2 Δεκεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ: Η Γερμανία όλο και πιο κοντά στο να επιστρέψει ως κορυφαία παγκόσμια στρατιωτική υπερδύναμη.



Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, το γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) πέρασε τον προϋπολογισμό του 2020. Στο επίκεντρο του προϋπολογισμού που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz (SPD) ήταν η μεγάλη αύξηση κονδυλίων στις στρατιωτικές δαπάνες. 

Σϋμφωνα με πολλούς, αυτή η μεταστροφή της Γερμανίας οφείλεται στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το 2014, όπου ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε χαμηλούς τόνους, η επιστροφή της Γερμανίας στο διεθνές στερέωμα, με μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική - μια νέα πολιτική στρατιωτικής ισχύος

Κι όπως βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της Διάσκεψης φαίνεται ότι εφαρμόζονται στο ακέραιο. Μόνο ο Γερμανικός στρατιωτικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 45,05 δισ. ευρώ το επόμενο έτος - αύξηση άνω των 12 δισ. ευρώ από το 2014, ο οποίος κυμαινόταν στα 32,4 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, η αύξηση είναι ακόμη υψηλότερη καθώς σύμφωνα με έκθεση της Γερμανικής Υπηρεσίας Τύπου, η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στο ΝΑΤΟ την πρόθεσή της να δαπανήσει 50,25 δισ. Ευρώ το 2020. 

Γερμανικός αμυντικός προϋπολογισμός ανά έτος (σε τιμές 2017).



Περαιτέρω μαζικές αυξήσεις προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) δήλωσε: "Θα συνεχίσουμε αυτό το βήμα προς βήμα: 1,5% μέχρι το 2024. Ο υπουργός Άμυνας συνέταξε ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας στη συμμαχία με την αύξηση της ικανότητάς μας να φτάσουμε το 2% (του ΑΕΠ) στις αρχές του 2030. 

Αν η Γερμανία φτάσει όντως το 2% ΑΕΠ μέχρι το 2030, αυτό σημαίνει ότι θα δαπανά για την άμυνα της το αστρονομικό ποσό των 90 δισ. ευρώ (100 δισ. δολαρίων), ανεβάζοντάς την αυτόματα στην 3η θέση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα.

Πέραν όμως των οικονομικών ρυθμίσεων, συντελούνται κι όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η όλη προσπάθεια να αποδώσει καρπούς. Για παράδειγμα, η Γερμανίδα ΥΕΘΑ Kramp-Karrenbauer έχει μάλιστα προτείνει την υποχρεωτική υπηρεσία για όλους, με το πέρας της ακαδημαϊκής φοίτητσής τους, κάτι το οποίο σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Γερμανία, μετά την οριστική διακοπή της το 2011. Σύμφωνα με την Γερμανίδα ΥΕΘΑ, η επιστροφή της θα επιτρέψει στον Στρατό Ξηράς της Γερμανίας να αυξήσει τις οροφές του και τις επανδρώσεις του, με συνεπακόλουθο να μπορεί να αναλάβει "πιο σύνθετες επιχειρήσεις στο εξωτερικό".

Την επιβεβαίωση των παραπάνω έδωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας πριν λίγες μέρες, όπου δήλωσε γενικά πως η Γερμανία είναι αυτή που αναλαμβάνει πλέον ηγετικό ρόλο στην διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ κρατών.

Από ArmyRecognition & Trumpet.