28 Δεκεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ: H Αλγερία αγοράζει Su-57 & Su-35 για να αντιμετωπίσει τα Μαροκινά F16 Viper. Κι αν κάνει το ίδιο η Τουρκία;



Σύμφωνα με τον ιστόποτο MENADefence, η Αλγερία υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 14 στέλθ μαχητικών Su-57. Με αυτή την αγορά, η βορειοαφρικανική χώρα γίνεται ο πρώτος πελάτης για τον οποίον ο κατασκευαστής Sukhoi θα εξαγάγει το εξελιγμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

Η αλγερινή Αεροπορία υπέγραψε επίσης ακόμη δύο συμβάσεις για δεκατέσσερα βομβαρδιστικά Su-34 και δεκατέσσερα αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής Su-35. Επίσης, υπογράφτηκε η προαίρεση για ακόμη δύο Μοίρες των 14 αεροσκαφών με κάθε τύπο αεροσκάφους ώστε να αντισταθμιστεί στο εγγύς μέλλον η φυσιολογική απόσυρση των αεροσκαφών της αλγερινής Αεροπορίας.

Mετά τις παραπάνω προσθήκες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025, ο στόλος μαχητικών της Αλγερινής ΠΑ θα αποτελείται από τα εξής αεροσκάφη:

  • 58 Su-30MKA (πολλαπλού ρόλου).
  • 14 Su-35 (πολλαπλού ρόλου-εναέριας υπεροχής).
  • 14 Su-57 (πολλαπλού ρόλου-εναέριας υπεροχής).
  • 32 ΜiG-29M2 (αναχαιτιστικά).
  • 22 Su-24+ (τακτικά βομβαρδιστικά).
  • 14 Su-34 (τακτικά βομβαρδιστικά).

Ο λόγος αυτής της μεγάλης προμήθειας οφείλεται κυρίως στην αντίστοιχη προμήθεια από το Μαρόκο 25 F-16 Block 72 Viper και την αναβάθμιση των 23 υπαρχόντων F-16 Block 52+ στο ίδιο επίπεδο. Σημειώνεται πως η Μαροκινή ΠΑ μετά την παραπάνω προμήθεια, θα διαθέτει 48 F-16 Block 72+ Viper και 22 MF2000, τα οποία στην ουσία είναι αναβαθμισμένα Mirage F1 που πλησιάζουν σε επιδόσεις τα Μirage 2000-5. Επίσης η Μαροκινή ΠΑ διαθέτει και 26 αναβαθμισμένα F-5 Tiger-III, αν και με την έλευση των 25 νέων F-16 Block 72+ λογικά θα αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή δράσης.




ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης, είναι πως η Αλγερία επέλεξε ως απάντηση στο F-16 Block 72+ τον συνδυασμό Su-57 και Su-35. Στα του οίκου μας, η Τουρκία αν και εκ πρώτης είναι εξαιρετικά απίθανο να στραφεί σε παρόμοιες λύσεις, εντούτοις η εμμονή της για μεγάλη βιομηχανική συμμετοχή και μεταφορά τεχνολογίας, καθώς και η άρνηση των ΗΠΑ στην εξαγωγή των F-35, καθιστούν την επιλογή ενός αεροσκάφους από τη δύση ως "μακρινή".

Επίσης, η Τουρκία επιζητά "συμμάχους" και "αρωγούς αμυντικής τεχνολογίας" προκειμένου να αναπτύξει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος (T FX) στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. Κι εδώ, η Ρωσία φαίνεται ως η λογικότερη λύση, μιας και οι δύση θεωρείται απίθανο να διαθέσει τέτοιου είδους διαβαθμισμένη τεχνογνωσία στην Τουρκία του Ερντογάν.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν αβίαστα στο γεγονός πως η Τουρκία δεν είναι εντέλει καθόλου απίθανο να προμηθευτεί λίγες δεκάδες ρωσικά μαχητικά ως αντιστάθμισμα τόσο στα F-16 Viper της Ελλάδας, όσο και στα F-15I & F-35 των Ισραηλινών, ή ακόμη και στα Rafale των Αιγυπτίων.

H απάντηση για το τι πρέπει να κάνει (ή μάλλον να πάρει) η Ελλάδα προκειμένου να θωρακιστεί έναντι του Ρωσικού μαχητικού δεν είναι εύκολη, καθώς χρειάζονται περισσότερα μέτρα του ενός. Κι αυτό διότι τα τουρκικά Sukhoi θα δρουν κάτω από την ομπρέλα των S-400, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την μεταξύ τους συνεργασία.