14 Δεκεμβρίου 2019

Περισσότερα Verba 9K333 MANPADS από τους Ρώσους, για την άμυνα των ραντάρ τους έναντι των UAVs.



Το Ρωσικό φορητό Α/Α σύστημα (MANPAD) 9K333 Verba (SA-25) θα χρησιμοποιείται στο εξής ως επιπλέον μέτρο προστασία για τα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας ενάντια σε απειλές όπως UAVs και Loitering Munitions. Αυτή η αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας των ρανταρ μακρού βεληνεκούς, οφείλεται στα διδάγματα από τον πόλεμο στη Συρία, όπου αυτού του είδους τα πυρομαχικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσβολή απροστάτευτων κι ανυποψίαστων ραντάρ. "Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με τα MANPADS θα ενισχύσουν την άμυνα των ραντάρ έναντι των παραπάνω απειλών, η οποία ήταν ανεπαρκής μέχρι πρόσφατα", γράφει η εφημερίδα της Izvestia.

Τα πρώτα ΜANPAD (εκτοξευτής) 9K333 Verba έχουν ήδη παραδοθεί σε κάποιες ταξιαρχίες ραντάρ. Η αποτελεσματικότητά τους γι'αυτό το σκοπό δοκιμάστηκε επιτυχώς στην άσκηση Center-2019. 

"Η προσθήκη αυτή γίνεται, διότι τα ραντάρ  διατηρούν διαρκώς σε υψηλά επίπεδα την γνώση της τακτικής καταστάσεως κατά μήκος των ρωσικών συνόρων", δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής διοικητής Πολεμικής Αεροπορίας για την αεράμυνα Αντιστράτηγος Aitech Bizhev. "Τα ραντάρ είναι τα μάτια και τα αυτιά της αεράμυνας και της πολεμικής αεροπορίας, είναι τα πρώτα που ανιχνεύουν τους παραβάτες των συνόρων και μεταδίδουν πληροφορίες στην αεράμυνα και τα αεροσκάφη. Σε περίπτωση εχθροπραξιών, τα ραντάρ θα είναι από τα πρώτα που θα δεχθούν επίθεση και συνεπώς η ενισχυμένη αντιαεροπορική άμυνα τους από UAVs και LM είναι ένα έγκαιρο και δικαιολογημένο μέτρο", είπε.

Μονάδες οπλισμένες με Verba είναι η τελευταία λύση της εναέριας άμυνας. Έχουν ως αποστολή να καταρρίψουν απειλές που ξεπέρασαν την άμυνα των S-300 και S-400, των Buk, καθώς και των SHORADS Tor Μ1/2.

Λόγω του νέου συστήματος στόχευσης, ο σκοπευτής δεν χρειάζεται να δει τον αντίπαλο. Συνέπεια αυτού είναι το MANPAD να μπορεί να εμπλέκει επιτυχώς κινούμενους στόχους μικρού μεγέθους όπως UAVs, Ελικόπτερα και πυραύλους κρουζ, πριν ο χειριστής του τους δει.

Το όπλο επίσης, μπορεί να συνδεθεί με το κινητό σύστημα Garmon, το οποίο ανιχνεύει εναέριους στόχους σε αποστάσεις μέχρι και  40 km. Αποτέλεσμα αυτής της διασύνδεσης είναι η επίτευξη έγκαιρης προειδοποίησης, η οποία με τη σειρά της βοηθά τον χειριστή να προετοιμαστεί για μια επίθεση και να διορθώσει τυχόν σφάλματα σε περίπτωση αστοχίας.

Το Verba θα παραδοθεί αρχικά σε μονάδες οπλισμένες με το ραντάρ Nioby-SV, οι οποίες ανιχνεύουν στόχους σε μεγάλη απόσταση και παρέχουν καθοδήγηση στα αεροσκάφη και την αεράμυνα. Μπορούν να παρακολουθήσουν αυτόματα αρκετές δεκάδες στόχους, να καθορίσουν με ακρίβεια τις συντεταγμένες και τις παραμέτρους κίνησης αεροσκαφών και πυραύλων και να εντοπίσουν όλους τους τύπους των εναέριων απειλών.