7 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΨΗ: Καλές οι Φρεγάτες, αλλά με τα Υποβρύχια τι θα γίνει;






Αφορμή γι'αυτό το άρθρο αποτέλεσε το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών για την προμήθεια νέων (ή μεταχειρισμένων) μεγάλων πλοίων επιφανείας - φρεγατών.

Είναι σαφές πως τα τωρινά πλοία επιφανείας (φρεγάτες) που διαθέτει η χώρα μας, δεν επαρκούν όσον αφορά την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής του στόλου. Επίσης, η προχωρημένη ηλικία των 3 μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών "S", κάνει την απόκτηση νέων πλοίων παραπάνω από επιτακτική.


Συνεπώς, είναι απολύτως αναγκαία η προμήθεια νέων πλοίων επιφανείας, με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής. Χρειαζόμαστε πλοία, που με την αντιαεροπορική τους ομπρέλα, θα επιτρέπουν στις υπόλοιπες Μονάδες του στόλου να επιχειρούν απρόσκοπτα.

Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε, ότι οι δύο κυριότερες  αποστολές του Ναυτικού μας είναι τρεις:
  • Η απαγόρευση διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων στο Τουρκικό Ναυτικό.
  • Η άρση αποκλεισμού των νησιών του Αν.Αιγαίου.
  • Η καταστροφή του Τουρκικού Ναυτικού.

Και τις τρεις αυτές αποστολές, καλύτερα τις εκτελεί ένα όπλο, κι αυτό είναι το Υποβρύχιο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: 

Τι έχει σκοπό να κάνει η χώρα μας στον τομέα αυτό;

Το Υ/Β U-214HN Ματρώζος του ΠΝ.
Το Υ/Β U-214HN Ματρώζος του ΠΝ.


Σημασία των Υποβρυχίων για ένα Ναυτικό

Αρκετοί νομίζουν ότι το καλύτερο όπλο ενός Ναυτικού είναι τα μεγάλα πλοία επιφανείας, όπως τα Αντιτορπιλικά και οι Φρεγάτες. Αυτό είναι όμως λάθος, διότι σύμφωνα με τους ΝατοϊκούςΣσυντελεστές Μαχητικής Ισχύος, τα ισχυρότερα οπλικά συστήματα ενός Ναυτικού, έχουν ως εξής (με σειρά δυναμικότητας):
  1. Αεροπορία Ναυτικού (Αεροπλανοφόρα-μαχητικά αεροσκάφη-ελικόπτερα κοκ).
  2. Υποβρύχια.
  3. Μεγάλες Μονάδες Επιφανείας (Αντιτορπιλικά-Φρεγάτες).
  4. Μικρότερα πλοία επιφανείας (Κορβέτες-ΤΠΚ-Κ/Φ).




Συνεπώς το Υποβρύχιο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο "άρχοντας των θαλασσών". Κι αυτό διότι διαθέτει "φονικά" όπλα, έχει μεγάλη επιχειρησιακή εμβέλεια, και είναι πρακτικά μη ανιχνεύσιμο. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα του, δίνουν σε ένα Υποβρύχιο το απόλυτο τακτικό πλεονέκτημα σε μια αναμέτρηση με ένα πλοίο επιφανείας, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.    

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι οι Αξιωματικοί του Αμερικανικού Ναυτικού, ακόμα και αυτοί των καταδρομικών κι αντιτορπιλικών, λένε χαριτολογώντας, πως " Υπάρχουν 2 τύποι πλοίων, τα Υποβρύχια και οι στόχοι".



Υποβρύχιος στόλος ΠΝ

Είναι γνωστό πως για πρώτη φορά στην Ιστορία του, το ΠΝ έχει διψήφιο αριθμό υποβρυχίων, συγκεκριμένα διαθέτει 11. Άποψή μας είναι πως το ΠΝ πρέπει να διατηρήσει αυτή την οροφή πάσει θυσία. Το πρόβλημα όμως έγκειται στην παλαιότητα των 6 Υποβρυχίων U-209, τα οποία πρέπει μέχρι το 2030 να έχουν αποσυρθεί. 

Αυτό που προτείνουμε συνεπώς, προκειμένου να μην μειωθεί ο στόλος Υποβρυχίων κάτω από 10 Μονάδες, είναι να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της ναυπήγησης των 2 Υ/Β U-214HN που επιλέχθηκε αντί της αναβάθμισης 3 U-209 σε U-209ΑIP, προκειμένου το ΠΝ να συνεχίσει να διαθέτει διψήφιο αριθμό Υποβρυχίων. Και μόλις ολοκληρωθεί η ναυπήγησή τους, προμήθεια επιπλέον σύγχρονων υποβρυχίων προκειμένου το ΠΝ να έχει το πάνω χέρι στον ναυτικό αγώνα.

Αν το ΠΝ μας λοιπόν θέλει να "βυθίσει" το Τουρκικό Ναυτικό και να είναι ο τελικός νικητής, δύο πράγματα χρειάζεται: Υποβρύχια και Ναυτική Αεροπορία. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά βοηθητικά.

Κλέινοντας, να πούμε πως "καλές είναι οι νέες Φρεγάτες", αλλά το δημόσιο ενδιαφέρον πρέπει να "πέσει" και στα Υποβρύχια, διότι αποτελούν-πάντα θα αποτελούν, το δυνατότερο οπλικό σύστημα του ΠΝ.