Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ αυτό δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Όπως τονίζει το ΚΥΠΕ, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελείται -σύμφωνα με παρουσίαση του CNN Turk- από πέντε άρθρα. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, η συμφωνία η οποία στάλθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, αναμένεται να εγκριθεί απόψε από την τουρκική εθνοσυνέλευση αφού προηγουμένως περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών της τουρκικής βουλής.
Το CNN Turk αποκάλυψε ότι στη συμφωνία η οποία αποκαλείται «Μνημόνιο Συμφωνίας» επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες. Οι πηγές που επικαλείται το τουρκικό κανάλι αναφέρουν ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά (η Τουρκία στην Λιβύη ή η Λιβύη στην Τουρκία) πριν την τελική συμφωνία.
Σημειώνεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.
Από naftemporiki.gr.