21 Ιουνίου 2019

Tα πάντα για τις οπλοβομβίδες. Ιστορικό και η χρήση τους στον ΕΣ (Μέρος 1ο).

Οπλοβομβίδα Ε-Κ/Α-Τ DM22A1.
Οπλοβομβίδα Ε-Κ/Α-Τ DM22A1 χωρίς όμως το σκόπευτικό.




Η οπλοβομβίδα είναι τύπος πυρομαχικού, το οποίο βάλλεται από το ατομικό τυφέκιο και μπορεί να προσβάλλει μια πλειάδα στόχων, από συγκέντρωση προσωπικού μέχρι και σκληρούς στόχους, όπως θωρακισμένα οχήματα, άρματα και οχυρώσεις. Με τον όρο οπλοβομβίδα γενικά, περιγράφεται κάποιο πυρομαχικό (πλην φυσιγγίων), που βάλλεται από το ατομικό τυφέκιο. Σαν έμπνευση, ξεκίνησε το 1904 από τον Ιαπωνικό στρατό, ο οποίος δοκίμασε απλές χειροβομβίδες εκτοξευόμενες από τυφέκιο κατά τη διάρκεια του Ρωσοιαπωνικού πολέμου. Το έτος ορόσημο όμως για τις οπλοβομβίδες είναι το 1907, όπου ο Βρετανός Martin Hales ανέπτυξε μια χειροβομβίδα πάνω σε μία ράβδο, η οποία βαλόταν από το ατομικό τυφέκιο χρησιμοποιώντας αβολίδωτο φυσίγγιο. 


Κατά τον Α' ΠΠ και τον Β'ΠΠ οι οπλοβομβίδες εξελίχτηκαν και διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα ο Ελληνικός Στρατός,  χρησιμοποιούσε ευρύτατα το τυφέκιο lebel με χοάνη εκτόξευσης οπλοβομβίσων VB. Το προσωπικό που το χρησιμοποιούσε ονομαζόταν οπλοβομβιστής (ή τρομπλονιστής στην αργκό). Τακτικά, ένας Ελληνικός Λόχος ΠΖ διέθετε συνολικά 14-18 οπλοβομβιστές Lebel VB, έναν ανά ομάδα ΠΖ και 4-8 στην Δρια Υποστηρίξεως εκάστου Λόχου.  
Το οπλοβομβιδοβόλο Lebel VB προσέφερε τα μέγιστα στον αγώνα έναντι των Ιταλών και συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη του ΕΣ, είτε λόγω της ισχύς πυρός που έδινε στην ομάδα ΠΖ, είτε λόγω των λύσεων που προσέφερε σε διάφορες ελλείψεις του ΕΣ. Ειδικά για το τελευταίο, τα Lebel VB (μαζί με ορειβατικά πυροβόλα), έπαιξαν καίριο ρόλο στον αντιαρματικό αγώνα του ΕΣ απέναντι στην 131 ΤΘΜ "Κένταυρος", αλλά και στη συνέχεια, στην προσβολή τυχόν οχυρώσεων και σε ενέδρες σε Ιταλικές διερχόμενες φάλαγγες οχημάτων.


ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Ο ΕΣ ακόμη και σήμερα χρησιμοποιεί ευρέως τις οπλοβομβίδες και σε μεγάλους αριθμούς ανά στρατιώτη. Τις χορηγεί στις ομάδες Μηχανοκίνητου, Μηχανοποιημένου και απλού Πεζικού, καθώς και σε τμήματα ασφαλείας και κρούσεως των άλλων Όπλων-Σωμάτων.

Οι τύποι οπλοβομβίδων που χρησιμοποιεί ο ΕΣ χωρίζεται σε 4 κατηγορίες.

  1. Εκητκτικές-Αντιαρματικές (Ε-Κ/Α-Τ). (ΗΕΑΤ).  Οι Ε/Κ – Α-Τ οπλοβοµβίδες χρησιµοποιούνται εναντίον θωρακισµένων στόχων. Έχουν εκρηκτικό γέµισµα, µε µορφή κοίλου γεµίσµατος, και µπορούν να διατρήσουν χαλύβδινη πλάκα µε πάχος 25 εκ. του µέτρου ή ενισχυµένο σκυρόδεµα µε πάχος 50 εκ. του µέτρου. Έχουν δραστικό βεληνεκές κατά µέσο όρο 115 µέτρα  
  2. Κατά Προσωπικού (Κ/Π).(Αnti-Personnel).  Οι οπλοβοµβίδες Κ/Π χρησιµοποιούνται κυρίως για το αποτέλεσµα που προκαλούν τα θραύσµατά τους εναντίον προσωπικού.  
  3. Χημικές. (Smoke/WP). Οι χηµικές οπλοβοµβίδες χρησιµοποιούνται για εµπρησµό, προπέτασµα καπνού και σηµατοδοσία.
  4. ΑσκήσεωνΧρησιµοποιούνται για την εκπαίδευση του προσωπικού στην εξοικείωση, χειρισµούς και χρήση των πραγµατικών οπλοβοµβίδων.  






ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ - ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΕΣ (Ε-Κ/Α-Τ) ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΕΣ 


ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι Α-Τ οπλοβοµβίδες (στα αγγλικά HEAT) σχεδιάστηκαν για χρήση εναντίον θωρακισµένων στόχων. Η εκρηκτική αντιαρµατική (Ε/Κ – Α-Τ) οπλοβοµβίδα, αποτελείται από τον κορµό, το σωλήνα σταθεροποίησης και τα πτερύγια. Ο κορµός περιέχει 350-400 γραµ. εκρηκτική ύλη, σε κοίλο γέµισµα, και έναν πυροκροτητή βάσης. Οι Α-Τ οπλοβοµβίδες συνεπώς, έχουν διατρητικό αποτέλεσµα εναντίον θωρακισμένων στόχων, λόγω του κοίλου γεµίσµατός τους. Το κοίλο γέµισµα σε µία Α-Τ οπλοβοµβίδα είναι εκρηκτικό γέµισµα χυµένο γύρω από ένα κωνικό µεταλλικό "κοίλωµα". Η έκρηξη του γεµίσµατος µεταδίδεται από τον πυροκροτητή στο κοίλο γέµισµα στο µέρος που το εκρηκτικό κύµα συγκεντρώνεται σε ένα σηµείο για την παραγωγή µίας δέσµης θερµών αερίων µε πολύ µεγάλη ταχύτητα. Αυτά τα αέρια ανοίγουν βαθιές τρύπες σε θωράκιση ή ενισχυµένο σκυρόδεµα. Επιπλέον ένα κοµµάτι µετάλλου που ενεργεί σαν βλήµα εκσφενδονίζεται µέσα από την τρύπα που ανοίχτηκε από τα θερµά αέρια. Οι Α-Τ οπλοβοµβίδες βάλλονται µε ατοµικό τυφέκιο (FN 7,62 χιλ., G3Α3 7,62 χιλ.) που είναι εφοδιασµένα κατάλληλα µε εκτοξευτή οπλοβοµβίδων και χρησιµοποιούνται ειδικά αβολίδωτα φυσίγγια οπλοβοµβίδων. 

Eσωτερικό Εκρηκτικής - Αντιαρματικής Οπλοβομβίδας.
Eσωτερικό Εκρηκτικής - Αντιαρματικής Οπλοβομβίδας.

ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΑ Μ31

Είναι Ε/Κ – Α-Τ βοµβίδα αµερικανικής κατασκευής και προέλευσης και σταθεροποιείται κατά την πτήση µε πτερύγια. Φέρει πυροσωλήνα έναυσης κορυφής-λειτουργίας βάσης (πιεζοηλεκτρικό). Ακόµα φέρει εκρηκτικό κοίλο γέµισµα για τη διάτρηση θωρακισµένης πλάκας ή ενισχυµένου σκυροδέµατος και είναι αποτελεσµατική εναντίον στόχων µε γωνία πρόσκρουσης πάνω από 65°. Αποτελείται από τρία βασικά µέρη: τον κορµό, τον πυροσωλήνα και το σωλήνα σταθεροποίησης (παρέκταµα ουράς). 


Οπλοβομβίδα M31 Ε-Κ/Α-Τ.
Οπλοβομβίδα M31 Ε-Κ/Α-Τ.


Τεχνικά ∆εδοµένα
  • Ονομασία: Μ 31
  • Τύπος: Ε/Κ-Α-Τ (ΗΕΑΤ)
  • Βάρος (πλήρους βολής): 706 γρ.
  • ∆ιάµετρος: 66 χιλ.
  • Διατρητικότητα: 200-250χιλ RHA, ή 500+ χιλ. ενισχυμένο σκυρόδεμα.
  • Κορµός: Χαλύβδινος.
  • Πυροσωλήνας: πιεζοηλεκτρικός Μ211.
  • Χρωµατισµός: Ελαιώδες µε κίτρινα διακριτικά.
  • Μέσο βολής: Τυφ. FN 7,62, G3Α3 7,62 ΕΒΟ.
  • Βεληνεκές περιοχής (μέγιστο): 200 μέτρα.
  • Βεληνεκές σημείου: 100-115 μέτρα.



Σημειώνεται ότι η οπλοβομβίδα Μ31 χρησιμοποιήθηκε σαν κεφαλή του Α-Τ πυραύλου μιας χρήσης, ΑΤ Μ72 LAW.


ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΑ DM22A1

Αυτή η οπλοβοµβίδα είναι εκρηκτική-αντιαρµατική βοµβίδα γερµανικής κατασκευής και προέλευσης που σταθεροποιείται κατά την πτήση µε πτερύγια από πλαστική ύλη. Φέρει εκρηκτικό κοίλο γέµισµα για τη διάτρηση θωρακισµένης πλάκας ή ενισχυµένου σκυροδέµατος. Aποτελείται από τρία βασικά µέρη: τον κορµό, τον πυροσωλήνα και το σωλήνα σταθεροποίησης (παρέκταµα ουράς). Η σκόπευση για την εκτόξευση της οπλοβοµβίδας DM 22Α1 µε το τυφέκιο G3Α3 γίνεται µε τη βοήθεια ενός σκοπευτικού µίας χρήσης, που φέρει η οπλοβοµβίδα DM 22Α1 στο σωλήνα σταθεροποίησης. Το σκοπευτικό µιας χρήσης είναι προσαρµοσµένο πάνω στα πτερύγια µε ειδικό µηχανισµό (ελατήρια) και εκτοξεύεται µαζί µε την οπλοβοµβίδα. Το σκοπευτικό έχει τρεις κλίµακες αποστάσεων των 50, 75 και 100 µέτρων.


Οπλοβομβίδα Ε-Κ/Α-Τ DM22A1.
Οπλοβομβίδα Ε-Κ/Α-Τ DM22A1 χωρίς όμως το σκόπευτικό.


Τεχνικά ∆εδοµένα
  • Βάρος 685γρ.
  • Μήκος 42,5 εκ.
  • ∆ιαμέτρημα: 70 χιλ.
  • Κορµός Από αλουµίνιο
  • Χρωµατισµός Μαύρος µε λεπτά διακριτικά
  • Μέσο βολής Τυφ. Μ1, FN7,62, G3Α3 7,62/ΕBO.
  • Διατρητικότητα (εκτίμηση): 270-300 χιλ RHA, 600 χιλ. σκυρόδεμα.
  • Βεληνεκές περιοχής (μέγιστο): 200 μέτρα.
  • Βεληνεκές σημείου: περίπου 100-110 μέτρα.




ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Κ/Π)


Οι οπλοβοµβίδες κατά προσωπικού (Κ/Π) είναι αµυντικές βοµβίδες που είναι τοποθετηµένες πάνω σε ένα κατάλληλο εξάρτηµα (χοάνη - εκτοξευτήρας). Αυτή η χοάνη προσαρµόζεται στην κάνη των τυφεκίων FN 7,62, G3Α3 7,62 χιλ./ΕBΟ. Με τη βοήθεια ενός ειδικού προωθητικού άσφαιρου φυσιγγίου (όχι αβολίδωτου) εκτοξεύεται σε πολύ µεγαλύτερη απόσταση από ότι µε το χέρι του µαχητή.





ΧΟΑΝΗ - ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΡΑΣ ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΩΝ Κ/Π ΕΜ12

Ο εκτοξευτήρας βοµβίδων ΕΜ12 αποτελείται από έναν κατάλληλα διαµορφωµένο σωλήνα αλουµινίου. Αυτός έχει στο ένα άκρο του πλαστικά πτερύγια (για τη σταθεροποίηση της πτήσης) και στο άλλο χαλύβδινο πώµα και τέσσερα (4) ελάσµατα, µε τα οποία συγκροτείται η βοµβίδα. Ένα από τα τέσσερα ελάσµατα έχει ειδικό εξάρτηµα για τη συγκράτηση του µοχλού ασφάλειας της χειροβομβίδας. Πάνω στο σωλήνα σταθεροποίησης προσαρµόζεται ένα κλισιοσκόπιο µε κλίµακα σκόπευσης από 75 µέχρι 225 µέτρα ή από 50 µέχρι 200 µ. (75-100-125-150-175-200-225) ή (50-75-100-125-150-175-200) µέτρα.


ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΑ Κ/Π ARGES EM01

Η οπλοβομβίδα Κ/Π ARGES ΕΜ01 είναι συνδυασμός της αμυντικής χειροβομβίδας ARGES 73 EM01 και του εκτοξευτήρα (που περιγράφηκε από πάνω).  Είναι Ελληνικής κατασκευής και προέλευσης και κατασκευάζεται από τη δεκαετία του 90 στο εργοστάσιο της «ΕΛΒΙΕΜΕΚ». Έχει ωοειδές σχήµα και κατασκευάζεται από ισχυρό πλαστικό κέλυφος που µέσα του υπάρχουν χαλύβδινα σφαιρίδια. Στο εσωτερικό της βοµβίδας τοποθετείται η εκρηκτική ύλη ΡΕΤΝ (πλαστικοποιηµένος πενταπλαστίτης). Το κέλυφος στο πάνω µέρος έχει υποδοχή µε κατάλληλες διαστάσεις, για την εύκολη τοποθέτηση και βίδωµα του πυροσωλήνα. Όταν µπει σε λειτουργία ο πυροσωλήνας, διεγείρει και εκρηγνύει την εκρηκτική ύλη, η οποία µε τη σειρά της διασκορπίζει τα χαλύβδινα σφαιρίδια µε µεγάλη ταχύτητα που δηµιουργούν ακτίνα δράσης διασποράς 18-20 µ.

Οπλοβομβίδα Κ/Π Arges EM01 με τον εκτοξευτήρα ΕΜ12.
Οπλοβομβίδα Κ/Π Arges EM01 με τον εκτοξευτήρα ΕΜ12.

Τεχνικά Δεδομένα Οπλοβοµβίδας Κ/Π ARGES ΕΜ 01 

  • Συνολικό µήκος 28 εκατοστά.
  • Συνολικό βάρος (βομβίδα ARGES + εκτοξευτήρας): 520 γρ.
  • Χρόνος επιβράδυνσης περίπου 6,5 δλ.
  • Κλισιοσκόπιο µε κλίµακα: 70-225µ. ή 50-200μ.
  • Μέγιστο βεληνεκές 230 µ.



Η βομβίδα ARGES ΕΜ01 που μπαίνει πάνω στον εκτοξευτήρα διαφέρει από την αμυντική χειροβομβίδα ARGES 73 ΕΜ01 στα εξής:

  • Ύπαρξη μιας κίτρινης γραμμής στο μοχλό οπλίσεως που υποδεικνύει ότι βάλλεται σαν οπλοβομβίδα.
  • Χρόνος επιβράδυνσης ~6,5 δευτερόλεπτα αντί των ~4 της αμυντικής χειροβομβίδας.
Συνεπώς, είναι πολύ ριψοκίνδυνο να βληθεί η βομβίδα σαν χειροβομβίδα λόγω του μεγαλύτερου χρόνου αναμονής. Από την άλλη όμως, η αμυντική χειροβομβίδα μπορεί να βληθεί σαν οπλοβομβίδα, δηλαδή να τοποθετηθεί στον εκοξευτήρα, αλλά το μέγιστο βεληνεκές της είναι 120-150μ. αντί των 230μ., εξαιτίας του μικρότερου χρόνου επιβράδυνσης.





ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΕΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι καπνογόνες οπλοβοµβίδες σχεδιάστηκαν κυρίως για να παράγουν καπνό, για σκοπούς σηµατοδοσίας ή προπετάσµατος καπνού. Μία από αυτές είναι η λευκού φωσφόρου (WP) που µπορεί να χρησιµοποιηθεί σαν εμπρηστική, δηλαδή να ανάψει στόχους που καίγονται εύκολα ή να προκαλέσει τραύµατα στο προσωπικό. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καπνογόνων οπλοβοµβίδων: η λευκού φωσφόρου (WP) καπνογόνος οπλοβοµβίδα, η έγχρωµου καπνού βοµβίδα και η έγχρωµου καπνού τροχιοδεικτική. Η βοµβίδα λευκού φωσφόρου λειτουργεί κρουστικά. Ο κορµός της σπάει και διασκορπίζει µόρια φωσφόρου που καίγονται σε µεγάλη έκταση. Η βοµβίδα έγχρωµου καπνού λειτουργεί κρουστικά και εκπέµπει σύννεφο έγχρωµου καπνού για ένα λεπτό περίπου. Η τροχιοδεικτική βοµβίδα λειτουργεί εγκαιροφλεγώς και σε όλη την τροχιά της εκπέµπει δέσµη έγχρωµου καπνού.


ΟΠΛΟΒΟΒΜΒΙΔΑ Λ/Φ Μ19Α1 WP

Η καπνογόνος οπλοβοµβίδα λευκού φωσφόρου Μ19Α1 είναι αµερικανικής κατασκευής και προέλευσης. Σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να εκτοξεύεται από κατάλληλο τυφέκιο ή τυφέκιο που µπορεί να προσαρµοστεί πάνω του εκτοξευτής. Για κάθε τύπο όπλου χρησιµοποιούνται τα κατάλληλα προωθητικά φυσίγγια οπλοβοµβίδων. Ο κορµός της οπλοβοµβίδας είναι γεµάτος µε λευκό φωσφόρο. Αυτή η χηµική σύνθεση ανάβει αµέσως όταν εκτεθεί στον καταστροφικό αέρα, παράγει λευκοκέρινη φλόγα και αναδίδει πυκνό νέφος λευκού καπνού. Η οπλοβοµβίδα Μ19Α1 µπορεί να χρησιµοποιηθεί για σηµατοδοσία ή προπέτασµα καπνού. Όταν χρησιµοποιείται σαν όπλο εναντίον προσωπικού έχει ακτίνα δράσης 10µ. Η Μ19Α1 µπορεί να χρησιµοποιηθεί ακόµα και σαν εµπρηστική εναντίον εύφλεκτων στόχων µε µέγιστο βεληνεκές 195 µ. περίπου.

Οπλοβομβίδα Λ/Φ M19Α1.
Οπλοβομβίδα Λ/Φ M19Α1.

ΤΡΟΧΕΙΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΑ ΕΓΧΡΩΜΟΥ ΚΑΠΝΟΥ Μ23

Οι καπνογόνες τροχιοδεικτικές βοµβίδες της σειράς Μ23 χρησιµοποιούνται για σηµατοδοσία και όχι για πρόκληση απωλειών. Το µέγιστο βεληνεκές τους είναι 200 µ. και βάλλονται µε κατάλληλο εκτοξευτή ή µε τα τυφέκια FΝ 7,62 χιλ. και G3Α3 7,62X51 χρησιµοποιώντας κατάλληλα αβολίδωτα φυσίγγια για κάθε τύπο όπλου.  

Οπλοβομβίδα έγχρωμου καπνού M23M1 (εδώ είναι κίτρινου χρώματος καπνού).
Οπλοβομβίδα έγχρωμου καπνού M23 (εδώ είναι κίτρινου χρώματος καπνού). 

ΚΑΠΝΟΓΟΝΟΣ ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΑ ARGES EM12

Οι καπνογόνες οπλοβοµβίδες ARGES ΕΜ 12 κατασκευάζονται στο ελληνικό εργοστάσιο ΕΛΒΙΕΜΕΚ. Παράγουν λευκό καπνό και είναι τοποθετηµένες πάνω στον εκτοξευτήρα ΕΜ12, που προσαρµόζεται στην κάνη των τυφεκίων FΝ 7,62 χιλ. και G3Α3 7,62Χ51/ΕΒΟ και εκτοξεύεται σε πολύ µεγαλύτερη απόσταση από ότι µε το χέρι του µαχητή, µε τη βοήθεια ενός προωθητικού άσφαιρου φυσιγγίου (όχι αβολίδωτου) ανάλογα µε τον τύπο του όπλου.  Χρησιµοποιείται για τη δηµιουργία προπετάσµατος καπνού.


ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και μόνο. Στο Ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν 3 τύποι, οι εκπαιδευτικές οπλοβομβίδες Μ11Α1/Α2/Α3, ARGES EM11 και η DM28, και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση στη ρίψη των Αμερικάνικων οπλοβομβίδων, των Ελληνικών και της DM22A1 αντίστοιχα.

ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΒULLET THRU σειράς FN

Ο ΕΣ έχει στην κατοχή του την εκρηκτική και καπνογόνο οπλοβομβίδα Bullet Thru της εταιρείας FN. Πρόκειται για σύγχρονες οπλοβομβίδες διαμετρήματος 40χιλ., οι οποίες μπορούν να βληθούν τόσο από τα Μ16Α2, όσο κι από τα G3. 

Η τεχνολογία Bullet Thru που ενσωματώνουν επιτρέπει στον μαχητή να τις ρίχνει με κανονικά φυσίγγια 5,56 και 7,62. Οι οπλοβομβίδες Bullet Thru στο εσωτερικό έχουν έναν κενό χώρο, μέσα από τον οποίο διέρχεται η βολίδα, η οποία κατά τη διέλευσή της ενεργοποιεί μια ειδική τάπα που κλείνει κι εγκλωβίζει τα αέρια του φυσιγγίου.  

Η εκρηκτική έχει μέγιστο βεληνεκές 400 μέτρα, ενώ η καπνογόνος τα 250. Οι συγκεκριμένες οπλοβομβίδες δεν διαθέτουν ξεχωριστό κλισιοσκόπιο, αλλά το έχουν ενσωματωμένο στον κορμό τους.

Τέλος, η εκρηκτική οπλοβομβίδα είναι τηλεσκοπική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι μαζεμένη όταν μεταφέρεται ή αποθηκεύεται, ενώ αναπτύσσεται πλήρως μόνο κατά τη χρήση της. Αυτή η ιδιότητα της προσφέρει μειωμένο όγκο, κάτι το οποίο επιτρέπει την πιο εύκολη μεταφορά τους από τον μαχητή.

H καπνογόνος οπλοβομβίδα FN220 τεχνολογίας Bullet Thru. 

H οπλοβομβίδα ασκήσεων της εκρηκτικής οπλοβομβίδας FN93BG τεχνολογίας Bullet Thru.



ΣΥΝΗΘΗΣ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΕΣ


Με την νέα σύνθεση της Μ/Κ Ομάδας ΠΖ, διανέμονται συνήθως 1-3 οπλοβομβίδες σε κάθε άτομο που φέρει τυφέκιο G3, συνολικά δηλαδή, η ομάδα διαθέτει 7-10 οπλοβομβίδες. Στην ομάδα ΠΖ, διανέμεται ένας αριθμός 1-2 οπλοβομβίδων  στον Ομαδάρχη, στον βοηθό Ομαδάρχη, στον γεμιστή του οπλοπολυβόλου και στους 2 Τυφεκιοφόρους, δηλαδή συνολικά 9-12 οπλοβομβίδες.
Επίσης οπλοβομβίδες διαθέτουν και οι Επιλαρχίες Αναγνωρίσεως, καθώς κι όλα τα τμήματα των λοιπών Ο-Σ που διαθέτουν τμήματα κρούσης κι ασφαλείας.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο ΕΣ χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα οπλοβομβίδων, που του επιτρέπουν να προσβάλει στόχους σε κοντινές και μέσες αποστάσεις, και δίνουν στην Ομάδα Πεζικού αρκετή ισχύ πυρός, με μικρό μέγεθος και βάρος. Απαιτείται όμως εντατική κι επίπονη εκπαίδευση, διότι η σκόπευση κι ο χειρισμός της οπλοβομβίδας είναι μέτριας δυσκολίας. Για την τακτική χρήση των οπλοβομβίδων (π.χ. ενέδρες) θα ασχοληθούμε στο 2ο άρθρο.


Βίντεο από εκπαιδευτική βολή οπλοβομβίδας HEAT DM22A1 του Ελληνικού Στρατού


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η οπλοβομβίδα επιχειρησιακά ανήκει σε μια κατηγορία όπλων που βρίσκεται ανάμεσα στις χειροβομβίδες, τα Α-Τ μιας χρήσης και τα βομβιδοβόλα. Στις μέρες μας η οπλοβομβίδα είναι ένας τύπος όπλου, που αν και χρησιμοποιέιται από πολλούς σύγχρονους και μη στρατούς, είναι σχετικά ξεχασμένο. Είναι ξεχασμένο διότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για πιο ακριβά και σύγχρονα όπλα. Παρόλ'αυτά, πολλοί σύγχρονοι στρατοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οπλοβομβίδες, γιατί η οπλοβομβίδα διαθέτει κάποια χαρακτηστικά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν ή  να αναπληρωθούν. Η χρήση όμως των οπλοβομβίδων, καθώς και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα της έναντι των Α-Τ μιας χρήσης, των βομβιδοβόλων και των χειροβομβίδων θα αναλυθούν εκτενώς στο επόμενο μέρος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου