30 Αυγούστου 2019

Ο στρατός των ΗΠΑ αναπτύσσει εξελιγμένους κινητήρες, που θα "καίνε" υδρογόνο!





Επιστήμονες από το κέντρο συστημάτων επιγείων οχημάτων (GVSC) της Διοίκησης Εξέλιξης Πολεμικών Ικανοτήτων (CCDC) και το Στρατιωτικό Ερευνητικό Εργαστήριο (ARL) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) συνεχίζουν την εξέλιξη των νέων οχημάτων μάχης, συμπεριλαμβανόμενων αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, με κάυσιμο από κυψέλες υδρογόνου.




Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το GVSC, ο Στρατός των ΗΠΑ επιδιώκει να μελετήσει και να εξετάσει τις τεχνολογίες παραγωγής ισχύος κυψελών καυσίμων, συμπεριλαμβανόμενων των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου υδρογόνου και του υποστηρικτικού εξοπλισμού τους, οι και οποίες θα παρέχουν αρκετά επιχειρησιακά και τακτικά πλεονεκτήματά στα τμήματα που τα χρησιμοποιούν.

Οι κυψέλες καυσίμου παράγουν ηλεκτρισμό αθόρυβα, αποτελεσματικά και χωρίς μόλυνση για το περιβάλλον. Οι νέες κυψέλες καυσίμου είναι ενεργειακά πιο αποδοτικές από τους υπάρχοντες κινητήρες εσωτερικής καύσης και το υδρογόνο που χρησιμοποιείται για να τους τροφοδοτήσει μπορεί να προέλθει από ποικιλία πηγών, όπως από υγρά που έχουν ως βάση το νερό όπως ο καφές, τα ενεργειακά ποτά (αθλητικά ποτά) ή ακόμα και τα ούρα. Δεν είναι μόνο αυτό, καθώς τα υφιστάμενα καύσιμα όπως η βενζίνη, το προπάνιο και το φυσικό αέριο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή του υδρογόνου.

Το υδρογόνο είναι πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, συνεπώς έχει απεριόριστες δυνατότητες και αποθέματα στο να τροφοδοτήσει κυψέλες καυσίμου (σ.σ. κινητήρες) και να παρέχει ενεργεία στους στρατιώτες και τα οχήματα μάχης του μέλλοντος.

Μολονότι οι τελευταίας λέξης τεχνολογίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου θα μειώσουν την περιβαλλοντολογική μόλυνση, απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην ελαχιστοποίηση της εξαρτησης από το πετρέλαιο. Επίσης, η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου πρόκειται να παρέχει ένα σημαντικό στοιχείο χαμηλής παρατηρισιμότητας (stealth), καθώς το σύστημα ισχύος δεν παράγει καυσαέρια, θόρυβο, οσμές και θερμική υπογραφή.

Το νέο συγκρότημα ισχύος υδρογόνου παρέχει αριθμό πλεονεκτημάτων για τα μελλοντικά άρματα μεταξύ των όποιων η υψηλή ροπή που θα τα παρέχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα δύσβατα και κακοτράχαλα εδάφη, αθόρυβη κινητικότητα, ακουστικά και θερμικά πλεονεκτήματά, μείωση βάρους του οχήματος μάχης, κοινό καύσιμο από πολλαπλές πηγές.



Τα μελλοντικά άρματα μάχης θα είναι εξοπλισμένα με μια ειδική μονάδα που κατασκευάστηκε από εξαιρετικά συμπιεσμένο υδρογόνο που είναι αποθηκευμένο μέσα στο όχημα με μια ηλεκτροχημική αντίδραση, συσσωρευτές ηλεκτρισμού και ηλεκτροκινητήρες.

Οι πολλαπλές επιλογές για την παραγωγή υδρογόνου σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο και τις διαθέσιμες τοπικές πηγές προσφέρουν ατελείωτες ευκαιρίες στα μελλοντικά οχήματα μάχης.

Οι κυψέλες καυσίμου και η υποδομή υδρογόνου είναι σημαντικοί παράγοντες για τον εξηλεκτρισμό των στρατιωτικών επίγειων οχημάτων και υποστηρικτικού εξοπλισμού.

Από το DefenceBlog