Το Τουρκικό "έκτρωμα διεκδικήσεων" στην ΝΑ Μεσόγειο. Πηγή φωτο: Yeni Safak. |
Τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει ο αναλυτής-δημοσιογράφος για θέματα Μ.Ανατολής της φιλοκυβερνητικής Τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, Gökhan Bozbaş, ο οποίος τονίζει ότι πλέον η πίεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας προς την GNA θα αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω του Τουρκολιβυκού MOU.
Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου της Yeni Safak.
Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη, η οποία βρισκόταν σε φάση αστάθειας από τότε που ο Μουαμάρ Καντάφι "έπεσε" το 2011, εισήλθε τώρα σε μια κρίσιμη περίοδο.
Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας στις 27 Νοεμβρίου, το οποίο καθορίζει τα θαλάσσια σύνορά τους, ανοίγοντας κατ'αυτόν τον τρόπο ένα νέο κεφάλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία οριοθετεί έναν θαλάσσιο διάδρομο θαλάσσιων ορίων στα πλησιέστερα σημεία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, τα οποία ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για μελλοντική αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μιλώντας αποκλειστικά στη Yeni Şafak, ο εμπειρογνώμονας της Μέσης Ανατολής Gökhan Bozbaş αξιολόγησε την κατάσταση, σημείωσε ότι τα κράτη του άξονα κατά της Τουρκίας θα αυξήσουν τη στήριξη προς τον ηγέτη της Αν.Λιβύης Khalifa Haftar, σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί την Άγκυρα από την περιοχή.
«Εξετάζοντας τις προκαταρκτικές αντιδράσεις στην Τουρκική συμφωνία, μπορούμε να δούμε ότι τα κράτη χτυπούν "με μίσος". Αν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο σχετικά με τη συμφωνία με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η αντίδραση της Ελλάδας πρέπει να αξιολογηθεί με την απλούστερη μορφή της ", δήλωσε.
Η Ελλάδα καταρχάς κατέθεσε αντιρρήσεις και έντονες ενστάσεις στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, και την χαρακτήρισε ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Ελλάδα επίσης, απέλασε τον Λίβυο πρεσβευτή της, ως απάντηση στην συμφωνία, δηλώνοντας έτσι την οργή της σε ένα σύμφωνο που φράζει το ελληνικό νησί της Κρήτης και παραβιάζει, κατά την Αθήνα, την υφαλοκρηπίδα του.
Το μνημόνιο επιβεβαιώνει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει μονομερούς γεώτρησης από την κυπριακή κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχει επίσης δικαιώματα στα μέσα της περιοχής.
"Είναι προφανές ότι μετά από αυτή τη συμφωνία, θα γίνουν σοβαρά βήματα εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης (σ.σ. GNA), τόσο στον στρατιωτικό τομέα όσο και στον διεθνή. Ο Haftar συνεπώς αναμένεται να υποστηριχθεί ακόμα περισσότερο και θα γίνουν έκκλησεις σε ΕΕ, ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ προκειμένου να μην εμποδιστεί ο Χαφτάρ, αλλά και για να ακυρωθεί η συμφωνία", πρόσθεσε ο Bozbaş.