14 Δεκεμβρίου 2019

Εκπληκτικό βίντεο από την δοκιμή του νέου κατευθυνόμενου πυρομαχικού του Carl Gustav.



Στη δημοσίευση ενός πολύ ενδιαφέροντος βίντεο προχώρησε η Αμερικανική Raytheon, όπου επιδεικνύεται δοκιμαστική βολή του κατευθυνόμενου πυρομαχικού του Πυροβόλου Άνευ Οπισθοδρόμησης (ΠΑΟ) Carl Gustav.

Mε αυτό το εξελιγμένο κατευθυνόμενο πυρομαχικό ημιαυτόνομης κατεύθυνσης laser, το ΠΑΟ Carl Gustav μετατρέπεται ελαφρύ Α-Τ σύστημα βραχέως βεληνεκούς σε μέσο Α-Τ σύστημα, τόσο λόγω κατεύθυνσης, όσο και λόγω βεληνεκούς, το οποίο ανέρχεται μέχρι και 2 χλμ. Επίσης, το όπλο πλέον θα μπορεί να προσβάλλει με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας κινούμενους στόχους, όπως ΤΘ οχήματα, οχήματα ΔΜ, ακόμα και χαμηλά ιπτάμενα ελικόπτερα και UAVs. Τo κόστος του παραπάνω πυρομαχικού αναμένεται να φτάσει περίπου στις 4.000 Ευρώ, το οποίο μπορεί να είναι ακριβό σε σχέση με τα κόστη των υπαρχόντων πυρομαχικών του Carl Gustav, ωστόσο είναι αρκετά φθηνότερο από τα πυρομαχικά ανάλογου βεληνεκούς βαρύτερων αντιαρματικών.

Η επικείμενη προμήθεια ποσότητας βλημάτων TOW 2F Aero RF, σε συνδυασμό με μια τέτοια επιλογή, πραγματικά θα έφερνε τις Α-Τ δυνατότητες του ΕΣ σε νέο επίπεδο. 
Αν και αυτό που θα πούμε αποτελεί υπερβολή, το παραπάνω πυρομαχικό για τους περίπου 2.000 Carl Gustav του ΕΣ, είναι ισοδύναμο με την αγορά 1.000-2.000 εκτοξευτών MILAΝ.