19 Αυγούστου 2019

ΑΡΘΡΟ ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ DAILY SABAH: Οι Έλληνες έκλεισαν άλλα 5 "Τουρκικά" σχολεία της "Τουρκικής" μειονότητας στην Δ.Θράκη.

Μείναμε άναυδοι μετά το προκλητικότατο άρθρο της Daily Sabah, η οποία ξεκάθαρα και χωρίς καμία αναστολή εμπλέκεται στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει σκοπίμως την Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα ως "Τουρκική" πάνω από 5 φορές, προπασθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.

 Αυτά να τα βλέπουν μερικοί από τη Δυτική πλευρά του Αγαίου, που ακόμα ελπίζουν πως μαζί τους μπορούμε να "τα βρούμε".

Σημείωση - Ερώτηση: Τον επικεφαλής του Συλλόγου Καθηγητών της Μουσουλμανικής Μειονότητας, Σαλίχ Αχμέτ, ποιός είπαμε ότι τον πληρώνει;;  






Από Daily Sabah, μετάφραση Ahvalnews.com


Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας έκλεισε πέντε ακόμη σχολεία από την "τουρκική" μειονότητα της χώρας, αναφέροντας τη χαμηλή προσέλευση.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνει τα σχολεία της Ροδόπης και της İskeçe (Ξάνθη), δύο περιοχές της δυτικής Θράκης όπου συγκεντρώνεται η τουρκική μειονότητα, ανέφερε η εφημερίδα.

Με το τελευταίο κλείσιμο, ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων που έκλεισαν στη χώρα από το 2011 ανήλθε σε 65.

Η μουσουλμανική-"τουρκική" μειονότητα της Δυτικής Θράκης, που ανέρχεται σε περίπου 150.000 ανθρώπους, αποτελεί από καιρό ζήτημα διαμάχης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, με την Τουρκία να εγκαλεί την Ελλάδα για αυτό που η ίδια αποκαλεί αδυναμία της τελευταίας να παραχωρήσει πλήρη δικαιώματα στη μειονότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας εθνοτικής ταυτότητας και άρση των περιορισμών στην ελευθερία της θρησκείας.

Κλείνοντας τα σχολεία ή τη συγχώνευσή τους με το πρόσχημα της έλλειψης σπουδαστών είναι λάθος και δεν συμβάλλει στην εκπαίδευση των μειονοτήτων, δήλωσε ο Σαλίχ Αχμέτ, επικεφαλής του Συλλόγου Καθηγητών για τη μειονοτική ομάδα, δήλωσε στην Daily Sabah.

"Αυτά τα σχολεία έχουν διαφορετικό καθεστώς από τα άλλα σχολεία και η απόφαση για το κλείσιμο τους πρέπει να βασίζεται σε υπάρχοντες νόμους", δήλωσε ο Αχμέτ.

Η Ελλάδα άρχισε να κλείνει τα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές της "τουρκικής μειονότητας" το 2011, στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής προσπάθειας για τη μείωση του κόστους. Συνολικά, 14 σχολές έκλεισαν εκείνο το έτος και ο συνολικός αριθμός τους έπεσε στα 877 από το 1933.