24 Δεκεμβρίου 2019

USN: Προς πρόωρη απόσυρση 5 Ticonderoga του USN, και περικοπή της ναυπήγησης νέων Arleigh Burke.



Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει στείλει ένα προτεινόμενο σχέδιο στον Λευκό Οίκο το οποίο περικόπτει κατά 40% την κατασκευή νέων αντιτορπιλικών Arleigh Burke (Flight III) που είχαν προγραμματιστεί για τα οικονομικά έτη 2021 έως 2025.

Πιο συκγκεκριμένα, η πρόταση περικόπτει σε πέντε από τα αρχικά 12 αντιτορπιλικά που σχεδιάστηκαν μέσω του αποκαλούμενου "Αμυντικού Ναυτικού Προγράμματος" (FYDP). Τα άμεσα οικονομικά οφέλη αυτής της περικοπής θα ανέλθουν περίπου σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια (-8%) από το συνολικό προϋπολογισμό ναυπήγησης, σύμφωνα με πληροφορίες του DefenceNews που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο(διαρροή υπομνήματος του Π/Υ).

Το υπόμνημα περιγράφει επίσης και τον σχεδιασμό-πρόταση για την επιτάχυνση της απόσυρσης των καταδρομικών κλάσης Ticonderoga από τον επόμενο (ή μεθεπόμενο) χρόνο. Η μείωση του συνολικού αριθμού των καταδρομικών της κατηγορίας Ticonderoga θα ανέλθει σε τέσσερα πλοία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενεργά στο USN εννέα πλοία του τύπου (σε σχέση με 13 που ήταν στον προηγούμενο Π/Υ).

Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να απομακρυνθεί για το Αμερικανικό Ναυτικό η πιθανότητα επίτευξης του στόχου τους για ύπαρξη 355 πλοίων έως το 2030.

Πέραν όμως του USN, η συγκεκριμένη πρόωρη απόσυρση των Ticonderoga, γεννά τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει το κενό που (θα) έχει σε μεγάλα πλοία επιφανείας στα μέσα της δεκαετίας που έρχεται σε λίγες μέρες.

Την (καταρχήν) άποψή μας για το αν τα πλοία κλάσης Τiconderoga είναι αξιόλογα και ταιριαστά για τις ανάγκες του ΠΝ την ξέρετε, κι αν δεν την ξέρετε, μπορείτε να την φανταστείτε.

Πλοία με 122 κελιά (έκαστο) και 2 κύρια πυροβόλα, είναι πιο ισχυρά από ολόκληρα Ναυτικά. Πιο συγκεκριμένα, 2 πλοία κλάσης Ticnderoga, έχουν περισσότερα κελιά από όλο το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.