25 Νοεμβρίου 2019

H UAC σχεδιάζει να μετατρέψει το Yak-130 σε κανονικό μαχητικό αεροσκάφος.



Η United Aircraft Corporation (UAC) σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαίδευσης Yak-130, προκειμένου να τα μετατρέψει σε "πλήρη" μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της UAC Γιούρι Σλύουσαρ, στο Air-Recognition στο Dubai Airshow 2019. Το Yakovlev Yak-130 (ΝΑΤΟ: Mitten) είναι ένα υποηχητικό διθέσιο αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης και ελαφρύ μαχητικό που αναπτύχθηκε αρχικά από τις εταιρείες Yakovlev και Aermacchi. Εισήλθε σε υπηρεσία με τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία το 2009.

"Το νέο Yak-130 θα μπορεί να εμπλακεί σε διάφορες αποστολές και να προσαρμοστεί στις εκάστοτε απαιτήσεις. Εμείς προσαρμόσαμε αυτές τις αυξημένες δυνατότητες μάχης κυρίως για πιθανούς πελάτες από τη Μέση Ανατολή", συμπλήρωσε ο ΔΣ της UAC.


Το αναβαθμισμένο "μαχητικό" αεροσκάφος θα μπορεί να μεταφέρει διάφορα δυτικά και Ρωσικά όπλα, δεξαμενές καυσίμων, ατρακτίδια αναγνώρισης και ΗΠ, ενώ θα έχει ενσωματωμένα νέο ραντάρ και αντίμετρα. Επίσης, οι φορείς ανάρτησης αυξήθηκαν σε οκτώ (από έξι),  αυξάνοντας έτσι το ωφέλιμο φορτίο σε 3.000kg.

Επίπλεον, ο Υπολογιστής ανοικτής αρχιτεκτονικής που έχει εγκατασταθεί στο Yak-130,  επιτρέπει την ενσωμάτωση ενός ευρέος φάσματος όπλων και κατευθυνόμενων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των δυτικής προέλευσης AIM-9L Sidewinder, Magic 2 και AGM-65 Maverick. Τέλος, είναι βέβαιο ότι το αεροσκάφος θα μπορεί να εξοπλιστεί σχεδόν με όλα τα Ρωσικά όπλα Α-Α, Α-Ε και Α-Επ.