10 Δεκεμβρίου 2019

Η Ινδία ζήτησε από τη Γαλλία την αποδέσμευση του BVRAAM Meteor για χρήση από τα Rafale.



Σύμφωνα με το Air-Recognition, η Ινδία έχει ζητήσει να οπλίσει τα μαχητικά Rafale που θα διαθέτει με το νέο υπερσύγχρονο βλήμα αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς ΒVR, Meteor. Μέχρι στιγμής η Ινδία έχει παραλάβει 3 Rafale, τα οποία και παραδώθηκαν από την Dassault τον περασμένο Νοέμβριο.

Θυμίζουμε πως τον Σεπτέμβριο του 2016, η Ινδία υπέγραψε απευθείας συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για την αγορά 36 νέων αεριωθούμενων αεροσκαφών Rafale σε συμφωνία ύψους 7,87 δισ. Ευρώ. Η διακρατική συμφωνία που υπογράφτη προβλέπει επίσης και δέσμευση της Dassault Aviation να πραγματοποιήσει αντισταθμιστικές επενδύσεις στην Ινδία ισοδύναμες με το 50% της αξίας της αγοράς.

Ο πύραυλος Α-Α BVR Meteor αποτελεί μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών σε βλήματα BVR έξι ευρωπαϊκών κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Το Meteor BVRAAM διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα αναζήτησης ραντάρ, επικοινωνία αμφίδρομης ζεύξης δεδομένων και κινητήρα στερεών καυσίμων Ramjet για την εμπλοκή ενός ευρέος φάσματος εναέριων στόχων με αυξημένη ακρίβεια. Φέρει επίσης και πυροσωλήνα προσεγγίσεως για βέλτιστη αποτελεσματικότητα έναντι ελισσόμενων μικρών στόχων. Σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις αλλά και διαρρέουσες πληροφορίες, ο Meteor BVRAAM έχει την μεγαλύτερη ΝΕΖ (No Escape Zone) και τα πιο σύγχρονα αντίμετρα στην κατηγορία των BVR βλημάτων.