10 Δεκεμβρίου 2019

Η USAF τελικά θα απορροφήσει τα Τουρκικά F-35, σύμφωνα με τον Π/Υ 2020.



Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει τελικά το θέμα των Tουρκικών F-35, καθώς οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να απορροφήσουν τα αεροσκάφη, προκειμένου να μην διαταραχθεί η συνέχεια των παραδόσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν μέσω του Π/Υ τους, 440 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσουν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που παρήγγειλε η Τουρκία, ανέφερε η Τουρκική εφημερίδα Dünya, επικαλούμενη αντίστοιχο κονδύλι από το σχέδιο προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2020.

Οι νομοθέτες των ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα ειδικό ταμείο στον προϋπολογισμό για την αγορά των αεροσκαφών, το οποίο και θα μεταφερθεί για τον αντίστοιχο σκοπό, συμπλήρωσε η εφημερίδα.Επίσης, θα δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή των παρτίδων 12, 13 και 14 - που προορίζοταν για την Τουρκία - προκειμένου τα αεροσκάφη να παραδωθούν στην USAF το συντομότερο και να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην συνέχιση των παραδόσεων σε άλλες χώρες.

Οι παραδόσεις F-35 για την Τουρκία έχουν παγώσει μετά την παραλαβή από την τελευταία του Α-Α συστήματος S-400 από τη Ρωσία νωρίτερα αυτό το έτος. 

Το σχέδιο προϋπολογισμού των ΗΠΑ προβλέπει επίσης και την επιβολή κυρώσεων σε ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή σωληνώσεων που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και την Τουρκία για την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των TurkStream και Nord Stream 2, δήλωσε η Dünya.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως το Κογκρέσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ζητούν την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία, κυρίως λόγω της αγοράς των Ρωσικών S-400.