31 Δεκεμβρίου 2019

Ενισχύεται με πεζοναύτες η ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη



Διαδηλωτές και παραστρατιωτικοί μαχητές, εξοργισμένοι από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, πυρπόλησαν ένα φυλάκιο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, την ώρα που οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι φρουροί της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής απαντούσαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν φύγει από το συγκρότημα της πρεσβείας, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί από αμερικανικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μέσα στην πρεσβεία, διπλωμάτες και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν καταφύγει σε ένα οχυρωμένο, ασφαλές δωμάτιο, όπως ανέφεραν δύο από αυτούς που επικοινώνησαν μέσω μιας εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι ενορχηστρώνει αυτές τις βίαιες κινητοποιήσεις και επέρριψε ευθύνες στην Τεχεράνη για τα γεγονότα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι αναμένεται να ενισχυθούν προσωρινά τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία, με την αποστολή πρόσθετου αριθμού πεζοναυτών στη Βαγδάτη.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές εφόρμησαν και πυρπόλησαν το φυλάκιο στην είσοδο της πρεσβείας, όμως δεν κατάφεραν να μπουν στο συγκρότημα. Εκτόξευσαν πέτρες στην πύλη, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Όχι, όχι στην Αμερική» και «Όχι, όχι στον Τραμπ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου