13 Δεκεμβρίου 2019

Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Αποστολών άνοιξε στην Κροατία...





Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία ​​ξεκίνησαν την κοινή εκπαίδευση τους στο πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης αεροπορίας στρατού ειδικών αποστολών (MSAP). Η τελετή έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος της 1ης εκπαιδευτικής σειράς έγινε στην έδρα του παραπάνω ΚΕ, στο Zadar της Κροατίας την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019.

Το παραπάνω εκπαιδευτικό κέντρο έχει σαν αποστολή την εκπαίδευση των αεροπορικών πληρωματων - ελικοπτέρων κυρίως αλλά και αεροσκαφών- στη μεταφορά και εν γένει υποστήριξη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. 

Το Κέντρο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2020 όπου και θα πραγματοποιηθεί η ακαδημαϊκή εκπαίδευση, με τις εκπαιδευτικές πτήσεις να αναμένονται βάσει προγράμματος το 2021. Η τοποθεσία στο Ζαντάρ της Κροατιας προσφέρει σύμφωνα με τον Βοηθό Γενικόςλ Γραμματέαςλ του ΝΑΤΟ για την αμυντικές επενδύσεις Στγο Camille Grand, "ευκαιρίες εκπαίδευσης για πληρώματα ελικοπτέρων σε διάφορα γεωγραφικά περιβάλλοντα - όπως το ορεινό, το παρακτιο, το νησιώτικο και το θαλάσσιο". 

Το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Αποστολων (MSAP) υποστηρίζεται πλήρως από το Αρχηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ με συνέπεια τόσο το υψηλό επίπεδο παρεχόμενη εκπαίδευσης, όσο και την μοναδική ευκαιρία διακρατικων εκπαιδευσεων για τους συμμετέχοντες στο παραπάνω αντικείμενο. 

Επιπλέον, εφαρμόζοντας πλήρως τα Νατοϊκα πρότυπα και τακτικές, θα αυξηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων. Ως εκ τούτου, πρόσθετοι Σύμμαχοι και έθνη εταίροι ενδέχεται να αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο MSAP στο μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση του πεδίου εφαρμογής του κέντρου.

Άραγε γιατί δεν επιλέχθηκε η Ελλάδα για το παραπάνω κέντρο, μιας και διαθέτει πιο πολλά αεροπορικά μέσα, πιο μεγάλους χώρους ασκήσεων/εκπαιδεύσεων, και πιο έμπειρο προσωπικό; Διότι ένα τέτοιο κέντρο εκπαίδευσης στη χώρα μας, αναπόφευκτα θα είχε τεράστια οφέλη, τόσο για τις ΕΕΔ γενικότερα, όσο και για τη σπουδαιότητα της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.