12 Δεκεμβρίου 2019

Πύραυλοι TOW-2B Aero RF. Ριζική αναβάθμιση των Α-Τ ικανοτήτων του ΕΣ.



Πρίν λίγες μέρες έγινε γνωστό από τον αξιόπιστο ιστότοπο "Δούρειος Ίππος", η  επικείμενη προμήθεια από τον ΕΣ περιορισμένου αριθμού νέων πυραύλων για τα Α-Τ συστήματα TOW που διαθέτει.

Ως προτιμότερη επιλογή, κρίνεται ο πύραυλος TOW-2B Aero RF (BGM-71 F-3 RF), o οποίος είναι πύραυλος ασύρματης καθοδήγησης, αυξημένου βεληνεκούς και top-attack μεθόδου προσβολής. Πρόκειται για έναν εξελιγμένο πύραυλο τελευταίας γενιάς που αναπτύχθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Αμερικανικού Στρατού για την επιχείρηση "Iraqi Freedom".

Ο Ελληνικός Στρατός είναι γνωστό ότι διαθέτει πυραύλους απ'όλες τις εκδόσεις TOW BGM-71 A/B/C/D/E ,δηλαδή τόσο TOW IA/B, όσο και TOW IIA/B.



Κύρια χαρακτηριστικά του TOW 2B Aero RF.

Μέθοδος προσβολής


Ο TOW 2B Aero RF, λειτουργεί σε λειτουργία επίθεσης "flyover down down", σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις που είναι άμεσης επίθεσης (direct attack). Διαθέτει έναν αισθητήρα εντοπισμού στόχου διπλής λειτουργίας (laser  και μαγνητικό), σχεδιασμένο από την Thales (πρώην Thomson-Thorn), καθώς και νέο τμήμα κεφαλής, που παράγεται από την Aerojet.


Όταν ο πύραυλος ίπταται πάνω από το στόχο, ο πύραυλος οπλίζεται και εκτοξεύουνται δύο εκρηκτικές σχηματιζόμενες κεφαλές διεισδυτικού ταντάλιου (EFP). Οι κεφαλές EFP εκτοξεύονται ταυτόχρονα, η μία κάθετα προς τα κάτω και η άλλη ελαφρώς μετατοπισμένη, για την επίτευξη μεγαλύτερων ποσοστών επιτυχίας. Τέλος, το υλικό των κεφαλών είναι σχεδιασμένο κατάλληλα προκειμένου να επιφέρει πυρκαγιά στο εδωτερικό του προσβληθέντος οχήματος / στόχου.

Η διατρητικότητα των κεφαλών EFP κυμαίνεται από 600-700χιλ. ομογενοποιημένου χάλυβα (RHA), αλλά λόγω της κατακόρυφης προσβολής, μπορούν να εξουδετερώσουν με ευκολία οποιοδήποτε άρμα.

Αυξημένο Βεληνεκές

Το βεληνεκές του TOW 2B Aero RF είναι αυξημένο κατά 750 μέτρα σε σχέση με τους συμβατικούς TOW 1 & TOW 2, επιτυγχάνοντας μέγιστο βεληνεκές 4.500 μέτρα. Αποτέλεσμα του αυξημένου βεληνεκούς είναι επίσης και η μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης του πυραύλου, η οποία πλέον είναι 24-26 δευτερόλεπτα αντί των 20 δευτερολέπτων που ήταν στις συμβατικές εκδόσεις.



Πλεονεκτήματα από την χρήση τους για τον ΕΣ

Όπως προείπαμε, η προμήθειά τους δίνει στον ΕΣ επί της ουσίας ένα νέο Α-Τ σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΣ με πολύ μικρο κόστος, χωρίς δυσκολία αφομοίωσης, και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα αυξήσει κατακόρυφα την αντιαρματική ισχύ του. Μπορεί ο αριθμός των υπό προμήθεια πυραύλων να είναι μικρός (200-300 τεμάχια), ωστόσο συμπληρώνει αρμονικά την πικοιλία πυραύλων που θα διαθέτει ένας Ελληνικός εκτοξευτής TOW του ΕΣ, είτε είναι ένας από τους 362 "διπλούς" M901 ITV, είτε ένας εκ των 12 Μ113 TOW, είτε ένας εκ των εκ των περίπου 64 TOW II επί 4x4 οχήματος. 

Τέτοιες λύσεις εξάλλου, ίσως αποτελούν την χρυσή τομή για τις ΕΕΔ, προκειμένου να αυξήσουν την ισχύ τους άμεσα κι οικονομικά για την αντιμετώπιση τυχόν βραχυπρόθεσμων απειλών και κινδύνων...