βομβίδων) ή σε κάποια θήκη που κρεμάται χιαστί στον ώμο.
    -Μετατροπή της φυσιγγιοθήκης σε θήκη συλλογής Α' Βοηθειών. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται να βάλετε στο κάτω μέρος του velcro ένα σήμα που να υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη θήκη είναι Α' Βοηθειών, για ευκολότερη αναγνώριση γι'αυτόν που θα σας τις παρέχει (πιο κάτω εικόνα).
    -Μεταφορά ταινιών πολυβόλου. Είναι σύνηθες φαινόμενο ο φόρτος του πολυβολητή, είτε του οπλοπολυβολητή της Ομάδας, είτε του πολυβόλου που τελεί Υπό Διοίκηση (MG3), να μοιράζεται από τον Ομαδάρχη σε όλα τα μέλη της Ομάδας. Οπότε, είναι εξαιρετικά πιθανό να αναλάβετε την μεταφορά μίας τέτοιας. Έχοντας λοιπόν στην κατοχή σας δύο τέτοιες θήκες, μπορείτε κάλλιστα να "σπάσετε" την ταινία σε 2 ίσια μέρη των 100 φυσιγγίων, και να τις μεταφέρετε με άνεση χωρίς να σας κουράζουν στον ίδιο βαθμό.
Η ταινία τοποθετείται στη φυσιγγιοθήκη κατά τέτοιο βαθμό, ώστε οι βολίδες της να κοιτούν προς τα έξω. Επίσης, μην φοβηθείτε όταν η ταινία περάσει ελαφρώς το ύψος της κύριας θήκης. Το καπάκι της φυσιγγιοθήκης ασφαλίζει σε δύο θέσεις, ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο, δηλαδή για να χωράει αντικείμενα αρκετά πιο ψηλά από αυτήν.    
    -Εργαλειοθήκη. Για να βάλετε σε αυτήν, όλα τα εργαλεία που επιθυμείτε.
    -Αυτοσχέδια θήκη υδροδοχείου. Χωράει ένα μπουκάλι νερό 500ml.
    -Ως εναλλακτική του γυλιού Μ-71. Γι'αυτή την μετατροπή απαιτούνται δύο φυσιγγιοθήκες. Βάλτε σε κάθε φυσιγγιοθήκη από ένα μεταλλικό κύπελο κι εντός τους τα υπόλοιπα υλικά σας, και στα κενά που θα δημιουργηθούν από το κύπελο και τη θήκη, το πιρούνι και το κουτάλι (ή και κάποιο χημικό στικ). Είναι αυτονόητο πως δεν θα χωρέσουν όλα τα υλικά του γυλιού, ωστόσο μπορείτε να χωρέσετε τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να μην μεταφέρετε τον γυλιό γι'αυτήν την χρήση. 
 
Φυσιγγιοθήκη Μ-71 που χρησιμοποιείται ως συλλογή Α' Βοηθειών, με την κατάλληλη σήμανση.

 
Συμβουλή 3η: Εκμεταλλευτείτε τους χώρους των φυσιγγιοθηκών. Οι γεμιστήρες του ατομικού σας τυφεκίου έχουν ύψος 15-17 εκατοστά, αλλά η φυσιγγιοθήκη Μ-71 έχει ύψος περίπου 20. Κι αν ασφαλίσετε το καπάκι της στην άνω θηλυκή σούστα, τότε μπορείτε να αποθηκεύεσετε αντικείμενα ύψους σχεδόν 22 εκατοστών. Συνεπώς, υπάρχει ένας χώρος 11(Μ)x7(Π)x2-3(Y) περίπου στον πάτο της φυσιγγιοθήκης στον οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε διάφορα μικροαντικείμενα όπως ένα σνακ, σχοινί, δεματικά, μονωτική ταινία, έναν μικρό φακό, φούμο, σχοινοβελος, λάδι συντήρησης κοκ.
 
Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να πιάσετε τους γεμιστήρες με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς θα εξέχουν ελαφρώς της φυσιγγιοθήκης. 
 
Συμβουλή 4η: Αντικαταστήστε τους σύρτες Μ-1956 ALICE με αυτοσχέδιους σύρτες από αρτάνη, ή από δεματικά. Είναι μια συμβουλή που αν την εφαρμόσετε σωστά, θα αλλάξει την άποψη σας για την εξάρτυση ολοκληρωτικά. Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης είναι:
 
-η μείωση του βάρους της εξάρτυσης σε μικρό μεν αλλά σημαντικό βαθμό, 
-η πιο ασφαλής συγκράτηση των θηκών πάνω στην εξάρτυση,  
-η καλύτερη πρόσδεση των θηκών πάνω στον ζωστήρα, με αποτέλεσμα να μην κινούνται καθόλου,
-και η μηδενική ενόχληση της μέσης από τους μεταλλικούς σύρτες.
 
Ο αυτοσχέδιος σύρτης από σχοινί αρτάνη επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες σε σύγκριση με τα δεματικά, ωστόσο απαιτείται παραπάνω χρόνος για την πρόσδεση μιας θήκης. Το σχοινί αρτάνη λοιπόν προτείνεται για την πρόσδεση των θηκών όταν υπάρχει χρόνος, ενώ τα δεματικά για πιο γρήγορες προσδέσεις "επί του πεδίου".  
 
Για την αντικατάσταση κάθε σύρτη ALICE, απαιτούνται δύο περιδέσεις με σχοινί, ή δύο περιδέσεις με δεματικά. Δηλαδή στις φυσιγγιοθήκες και στο υδροδοχείο, δένουμε σε τέσσερα σημεία με το σχοινί, ή περνάμε τέσσερα δεματικά. 
 
Θήκη υδροδοχείου η οποία έχει προσδεθεί στον ζωστήρα ΑΤ με δύο πλαστικά UV δεματικά. Για καλύτερη και πιο σταθερή προσάρτηση, προτείνεται η χρήση τεσσάρων δεματικών
 

Συμβουλή 5η: Βάλτε το ατομικό αδιάβροχο μέσα στο σακίδιο Μ-71. Είναι προτιμότερο το αδιάβροχο να βρίσκεται μέσα στον γυλιό Μ-71, παρά πιασμένο στους κάτω ιμάντες του τελευταίου. Τα  πλεονεκτήματα εδώ είναι η πολύ καλύτερη σταθερότητα του γυλιού, και η μη ενόχληση των οπίσθιων. Επίσης, θα αποφύγετε το σύνηθες φαινόμενο της πτώσης του αδιάβροχου από την εξάρτυση.
 
 Συμβουλή 6η: Χρησιμοποιείστε τις τσέπες της στολής σας. Ακόμα και μετά την ανάληψη του φόρτου, συνεχίζετε να έχετε άμεση πρόσβαση στις δύο άνω τσέπες του χιτωνίου σας. Σε αυτές μπορείτε να βάλετε τα προσωπικά σας είδη, ένα μικρό πολυεργαλείο, ένα στικ παράλλαξης (φούμο) ή κι έναν ατομικό επίδεσμο. Επίσης, το παντελόνι έχει δύο πλαϊνές τσέπες. Σε αυτές δεν πρέπει να βάζετε βαριά αντικείμενα διότι θα κουνιούνται αριστερά και δεξιά κατά την κίνησή σας. Μπορείτε όμως να βάλετε πράγματα όπως τζόκεϋ, σκούφο, γάντια, χαρτί υγείας κοκ.
 
Συμβουλή 7η: Χρησιμοποιείστε τους σύρτες ALICE για αυτοσχέδιες απευθείας αναρτήσεις αντικειμένων στο ζωστήρα ή στον γυλιό. Προσφέρεται ως έσχατη πλην αποδεκτή λύση για την απευθείας ανάρτηση όλων των απαραίτητων υλικών που δεν χωρούν σε κάποια θήκη με υποδοχές ALICE. Απλώς περιδέστε προσεκτικά μερικούς σύρτες στο αντικείμενο που θέλετε. Η περίδεση μπορεί να γίνει είτε με αρκετές στρώσεις μονωτικής ταινίας, είτε με δεματικά, είτε με σχοινί αρτάνη. Mερικές ιδέες για το τι μπορείτε να περιδέσετε, έχουν όπως παρακάτω:
 
    -Ένα-δύο μπουκάλια νερό. Λειτουργεί ως αυτοσχέδιο υδροδοχείο ύστατης ανάγκης, σε περίπτωση που δεν έχετε δεύτερη θήκη υδροδοχείου, ή χρειάζεστε επιπλέον ποσότητα νερού και δεν έχετε κάποιον άλλο τρόπο να το μεταφέρετε. Τοποθετείται αριστερά και δεξιά του γυλιού Μ-71, ή ακόμα και απευθείας στον ζωστήρα. Αυτή η λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν κανονικό υδροδοχείο, παρά μόνο για την πλήρωση αυτού όταν η στάθμη του πέσει κάτω από 50%.



    -Τα κιάλια.
    -Τον φακό.
    -Τη συλλογή καθάρσεως.
 
Συμβουλή 8η: Αποφύγετε με κάθε τρόπο, τη μεταφορά υλικών με ιμάντες στον έναν ώμο. Η μεταφορά εξοπλισμού με αυτόν τον τρόπο, θα ταλαιπωρήσει τον λαιμό σας και τους τραπεζοειδείς μύες σας, κι αν είναι μεγάλου βάρους, πιθανώς να χαλάσει την ισορροπία των ιμάντων Μ-71, δια της πιέσεως τους προς μία κατεύθυνση. Τα σακίδια με μονό ιμάντα όπως η μάσκα αερίων για παράδειγμα, μπορούν να τοποθετηθούν ως σακίδια μέσης, με χιαστί περίδεση της μέσης.
Με αυτόν τον τρόπο αφήνετε τους ώμους ελεύθερους, για την μεταφορά πυρομαχικών και οπλισμού (Μ72 LAW, M79, το ατομικό τυφέκιο κοκ).
 
 
 
Συμβουλή 9η: Αν το βάρος του ζωστήρα Μ-71 είναι μεγάλο, προσθέστε δύο αυτοσχέδιους ιμάντες. Συνήθως σε μακράς διάρκειας αποστολές, είναι πολύ πιθανό ο ζωστήρας να έχει μεγάλο βάρος, με αποτέλεσμα οι πίσω ιμάντες να υπερφορτώνονται. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε να περάσετε από ένα σχοινί αρτάνη από τους εμπρόσθιους δακτυλίους στα ενδιάμεσα άνω καψύλια του ζωστήρα, μεταξύ των συνδέσεων των μπροστινών και των οπίσθιων ιμάντων. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και με τους οπίσθιους ιμάντες Μ-71. Ακολουθεί εικόνα προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό που λέμε. 

Επιπλέον, αν σας ενοχλεί η μπρος-πίσω κίνηση του γυλιού, μπορείτε να τον δέσετε με σχοινί από τους άνω κρίκους του, στον ζωστήρα.

Σημείωση: Για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας, πρώτα δένουμε στο ζωστήρα, και στη συνέχεια στους εμπρόσθιου κρίκους του ιμάντα. Έτσι, θα μπορούμε να ρυθμίσουμε τους ιμάντες όπως μας βολεύει, ενώ φοράμε την εξάρτυση. 
 
Οπτικό παράδειγμα πρόσθεσης αυτοσχέδιων ιμάντων. Σε αυτή την περίπτωση, οι αυτοσχέδιοι ιμάντες προσδέθηκαν στις θέσεις 5 και 11, που αποτελούν το μέσο των θέσεων 3-7 και 9-13 αντίστοιχα.

 
Συμβουλή 10η: Τυλίξτε με μονωτική ταινία, όλα τα μεταλλικά άγκιστρα και τους δακτυλίους, το καθ'ένα ξεχωριστά. Έτσι, θα παραλλάξετε τα μεταλλικά μέρη της εξάρτυσης, αλλά και θα εμποδίσετε τα άγκιστρα να κινούνται συνεχώς αριστερά-δεξιά ενώ κινείστε.


Αριστερά: Παράλλαξη και σταθεροποίηση των μετ.άγκιστρων με πράσινη μονωτική ταινία. Δεξιά: Περαιτέρω παράλλαξη των άγκιστρων αφού έχουν έχουν πρώτα αγκιστρώσει, με ταινία velcro.
 
 
Συμβουλή 11η: Βρείτε τρόπο για την ταχεία απόρριψη γεμιστήρων. Η επανατοποθέτηση των άδειων γεμιστήρων στην φυσιγγιοθήκη κατά τη διάρκεια της μάχης, είναι μια αργή και δύσκολη διαδικασία που πρέπει να αποφεύγετε. Η πιο άμεση λύση σε αυτό, είναι να απορρίπτετε τους άδειους γεμιστήρες στο χιτώνιό σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε ένα με δύο κουμπιά του τελευταίου. Αυτή η λύση όμως, δεν βολεύει στην απόρριψη των γεμιστήρων ενώ βρίσκεστε σε πρηνή θέση.

Μια άλλη καλή λύση για την άρση αυτού του προβλήματος, είναι η χρήση του γυλιού Μ-71 ως τέτοιας θήκης. Αφού αδειάσετε το Μ-71 από τα υλικά του (με μια κίνηση αν τα έχουμε σε κάποια σακούλα όπως προτείναμε πιο πάνω), τυλίξτε το καπάκι με δεματικά (ή με τους ιμάντες του γυλιού), προκειμένου να μην σας εμποδίζει. Και τέλος, αγκιστρώστε τον γυλιό στη ζώνη στην αριστερή πλευρά κάτω από τη μασχάλη (δεξιά αν βάλλετε από τον αριστερό ώμο), με τα μεταλλικά της άγκιστρα.
 
Οπτικό παράδειγμα χρήσης του γυλιού Μ-71 ως θήκη απορριπτόμενων.
 
Ένα άλλο οπτικό παράδειγμα χρήσης του γυλιού Μ-71 ως θήκη απορριπτόμενων.
 
Συμβουλή 12η: Χρησιμοποιείστε τη θήκη της μάσκας ΡBX, ως θήκη γενικής χρήσης. Εφόσον σε μια αποστολή δεν απαιτείται η μεταφορά της μάσκας ΡΒΧ πολέμου, τότε μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε τη θήκη της ως θήκη γενικής χρήσης. Προσαρμόζεται με μονό ιμάντα στη μέση, όπως οι τσάντες μέσης (δείτε την 6η συμβουλή πιο πάνω). Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας ορισμένα υλικά τα οποία δεν μπορείτε να μεταφέρετε με άλλο τρόπο.  
 
Συμβουλή 13η: Χρησιμοποιείστε το προσόψιο (πετσέτα προσώπου), ως "σφουγγαράκι ώμων". Αν πρόκειται να φέρετε την εξάρτυση για πολλές ώρες, μπορείτε να χρησιμοποιείσετε το προσόψιο ως υλικό απορρόφησης του βάρους της εξάρτυσης. Τυλίξτε ομοιόμορφα την πετσέτα σε μια λωρίδα πάχους λίγο μεγαλύτερου από τον ιμάντα Μ-71, και απλώστε την γύρω από τους ώμους σας, κι εντός του χιτωνίου. Στη συνέχεια, τοποθετείστε τους ιμάντες "Η" ώστε να περνάνε πάνω από την πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφίσετε τους ώμους σας, και θα επιτρέψετε την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε αυτούς. Επίσης, θα αποφύγετε τον ερεθισμό της περιοχής. 


Επίλογος
 
Στις 90 από τις 100 αποστολές Πεζικού και στο 99/100 των αποστολών μη Πεζικού, ο βασικός χορηγούμενος φόρτος χωρίς τον γυλιό, αλλά με την προσθήκη ενός επιπλέον υδροδοχείου μετά θήκης, κρίνεται ως επαρκής. Κι αυτό διότι η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού πρόκειται να επιχειρήσει σε οχήματα, καθώς ο Ε.Σ. είναι μία πλήρως μηχανοκίνητη δύναμη. 

Ωστόσο, ένας μαχητής που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να είναι πάντα έτοιμος για την ανάληψη πιο απαιτητικών αποστολών, καθώς οι καταστάσεις στις επιχειρήσεις μεταβάλλονται ραγδαία.

Τέλος, όπως ο καθένας μας ετοιμάζεται κατάλληλα πριν πάει στο πρώτο του "ραντεβού", έτσι πρέπει να σκέφτεται και να δρα και με τον ατομικό του φόρτο. Κι όπως στο πρώτο μας ραντεβού προμηθευόμαστε τα "κατάλληλα εφόδια" για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να "προκύψει", έτσι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και ως μαχητές. Διότι "αν μας κάτσει" στην δεύτερη περίπτωση και δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, την "κάτσαμε".


Το παρόν άρθρο αποτελεί το Γ' Μέρος του Αφιερώματός μας στην εξάρτυση Μ-71.
Α' Μέρος - Β' Μέρος - Γ' Μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου