11 Νοεμβρίου 2020

Δορυφορικές Επικοινωνίες (SATCOM) για τα TB2 Bayraktar. Ένας επιπλέον "πονοκέφαλος";



Πηγή: Ισοζύγιο.


Πολύ δυσάρεστα νέα, ή μάλλον επιβεβαίωση των όποιων ανησυχιών, έρχονται εξ ανατολών. Πιο συγκεκριμένα, η είδηση αφορά την επιβεβαιωμένη πλέον ικανότητα των Τουρκικών ΜΑLE UCAS TB2 Bayraktar να επιχειρούν μέσω δορυφορικής ζεύξης επικοινωνίας (SATCOM).

3 Οκτωβρίου 2020

ΘΕΜΑ: Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, και οι έως τώρα επιδόσεις τους στον δέυτερο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ



Ο πόλεμος που διεξάγεται αυτές τις μέρες στον de facto ανεξάρτητο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (διανύουμε την Ε+6 ημέρα), ανάμεσα στις δυνάμεις αυτοάμυνας του Αρτσάκ και τις Αζερικές ΕΔ, έχει ήδη επιβεβαιώσει πολλές υποθέσεις σχετικές με έναν (απευκταίο) Ε/Τ πόλεμο τον 21ο αιώνα, αλλά έχει δημιουργήσει και σοβαρές ανησυχίες.

6 Σεπτεμβρίου 2020

Σύγκριση συστημάτων CIWS του Ελληνικού και Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

To Σύστημα Εγγύς Α/A Άμυνας Mk-15 Phalanx Block 1B.



Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του άρθρου αποτέλεσε η περιέργεια μας στο να "κατατάξουμε" ει δυνατόν, τα πλοία του ΠΝ και του TDK όσον αφορά τις επιδόσεις των συστημάτων CIWS που διαθέτουν.

15 Ιουνίου 2020

Πλοία "πολλαπλών ρόλων" στη δύναμη του ΠΝ. Αξίζει τελικά;




Σκοπός

Σκοπός του άρθρου είναι να εξετάσει τις δυνατότητες ενός μελλοντικού ΠΝ το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με λιγότερα πλοία, τα οποία σύμφωνα με τις εταιρίες κατασκευής τους, είναι πολλαπλών ρόλων. Μέσα από την απλή λογική αλλά και από τις προσωπικές απόψεις του γράφοντα, θα εξαχθεί ένα συμπέρασμα πάνω στο οποίο θα γίνει και πρόταση για την μελλοντική δομή του ΠΝ.

19 Μαΐου 2020

Πρόταση αναδιοργάνωσης των τμημάτων Αναγνωρίσεως του Δ΄ΣΣ.




Είναι γνωστό στον Ελληνικό τύπο εδώ κι αρκετό καιρό, ότι ο Ελληνικός Στρατός σχεδιάζει μια νέα αναδιοργάνωση, με αναδιάταξη  Σχηματισμων, στα πλαίσια της Νέας Δομής Δυνάμεων (η οποία εκτιμούμε ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί). Ανάμεσα στις αλλαγές που πιθανώς θα προβεί, είναι:
  • Η κατάργηση των Στρατηγείων της 16ης και 12ης Μεραρχίας Πεζικού,
  • Η δημιουργία Ταξιαρχιών τετράγωνης δομής.
  • Η κατάργηση μιας Μ/Κ Ταξιαρχίας του Δ'ΣΣ, κι ενός ακόμα Σχηματισμού - Συγκροτήματος της 1ης Στρατιάς. Σημειώνεται ότι με την κατάργηση των 4 Στρατηγείων, θα μειωθούν οι ανάγκες σε προσωπικό κατά 800-1.000 περίπου άτομα.

7 Μαΐου 2020

Μετατροπή των Leopard 1A5 σε βαρύ ΤΟΜΠ. Αξίζει έστω να μελετηθεί;




Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στις εξελίξεις των εξοπλισμών των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων του πλανήτη, θα παρατηρήσει μια μεταστροφή αρκετών δυνάμεων προς βαρύτερα ΤΘ οχήματα μεταφοράς και μάχης (ΒΤΟΜΠ -ΒΤΟΜΑ), τα οποία θα προστατεύουν τις μεταφερόμενες ομάδες από τις περισσότερες απειλές.

2 Μαΐου 2020

ΑΠΟΨΗ: Το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον του όπλου Πεζικού.



Ομάδα Μάχης Μ/Κ Πεζικού κατά τη φάση της αποβίβασης του στοιχείου ελιγμού της.


























Όπως έχετε διαπιστώσει, τον τελευταίο καιρό δεν είμαστε ενεργοί. Μια σειρά από οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους, μας αναγκάζει να απέχουμε. Ως εκ τούτου, θα γράφουμε άρθρα πιο αραιά, αλλά μεγαλύτερα σε όγκο.


2 Μαρτίου 2020

Ερντογάν: Οι πόρτες άνοιξαν - Η Ευρώπη να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί



Το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές πέταξε ο Τούρκος πρόεδρος τονίζοντας ότι «οι πόρτες άνοιξαν» και ότι πλέον η Ευρώπη «πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί».

Στ. Πέτσας: Προσοχή στην τουρκική προπαγάνδα



Προσοχή στην αναμετάδοση ψευδών ειδήσεων που «προωθούν την τουρκική προπαγάνδα» συνιστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με ανάρτησή του στο Twitter.

«Το βίντεο που δείχνει θύμα στα ελληνο-τουρκικά σύνορα είναι ψευδής είδηση. Καλούμε τους πάντες να δείξουν προσοχή όταν αναμεταδίδουν νέα που προωθούν την τουρκική προπαγάνδα» έγραψε στο tweet του.


Συνοδεία τουρκικής ακταιωρού οι βάρκες των μεταναστών στη Λέσβο (βίντεο)



Βίντεο που αποδεικνύουν την ενεργή συμμετοχή των τουρκικών ακταιωρών στην απόπειρα λέμβων να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ανατολικό Αιγαίο, έδωσε σήμερα στη  δημοσιότητα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. 

To βίντεο, όπως και το σχετικό φωτογραφικό υλικό προέρχονται από το ίδιο συμβάν το οποίο εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί ανοικτά της Λέσβου στην οριογραμμή των Ελληνικών χωρικών υδάτων.   

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς όπως φαίνεται στα βίντεο, αλλά και στις φωτογραφίες, συνοδεύεται από τουρκική ακταιωρό η οποία παρακολουθεί την προσπάθεια του σκάφους του Λιμενικού Σώματος να αποτρέψει την είσοδο της λέμβου με τους αλλοδαπούς στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο. 

24 Φεβρουαρίου 2020

Η Ρωσική ΠΑ "εξαΰλωσε" Τουρκική φάλαγγα που προσπάθησε να εισέλθει στην Ιντλίμπ.




Ρωσικά μαχητικά Su-24M κτύπησαν με κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες (LGB). Εγαλξ τουρκική φάλαγγα που εισήλθε στην επαρχία της Ιντλίμπ, προκαλώντας μεγάλο αριθμό απωλειών στις τουρκικές και φιλοτουεκικες τρομοκεατικες δυνάμεις.

Επισκεψη Γαλλίδας ΥΠΑΜ: Σε πλήρη σύμπνοια τα συμφέροντα Ελλάδας και Γαλλίας στην περιοχή.




Πλήρης ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλύ στην Αθήνα.

Ο ΛΕΣ «εξουδετέρωσε 16 Τούρκους στρατιωτικούς»



Δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιωτικούς σε μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, υποστήριξε εκπρόσωπός τους χθες Κυριακή, μία ημέρα μετά την παραδοχή της Άγκυρας ότι πολλοί άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έπεσαν «μάρτυρες» στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Μόνιμη παρουσία ελληνικής ναυτικής δύναμης στο Ν/Σ Κρήτης στη Σούδα.




Του κ.Βασιλη Νεδου, από Καθημερινή .

Στην επιτάχυνση των δράσεων οι οποίες θα οδηγήσουν στην εδραίωση της νέας Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ), με έδρα τον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, προχωρεί με ταχείς βηματισμούς η στρατιωτική ηγεσία. Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες σταθμεύει στον ναύσταθμο ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ανά διαστήματα βρίσκεται ελλιμενισμένη και φρεγάτα.

22 Φεβρουαρίου 2020

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται (ξανά) για την Τουρκική οικονομία.




Από Καθημερινή.

Οι μέθοδοι με τις οποίες προσπαθεί να στηρίξει την τουρκική λίρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγούν στα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς προκαλούν ανησυχία στους ξένους επενδυτές με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται για άλλη μία φορά η χώρα από το ξένο κεφάλαιο. Υπό τις εντολές του Τούρκου προέδρου, οι τουρκικές αρχές, η Τράπεζα της Τουρκίας και οι μεγάλες τράπεζες έχουν επιστρατεύσει κάθε μέτρο για να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα, που σχεδόν πριν από ένα χρόνο γνώρισε νέα κρίση και παρά τις παρεμβάσεις παραμένει αποδυναμωμένο.

Βελτίωση διαθεσιμοτήτων (στο 50%) για τα γαλλικά ΝΗ-90 Caiman



Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως τα Γαλλικά ΝΗ-90 παρά τα προβλήματα διαθεσιμίτητας που αντιμετώπιζαν στο πρόσφατο παρελθόν, πλέον η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υποναύαρχος Guillaume Goutay  δήλωσε στο πρακτορείο Jane's οτι η διαθεσιμότητα των ΝΗ-90 Caiman (σ.σ. γαλλική ναυτική υποέκδοση) βελτιώθηκε από το 40% στο αποδεκτό 50%.

21 Φεβρουαρίου 2020

Εκεί που συμφωνούν Κεμαλιστες και Ισλαμιστες: Η "διεκδίκηση" των 16 ελληνικών νησιών.



Ο Εγκίν Αλτάι- αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος CHP παρέθεσε συνέντευξη τύπου. Ο Αλτάι αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για εξοπλισμό νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, είπε: “Θα απευθύνουμε τέσσερα ερωτήματα στο υπουργείο Αμύνης μας. Θα κοινοποιήσουμε το σημείο όπου έφτασε το κράτος δικαίου. Η διοίκηση του κράτους και μιας χώρας με στρατηγική θέση όπως η Τουρκία, απαιτεί σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Συρία-Ιντλίμπ: ο Ερντογάν ζητά την πρωτοβουλία των Μέρκελ και Μακρόν.




«Συγκεκριμένη δράση», προκειμένου αποφευχθεί μία κρίση στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόσο από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν όσο και από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηςλφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα.

Χαφταρ: "Εκεχειρία στη Λιβύη μόνο αν φύγουν οι Τούρκοι."



Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε στο Sputnik ότι ο LNA χάνει την υπομονή του μετά από «τις επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον Ερντογάν και τους μισθοφόρους του Σάρατζ, και την αποτυχία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Βερολίνου».

Ιντλίμπ: Νέες συγκρούσεις Τούρκων με Συριακό στρατό και Ρωσική Αεροπορία.





Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ του τουρκικού και του συριακού στρατού σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, αυτή τη φορά με εμπλοκή και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ενισχύοντας τους φόβους για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης.

Bloomberg: Πυραύλους Patriot για τη Συρία ζήτησε από τις ΗΠΑ η Τουρκία




Η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot, οι οποίες θα εγκατασταθούν στα νότια σύνορα της και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του συριακού στρατού σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο.  

Ακάρ: Θα ενεργοποιήσουμε τους S-400 - Δεν φεύγουμε από τη Συρία



Μήνυμα πως Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται σε συζητήσεις για τη χρήση του συριακού εναέριου χώρου στην Ιντλίμπ έστειλε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ενώ την ίδια ώρα προανήγγειλε την ενεργοποίηση των πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

20 Φεβρουαρίου 2020

FCAS: Η Γαλλία θα εκμεταλλευτεί τις εμπειρείες από το Neuron για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού 6ης γενιάς.



Η Γαλλία χρησιμοποιεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV) Neuron, (στην ανάπτυξη του οποίου συμμετείχε και η Ελλάδα μέσω της ΕΑΒ), για την πρόοδο του προγράμματος Future Combat Air (FCAS) / Système de Combat Aérien Futur (SCAF), του μαχητικού 6ης γενιάς που αναπτύσσει από κοινού με τη Γερμανία και την Ισπανία.

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Λόγχη» του ΓΕΝ (βίντεο)


Συρία: Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από πλήγματα του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ



Δύο Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από αεροπορικά πλήγματα των συριακών ενόπλων δυνάμεων κοντά στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε η Άγκυρα, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 50 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αντίποινα.

FCAS: Έπεσαν οι υπογραφές για την ανάπτυξη του νέου Γάλλογερμανικού μαχητικού 6ης γενιάς




Η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου του επόμενης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους, ένα πρόγραμμα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, προκειμένου να υπερασπιστεί το έδαφός της χωρίς να εξαρτάται από συμμάχους σε έναν όλο και περισσότερο αβέβαιο κόσμο.

26 Ιανουαρίου 2020

ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα (σ.σ. νησιά) δεν αποστρατικοποιείται



Αντικρούοντας την δήλωση του Τούρκου ομολόγου του που έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης Ελληνικών νησιών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Κοζάνη δήλωσε «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».

23 Ιανουαρίου 2020

Γ.γ. ΝΑΤΟ περί Τουρκικών S-400: Δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400.



To NATO και η Τουρκία δεν έχουν φθάσει σε συμφωνία για τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S400 τους οποίους απέκτησε η Αγκυρα, εξοργίζοντας την Ουάσινγκτον και αποδυναμώνοντας την Ατλαντική Συμμαχία, δήλωσε στο Νταβός ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

22 Ιανουαρίου 2020

Πρώτη Ημερήσια Διαταγή Α/ΓΕΕΘΑ: «Η βασική μας και προεξάρχουσα αποστολή είναι η αποτροπή»



«Η βασική μας και προεξάρχουσα αποστολή είναι η αποτροπή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην πρώτη του Ημερήσια Διαταγή, ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας,  στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. 

«Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές γι’ αυτό. Είναι μία και είναι απλή, περιέχεται δε σε όλη τη σχετική αμυντική βιβλιογραφία και στα στρατιωτικά εγχειρίδια. Ονομάζεται «προς πόλεμο προπαρασκευή» και είναι η μοναδική οδός για τη διαρκή ειρήνη, την οποία Ειρήνη η πατρίδα μας διαχρονικά, πιστά και φερέγγυα υπηρετεί και επιδιώκει στη μακρόχρονη, αξιοζήλευτη, μοναδική και παγκοσμίως γνωστή άλλωστε Ιστορία της, διατηρώντας Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές και επαρκείς ώστε να την εγγυώνται, διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως το Εθνικό Συμφέρον σύμφωνα με τις επιταγές της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής», τονίζει ακόμη ο επικεφαλής του ΓΕΕΘΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φλώρος ανέλαβε επίσημα από χθες τα καθήκοντά του, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στη Σχολή Ικάρων, από τον πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Καθημερινή.

21 Ιανουαρίου 2020

Παραλαβή - παράδοση Α/ΓΕΕΘΑ - Τι είπαν για τις ΕΕΔ, αλλά και για νέους εξοπλισμούς.



Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σχολή Ικάρων η τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, να παραδίδει στον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε πως αισθάνεται τιμή και υπερηφάνεια που υπηρέτησε την πατρίδα και εξέφρασε την συγκίνησή του γιατί αποχωρεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από σχεδόν 43 χρόνια. 

Στη συνέχεια ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ προχώρησε σε ένα απολογισμό του έργου του, δηλώνοντας πως έγιναν πολλά, παρά τα προβλήματα στην στελέχωση, στο νομικό πλαίσιο προμηθειών και στους μειωμένους προϋπολογισμούς, της τάξης του 50% σε σχέση με παρελθόντα έτη. 




Ειδικότερα, αναλύοντας τα πεπραγμένα του, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F16, στην έκδοση Viper και την ανανέωση της εν συνεχεία υποστήριξης των Mirage 2000, που θα αυξήσει σημαντικά την διαθεσιμότητα τους. Μιλώντας γα τις προσπάθειες που έγιναν για το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, στην παραλαβή νέων πυραυλάκατων, και στα προγράμματα για την ανανέωση του στόλου με νέες φρεγάτες. Αναφορικά με το Στρατό Ξηράς, ο κ. Χριστοδούλου στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε για την αναδιοργάνωσή του σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, στην αναβάθμιση των ειδικών δυνάμεων και στην αξιοποίηση των ελικοπτέρων NH-90. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδούλου έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις προσπάθειες που ξεκίνησαν για την απόκτηση των πολεμικών αεροσκαφών F-35, σημειώνοντας πως θα γράψουν ιστορία για τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, πέρα από το πρωταρχικό τους σκοπό, που είναι η προάσπιση της χώρας, προσφέρουν καθημερινά, με τα μέσα τους και το προσωπικό τους, ένα μεγάλο κοινωνικό έργο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. 

Ακόμα, ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για τον επαγγελματισμό τους, το υψηλό αίσθημα ευθύνης τους και την εργατικότητα τους και τέλος ευχήθηκε στον κ. Φλώρο καλή επιτυχία και να οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα πιο ψηλά. 

Από την πλευρά του ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε πως αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα έχοντας βαθιά γνώση και συναίσθηση των ευθυνών που του ανατέθηκαν. «Υπόσχομαι πως θα καταβάλλω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου προκειμένω να φανώ αντάξιος της τιμής που μου έγινε και να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες που γεννά και επιφέρει αυτή η επιλογή» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Φλώρος υπογράμμισε πως παρόλο που διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, με πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί, κατά γενική ομολογία, όαση ασφαλείας, νησίδα σταθερότητας και ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής ειρήνης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως είπε ο ΑΓΕΕΘΑ, παίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και έτσι είναι «αδήριτη ανάγκη η συντήρηση και η διατήρηση ΕΔ δυνατών και αποτελεσματικών». 





Η βασική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αποτροπή, σημείωσε ο κ. Φλώρος, προσθέτοντας πως ο μόνος τρόπος για αυτό είναι η προετοιμασία για πόλεμο. «Είναι η μοναδική οδός για την διαρκή ειρήνη την οποία η πατρίδα μας διαχρονικά, πιστά και φερέγγυα υπηρετεί και επιδιώκει». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ 

20 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: Ο GNA καταγγέλλει αρκετές παραβιάσεις της συμφωνηθείσας εκεχειρίας.

                                                                                                                                                               REUUTERS/AHMED JADALLAH


Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) ανέφερε παραβίαση της εκεχειρίας από μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LΝΑ) κοντά στην Τρίπολη.

«Οι μονάδες του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ έπληξαν με βλήματα όλμου κατοικημένες συνοικίες στην περιοχή Σαλάχ αλ-Ντιν, κάτι που συνιστά μια ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου», μετέδωσε το λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Alahrar, επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Γκουνούνου, εκπρόσωπο του λιβυκού στρατού που τελεί υπό τις εντολές του Σάρατζ.




Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται επίσης έναν διοικητή μονάδας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κοντά στη συνοικία 'Αιν Ζάρα που είπε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού νοτίως της Τρίπολης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το al-Mashhad, σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Τρίπολης αρκετές ώρες μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Η πληροφορία επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.

Αργότερα, η διοίκηση της 155ης ταξιαρχίας πεζικού ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες της ανέλαβαν δράση για να σταματήσουν επίθεση στην 'Αιν Ζάρα από Σύρους μαχητές «που είχαν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, TASS

Αεροσκάφος Tupolev Tu-204: Ένα ρωσικό πολιτικό αεροσκάφος για όλες τις δουλειές, ακόμα και ως ναυτικής συνεργασίας(!)



Σύμφωνα με το Navy Recognition, το Ρωσικό ΠΝ βρίσκεται στο τελικό στάδιο θέσπισης των τεχνικών προδιαγραφών του νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας του, το οποίο θα βασίζεται στο αεροσκάφος Τu-204, ένα πολιτικό αεροσκάφος πολιτικών αερογραμμών!

Σϋμφωνα με όσα έχει διαρεύσει το Ρωσικό ΠΝ, το νέο ΑΦΝΣ θα είναι εξοπλισμένο τόσο με όπλα και αισθητήρες που φέρουν τα σημερινά ΑΦΝΣ, όσο και με άλλες καινοτομίες, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα άφεσης USV (μη επανδρωμένου πλοιαρίου) και ο ταυτόχρονος έλεγχος αρκετών UAVs.

Με την παραπάνω επιλογή, το Ρωσικό ΠΝ ευελπιστεί να αντικαταστήσει και να μεγενθύνει τον στόλο ΑΦΝΣ που διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ολοένα και αυξανόμενη υποβρυχιακή απειλή των ΗΠΑ (και της Κίνας).

Το συγκεκριμένο πολιτικό αεροσκάφος εξάλλου, υπηρετεί σε πολλές εκδόσεις με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ως φωτοαναγνωριστικό (-ON), Διοίκησης κι Ελέγχου (-PU), αναμεταδότης επικοινωνιών-KEK (SR/SUS),  πλατφόρμα ELINT (R), εναέριο εργαστήριο δοκιμών (LMK), και δορυφορικών επικοινωνιών (PU-SBUS).


Tu-214R, το οποίο είναι ειδική έκδοση ELINT των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Η αξιοποίηση πολιτικών αεροσκαφών είναι κάτι που πρέπει  να μας διδάξει πολλά, ιδιαίτερα όταν γίνεται από χώρες τέτοιου μεγέθους. Πόσο μάλλον τη χρονική στιγμή που η χώρα μας έχει τεράστιες ανάγκες από τέτοιου είδους πλατφόρμες-πολλαπλασιαστές ισχύος.

   
 

H Tουρκία έκανε δωρεά οχημάτων κι εξοπλισμού προς την Αλβανική Αστυνομία.



Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πριν λίγες μέρες, την είδηση περί Τουρκικής δωρεάς εξοπλισμού και ΤΘ οχημάτων στην Αλβανική Αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης της παραπάνω δωρεάς προς την Αλβανική Αστυνομία.

Η δωρεά περιλάμβανε πλήθος εξοπλισμού κι οχημάτων, για τον ορθότερο εξοπλισμό της δύναμης άμεσης αντίδρασης της Αλανική Ασυτνομίας. Αναλυτικότερα, τα προς παράδοση υλικά ήταν τα παρακάτω:


  • 10 οχήματα γενικής χρήσης 4x4 Land Rover.
  • 6 ΤΘ οχήματα με πύργο εκτόξευσης νερού, κατασκευής Otokar.
  • Αντισφυξιογόνες μάσκες.
  • Ασπίδες, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, κράνη.
  • Αλεξίσφαιρα γιλέκα, ρουχισμός, εξαρτύσεις και θήκες.

 Τέλος, στην υπόψη δωρεά συμπεριλήφθηκε και πλήθος περιφερειακού εξοπλισμού, για τον εξοπλισμό των Αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Η Ρωσική ματιά για τα αποτελέσματα της συνόδου του Βερολίνου.



Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν απόψε σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, όπως την κατάπαυση του πυρός με μία εκεχειρία και την τήρηση του εμπάργκο όπλων. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο» κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης. 

«Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου. 

«Τα λιβυκά κόμματα έκαναν ένα μικρό βήμα εμπρός σε σχέση με τη συνάντηση στη Μόσχα», την περασμένη Δευτέρα, στο τέλος της οποίας ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εκεχειρίας, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερα χρόνο, παραδέχτηκε ο Λαβρόφ. 

Όπως στη Μόσχα, οι δύο αρχηγοί των αντίπαλων πλευρών δεν συναντήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα όπου οι ηγέτες των κυριότερων χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη δεσμεύτηκαν να τηρούν το εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε το 2011 από τον ΟΗΕ και να απόσχουν από οποιαδήποτε ξένη «παρέμβαση« στη σύγκρουση. 

Η Ρωσία, παρά τις αρνήσεις της, θεωρείται ύποπτη για υποστήριξη προς τον Χαλίφα Χάφταρ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε στη σημερινή σύνοδο κορυφής, μαζί με άλλους ηγέτες χωρών εμπλεκομένων στη σύγκρουση στη Λιβύη. 

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως ελπίζει ότι η διάσκεψη για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. 

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης. 

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη. 

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

19 Ιανουαρίου 2020

"Λευκός Καπνός" στη Διάσκεψη Βερολίνου: Κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.



Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που άρχισε λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι της Κυριακής, με την συμμετοχή της Ρωσίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. 


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου και στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.





Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών  για λύση στο θέμα της Λιβύης, στον οποίο, όπως τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας, «Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και συνέβαλλαν σημαντικά προς την πλευρά της επίλυσης της κρίσης.

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, ο  Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν μία  ενδεχόμενη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη,

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη, για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.





Από την πλευρά του, ο  Ερντογάν είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Kαθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΠΟΨΗ: Τα κέρδη και οι "δεύτερες σκέψεις" από την αποστολή MIM-104 Patriot στη Σ.Αραβία.



Εισαγωγή

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό, ότι η Ελλάδα θα στείλει τμήματα του Α/Α συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου η τελευταία να καλύψει επαρκώς τις εγκαταστάσεις παραγωγής αποθήκευσης κι επεξεργασίας υδρογονανθράκων που διαθέτει. Πέραν της Ελλάδας, Α/Α συστήματα θα στείλουν κι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν.

Εξάλλου είναι νωπό το περιστατικό της επίθεσης των ανταρτών Χούτις της Υεμένης, οι οποίοι χρησιμοποιώντας UAVs Ιρανικής προέλευσης, χτύπησαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας (της κρατικής εταιρείας ARAMCO).



Αυτές οι επιθέσεις, έχουν εκμεταλλευτεί το αχανές έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αν κι έχει διαθέσει αστρονομικά ποσά για την άμυνα, είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψει απόλυτα όλη την επικράτεια της. Διότι ας μην ξεχνάμε πως η έκταση της Σαουδικής Αραβίας είναι 2,15 εκατομύρια τετρ.χιλιόμετρα, δηλαδή 16 φορές η χερσαία έκταση της Ελλάδας, ή περίπου 8 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας αν στην τελευταία προσμετρηθεί και η νόμιμη ΑΟΖ της.

Για παράδειγμα, η κάλυψη των 6 Eλληνικών Πυροβολαρχιών ΜΙΜ-104D Patriot είναι 141.000 τ.χλμ, δηλαδή το 110% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας. Η αντίστοιχη κάλυψη των 6 Σαουδαραβικών Πυροβολαρχιών MIM-104E* είναι 282.000 τ.χλμ, διπλάσια σε σχέση με την έκταση της Ελλάδας, αλλά μόλις το 13% της Σαουδαραβικής επικράτειας.

* Οι MIM-104 Patriot της Σ.Αραβίας είναι αναβαθμισμένοι με το νεότερο ραντάρ ΑΝ/ΜPQ-65, το οποίο παρέχει διπλάσιο τόξο ερεύνης σε σχέση με το AN/MPQ-53 που χρησιμοποιούν τα Ελληνικά MIM-104 Patriot.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία απειλείται άμεσα από δυο αντίθετες κατευθύνσεις - βορειοανατολικά (ΒΑ) από το Ιράν, και νοτιοδυτικά (ΝΔ) από την Υεμένη. Το παραπάνω γεγονός κάνει τα πράγματα εξαιρετικά επικίνδυνα τόσο για την χώρα του Σαούντ, οσο και για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Σταθερότητα που σαν χώρα έχουμε τεράστια ανάγκη, προκειμένου να επιτύχουμε μια εθνικά σταθερή και ακμαία οικονομική ανάπτυξη.

Η μέγιστη Α/Α κάλυψη των Α/Α συστημάτων ΜΙΜ-104 Patriot της Σαουδικής Αραβίας. Εϊναι φυσικό μια έκταση 2,15 εκ. τ.χλμ. να μην μπορεί να καλυφθεί απόλυτα, όσα Α/Α συστήματα κι αν αγοραστούν. Το παραπάνω γίνεται εντονότερο, αν αναλογιστούμε ότι οι αναμενόμενες απειλές προέρχονται από 2 αντίθετες κατευθύνσεις (ΒΑ-ΝΔ).


Από την άλλη μεριά, η αποστολή εκ μέρους μας μιας Πυροβολαρχίας(-) ΜΙΜ-104 Patriot PAC-2GEM, πιθανώς θα στερήσει από τη χώρα ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα, το οποίο και συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία της Ελληνικής Α/Α ομπρέλας. Λέμε πιθανώς, διότι το παραπάνω θα τεθεί υπό εξέταση στο παρόν άρθρο.




Τι πρόκεται να στείλουμε - Τί έχουμε

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να αποστείλει τα κάτωθι:
  • Ένα ραντάρ ερεύνης-πρόσκτησης  στόχων (Radar Set) AN/MPQ-53.
  • Ένα Σταθμό Ελέγχου-Εμπλοκής και Διοίκησης (ECS) AN/MSQ-104.
  • 2-6 Σταθμούς εκτόξευσης (LS) Μ901.

Tεχνικά Χαρακτηριστικά και στοιχεία σύνθεσης μιας Πυροβολαρχίας MIM-104C/D Patriot.
Πηγή φωτό: ΑrmyRecognition.



Οπότε, η Ελλάδα θα στείλει μια Πυροβολαρχία(-) που θα μπορεί να δρα ανεξάρτητα, με το μόνο που τίθεται εν αμφιβόλω να είναι ο αριθμός των σταθμών εκτόιξευσης που θα αναπτυχθούν.

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα σήμερα, διαθέτει 6 Πυροβολαρχίες των 6 σταθμών εκτόξευσης η κάθε μια (σύνολο 36 LS, 6 ECS, 6 ραντάρ), εκ των οποίων οι 2 βρίσκονται στο νομό Θεσσαλονίκης, οι 2 στο νομό Αττικής, μια στη Χρυσούπολη Καβάλας, και άλλη μία στη νήσο Σκύρο.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα στείλει το πολύ το 1/6 των MIM-104 Patriot που διαθέτει, ή το 1/8 των Α/Α συστημάτων μακρού βελημνεκούς.

Oι θέσεις ειρηνικής περιόδου με τους πιθανότερους τομείς ευθύνης των Α/Α συστημάτων μακρού βεληνεκούς της χώρας μας. Οι ΜΙΜ-104 Patriot είναι αυτοί με τα τόξα 120 μοιρών. 



Κέρδη από την παραπάνω ανάπτυξη των ΜΙΜ-104 Patriot στη Σαουδική Αραβία.


  • Απόκτηση γνώσεων κι εμπειριών. Σε κάθε περίπτωση, η αποστολή ενός τμήματος για μακράς διαρκείας επιχείρηση στο εξωτερικό, αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση. Επίσης, η αναμενόμενη συνεργασία με τις υπόλοιπες Σαουδαραβικές και Νατοϊκές δυνάμεις, θα δώσει στο προσωπικό αρκετές γνώσεις κι εμπειρίες κύριως όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας και στην οργάνωση.
  • Υψηλοί ρυθμοί ετοιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και στη χώρα μας τηρούνται υψηλά επίπεδα ετοιμότητας λόγω του μεγέθους της τουρκικής απειλής, εντούτοις εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά καθώς ανά πάσα στιγμή, μπορεί να συμβεί το αναπόφευκτο. Κι από τη στιγμή που αυτά τα επίπεδα ετοιμότητας θα πρέπει να τηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η παραπάνω αποστολή θα είναι μια πρόκληση για το προσωπικό.
  • Εξοπλισμοί. Με την παραπάνω αποστολή, η Ελλάδα θα δείξει στις ΗΠΑ ότι βοηθά τη συμμαχία εμπράκτως κι όχι θεωρητικά, κι ότι είναι προς το συμφέρον της η διάθεση επιπλέον πλεονάζοντος υλικού στην Ελλάδα. Ήδη αρκετες αξιόπιστες ιστοσελίδες και ΜΜΕ κάνουν λόγο για Ελληνικό αίτημα προμήθειας μεταχειρισμένων ΜΙΜ-104 και αναβάθμιση των υπαρχόντων.
  • Πολλαπλά οφέλη. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό η χώρα μας να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, τόσο οικονομικά, όσο και γεωπολιτικά. Ας μην ξεχνάμε το οικονομικό μέγεθος και την περιφερειακή σπουδαιότητα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει πικοιλοτρόπως, είτε άμεσα, είτε έμμεσα (το πιθανότερο).
  • Αύξηση της στρατιωτικής αξίας μας. Όπως προελέχθη, η στρατιωτική αξία μιας χώρας μέσα στο διεθνές στερέωμα δεν μετριέται (πρωτίστως) από το πόσα άρματα και μαχητικά διαθέτει, αλλά από το "ποσό" που διαθέτει υπέρ των σκοπών μιας ευρύτερης συμμαχίας. Και με βάση αυτό σε υπολογίζουν όταν έρθει η στιγμή να το ζητήσεις. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός πως μπορεί η Ελλάδα να είναι ένας στρατιωτικός "γίγαντας" εντός ΝΑΤΟ όσον αφορά τις δυνατότητες των ΕΔ της, ωστόσο είναι ένας "νάνος" όσον αφορά το ρόλο της και τη συμμετοχή της - μικρότερη συμμετοχή ακόμα κι από χώρες με αναιμικές ΕΔ (Γεωργία, Αλβανία κοκ)

Τα μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα που συνηγορούν κατά της αποστολής είναι κυρίως τρία, τα οποία συνοχίζονται ως εξής:
  • Αποστολή οπλικών συστημάτων κρίσιμων για την ελληνική αποτροπή και άμυνα - τη στιγμή μάλιστα όπου η χώρα μας περνά μια κρίση στις σχέσεις της με την Τουρκία.
  • Κίνδυνος ύπαρξης απωλειών.
  • Κίνδυνος διατάραξης των Ελληνοιρανικών σχέσεων.

Όσον αφορά την αποδυνάμωση της Ελληνικής (αερ)άμυνας, είναι κάτι που ισχύει επί της αρχής. Όπως και να'χει, οι έξι (6) Πυροβολαρχίες είναι πιο ισχυρές από τις πέντε (5).

Ωστόσο, αυτοί που έχουν γνώση επί θεμάτων αεράμυνας, γνωρίζουν πως η Α/Α κάλυψη μιας περιοχής, σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και ενεργεί με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της ακόμα και με λιγότερα μέσα απ'ότι ξεκίνησε. Όπως θα δούμε δηλαδή, η απουσία μιας Πυρχιας, δεν θα επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής αεράμυνας. Ορισμένες από τις αρχές με τις οποίες λειτουργεί μια αεράμυνα, έχουν ως εξής:

  • Αλληλοκάλυψη: Σε περίπτωση που απενεργοποιηθεί/καταστραφεί κάποια Μονάδα πυρός, οι διπλανές της (οφείλουν να) καλύπτουν μεγάλο μέρος του τομέα της.
  • Ανθεκτικότητα σε απώλειες: Ένα σύσττημα αεράμυνας είναι  σχεδιασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα ακόμα και με ορισμένο ποσοστό απωλειών .
  • Εναλλαξιμότητα-Κινητικότητα: Σε περίπτωση που οι διπλανές Μονάδες από το δημιουργηθέν ρήγμα δεν καταφέρουν να καλύψουν μεγάλο μέρος του τομέα, τότε μπορούν να μετακινηθούν σε κατάλληλες ανταλλακτικές θέσεις, προκειμένου να το επιτύχουν.
1ο Παράδειγμα: Υποθετική διάταξη των Ελληνικών Α/Α συστημάτων μακρού βεληνεκούς, μετά την αποστολή μιας Πυρχιας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Ως αποστέλλουσα Πυρχια επιλέξαμε τυχαία μια εκ των Πυρχιων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

2ο Παράδειγμα: Υποθετική διάταξη των Ελληνικών Α/Α συστημάτων μακρού βεληνεκούς, μετά την αποστολή μιας Πυρχιας Patriot στη Σαουδική Αραβία και μετά από την απώλεια της ΜΚΒ της Σκύρου (του ραντάρ). Όπως βλέπουμε, μετά από την κατάλληλη τυχαία μετακίνηση των Α/Α Μονάδων ένεκα της υψηλής τους κινητικότητας, το ρηγμα έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

3ο Παράδειγμα: Υποθετική διάταξη των Ελληνικών Α/Α συστημάτων μακρού βεληνεκούς, μετά την αποστολή μιας Πυρχιας Patriot στη Σαουδική Αραβία και μετά από την απώλεια του 60% της αεράμυνας μακρού βεληνεκούς της Ελλάδας. Όπως βλέπουμε, η Ελληνική αεράμυνα είναι ακόμα λειτουργική και καλύπτει έστω κι οριακά το κεντρικό Αιγαίο.

Πέραν των ανωτέρω, η αποστολή έχει ως σκοπό την αεράμυνα πολιτικών εγκαταστάσεων. Δηλαδή πρόκειται για επιχείρηση καθαρά αμυντικού χαρακτήρα, κι ως εκ τούτου δεν είναι ούτε εξαιρετικά επικίνδυνη για το προσωπικό, ούτε και θα επηρεάσει σημαντικά τη σχέση μας με το Ιράν.



Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η αποστολή μιας Πυροβολαρχίας(-) ΜΙΜ-104D Patriot στη Σαουδική Αραβία, μόνο ως θετικό γεγονός μπορεί  να μεταφραστεί, κάτι μάλιστα που τα τελευταία χρόνια εκλείπει από τη "φαρέτρα" της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ότι η επιπλέον συνεισφορά της χώρας μας σε αποστολές της συμμαχίας, μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει στη χώρα μας.

Είναι καιρός, οι Ένοπλες Δυνάμεις να προσφέρουν αυτό που πρέπει στην πατρίδα τους, που είναι γεωπολιτική δύναμη, επίδειξη ισχύος, και έμμεσα οικονομικά οφέλη.

ΥΠΕΞ σε υψηλούς τόνους: "Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης της περιοχής".



Την δική του αιχμηρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με τη Λιβύη και τις ενέργειες της Ελλάδας.

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, είχε αναφερθεί στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«Κάλεσαν τον Χαφτάρ στην Ελλάδα... Ο ίδιος πήγε, κιαφού πόζαραν και έκαναν συναντήσεις, προσπάθησαν να δουν που θα οδηγήσει όλο αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία, αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του μιάμιση ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».

Ερντογάν: "Η Τουρκολιβυκή συμφωνία έχει τρελάνει την Ελλάδα. Παίζει λάθος το παιχνίδι".



Συνέχεια στις εμπρηστικές δηλώσεις, στο «παρά πέντε» της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, δίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του πριν την αναχώρησή του για τη γερμανική πρωτεύουσα το πρωί της Κυριακής.

«Η Ελλάδα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα επειδή δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία. Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει τρελάνει την Αθήνα, που μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού, ‘’τι να κάνουμε, με ποιον να συμφωνήσουμε για να γυρίσουμε το παιχνίδι’’.  Ωστόσο, ο Χαφτάρ δεν έχει καμία αξία. Ο Σάρατζ όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Βρήκαν μια φόρμουλα. Κάλεσαν τον Χαφτάρ στην Ελλάδα... Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις, αφού δεν είχαν προσκληθεί, προσπαθώντας να δουν που θα οδηγήσει αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του μιάμιση ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».

«Οι συνομιλίες σχετικά με τη Λιβύη στο Βερολίνο είναι ένα 'σημαντικό βήμα' για την παγίωση μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι εχθροπραξίες από την πλευρά του «πραξικοπηματία» Χάφταρ και των υποστηρικτών του «παραβιάζουν δημοσίως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κι έχουν αγνοηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Καθημερινή.

18 Ιανουαρίου 2020

Πρώτη δοκιμή για τον Gokdogan, τον πρώτο "τουρκικό" BVR πύραυλο.




Η εταιρία Tubitak δημοσίευσε βίντεο μέσω ανάρτησής της στο Twitter όπου φαίνεται η εκτέλεση της πρώτης δοκιμαστικής βολής του πυραύλου αέρος-αέρος πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR) Gokdogan. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από μια εικονική πτέρυγα ενός F-16, με τον πύραυλο να βρίσκεται αναρτημένος στο άκρο της.



Θυμίζουμε ότι ο πύραυλος Gokdogan είναι ένας "κυρίως" Τουρκικός πύραυλος BVR, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει τους ΑΙΜ-120 που βρίσκονται στις τάξεις της ΤΗΚ. Και λέμε κυρίως, διότι δεν θα είναι αμιγώς Τουρκικός, αλλά θα βασίζεται σε ξένα υποσυστήματα. Σύμφωνα με τους Τούρκους, ο πύρυαλος αναμένεται να μπει σε υπηρεσία με την ΤΗΚ το 2021.

Εν ολίγοις, ο πύραυλος Gokdogan θα είναι ένας κυρίως Τουρκικός πύραυλος BVR, ο οποίος αναμένεται να έχει παρόμοιες δυνατότητες με κάποια έκδοση του ΑΙΜ-120 Αmraam της προηγούμενης δεκαετίας (εκτιμούμε κάτι ανάμεσα σε ΑΙΜ-120Β - ΑΙΜ120C5).




Αναστολή των λιβυκών εξαγωγών υδρογονανθράκων από τα λιμάνια που ελέγχει ο LNA.



Τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ – ο οποίος διέταξε την 4η Απριλίου τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης – ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της συνόδου του Βερολίνου.

Η κίνηση καταγράφεται την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Χάφταρ και τους ξένους υποστηρικτές του να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, που διαρκούν εννέα μήνες, για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει μια φράξια του ΛΕΣ εισέβαλαν στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό, και ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς.

Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός» έκλεισε τα λιμάνια.



Πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο ΛΕΣ και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό. Η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί.

Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του ΛΕΣ. Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή έναντι οποιασδήποτε εκδήλωσης διαφωνίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Χάφταρ κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές. Η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΣ να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον ΛΕΣ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.

Το κλείσιμο των λιμανιών αυξάνει την ένταση ενόψει της αυριανής συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Χάφταρ, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Σάρατζ, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.



Η σύνοδος, που θα διαρκέσει μία ημέρα, ακολουθεί σειρά αποτυχημένων παρόμοιων εγχειρημάτων και διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Η ΕΕΠ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα χθες εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Μουστάφα Σανάλα.

Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, αλλά καταβάλλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

17 Ιανουαρίου 2020

Τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης του Χ. Χαφτάρ με τον ΥΠΕΞ. Δένδια.



Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αναγνώρισης της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας».


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναμένει από τη Γερμανία να εκφράσει την κοινή ευρωπαϊκή θέση και να αναγνωρίσει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων Τουρκίας- Λιβύης.
«Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας.
«Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση της Λιβύης, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, όμως, σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».


Και συνέχισε ο κ. Δένδιας: «Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. Αρα, κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. Αρα δεν θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτή τη θέση. Και η Ελλάδα, τοποθετήθηκε επ' αυτού ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».


«Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του Λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας. Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ