25 Δεκεμβρίου 2019

Τέλος εποχής για τους "Ανδρείους"(Mig-27) της Ινδικής ΠΑ





Το μαχητικό αεροσκάφος δίωξης βομβαρδισμού Mig 27 της Ινδικής Αεροπορίας, το οποίο αποδείχθηκε "άσσος στο μανίκι της Ινδικής ΠΑ" κατά τη διάρκεια του πολέμου του Kargil το 1999(*), πρόκειται να περάσει οριστικά στην ιστορία την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019,όπου η τελευταία ενεργή Μοίρα (σμήνος), αποτελούμενη με επτά (7) μαχητικά του τύπου θα διεξάγει την τελευταία της πτήση.

Πιο συγκεκριμένα, το παραπάνω μαχητικό αεροσκάφος πρόκειται να περάσει οριστικά στην ιστορία για όλο τον κόσμο κι όχι μόνο για την IAF, διότι η τελευταία ήταν η μοναδική χώρα που επιχειρούσε με τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Το Mig-27 είναι ενα μονοκινητήριο μονοθέσιο μαχητικό βομβαρδιστικό μεταβλητής γεωμετρίας πτερύγων, το οποίο αναπτύχθηκε από την Σιοβετική Ένωση την δεκαετία του 70 (1961-1970). Παρά την νεότερη ηλικία του αεροσκάφους σε σχέση με τα περισσότερα σιοβετικά βομβαρδιστικά, δεν επιλέχθηκε από πολλές ΠΑ ανά την υφήλιο, κυρίως διότι οι περισσότερες συμμαχικές αεροπορίες της ΕΣΣΔ είχαν επιλέξει τα Mig-23 και Su-22 γι'αυτό τον ρόλο.



 


Σε Ινδική υπηρεσία

Το αεροσκάφος Mig-27 παράχθηκε από την κρατική "Ινδινκή ΕΑΒ" (Hindustan Aeronautics) κατόπιν αδείας, κι εξόπλισε 7 Μοίρες Δ/Β της Ινδικής Αεροπορίας. Συνολικά από την ινδική γραμμή παραγωγής βγήκαν 165 μαχητικά, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών ειρηνικής περιόδου, δεν υπηρέτησαν ποτέ όλα μαζί. Το όνομα που τους έδωσαν οι Ινδοί είναι η λέξη "Ανδρείος" (Bahadur-Valiant).

Όσον αφορά τις αποστολές τους, τα αεροσκάφη Mig-27 υπήρξαν ένα από τα κύρια μαχητικά  κρούσης και τακτικής υποστήριξης της ινδικής Αεροπορίας (τα άλλα είναι τα βρετανικά Jaguar), τα οποία κι έφεραν πικοιλία οπλισμού αέρος εδάφους.

* Σύμφωνα με τους Ινδούς. Πιο συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν τελευταία φορά σε επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του πολέμου (περιορισμένης έκτασης) του Καργίλ το 1999, όταν κι επιχείρησαν με αμφιλεγόμενες επιδόσεις κατά εχθρικών επίγειων θέσεων του πακιστανικού στρατού, κατά μήκος των ινδοπακιστανικών "συνόρων".