1 Δεκεμβρίου 2019

"Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου θα καθυστερήσει (αρκετά)" τονίζει Τούρκος ειδικός.





"Η ολοκλήρωση του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας είναι πιθανό να καθυστερήσει (αρκετά), καθώς η Ρωσική εταιρεία Rosatom η οποία και κατασκευάζει το εργοστάσιο, προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση" , δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης και επικεφαλής του Bosphorus Energy Mehmet Öğütçü στην τουρκική εφημερίδα Sözcü.

"Ενα μικρό μέρος του εργοστασίου στο Akkuyu της νότιας Τουρκίας μπορεί να ανοίξει για πολιτικούς λόγους το 2023, λόγω της 100ης επετειου της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας", συμπληρωσε.

"Ωστόσο, η ρωσική κρατική επιχείρηση Rosatom αντιμετωπίζει δυσκολίες στη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο κι αναμένεται να κοστίσει συνολικά μεταξύ 20 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων," δήλωσε, προσθέτοντας ότι "οι δυτικές εταιρείες αποφεύγουν το Akkuyu λόγω των έντονων ανησυχιών τους για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας".

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μια Τουρκική Κοινοπραξία εταιρειών που συμμετείχε στην κατασκευή του εργοστασίου αποσύρθηκε πέρυσι, επικαλούμενη την αποτυχία επίτευξης των όρων της σύμβασης που είχε υπογράψει με τη Rosatom, η οποία κατέχει ποσοστό 51% στο έργο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβληματα για την κυβέρνηση Ερντογάν, ήρθε και η δήλωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία και κατακρίνει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Rosatom, λέγοντας πως οι όροι της είναι κακοί για την Τουρκία, λόγω υψηλού κόστους αγοράς της παραγόμενης ενέργειας του εργοστασίου.

Συνεπώς, αναλογιζομενοι την ποσότητα και την σοβαρότητα των προβλημάτων, θεωρουμε εξαιρετικά αμφίβολη την όποια "πραγματική" επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος. 

ΥΓ: Είμαστε σίγουροι ότι αυτό που θα μάθουμε από τα φιλοτουρκικα ΜΜΕ, θα διαφέρει παρασάγγας από την πραγματικότητα, εξ'ου και το "πραγματική".

Με πληροφορίες από Ahval, Sözcü.