28 Νοεμβρίου 2019

Τρόποι αντιμετώπισης της νέας Τουρκικής Α-Τ Απειλής, των 184 KAPLAN/OMTAS & 78 PARS/OMTAS.



Αφορμή για το άρθρο στάθηκε το γεγονός των επιτυχημένων δοκιμαστικών βολών που έγιναν στις 25 Νοεμβρίου 2019, και φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά την έναρξη της παραγωγής των 262 φορέων Α-Τ.

Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, η Τουρκική SSB ανακοίνωσε ότι η Roketsan διεξήγαγε δοκιμαστικές βολές του αντιαρματικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς OMTAS από κινούμενο τροχοφόρο ΤΟΜΠ PARS καθώς κι από το ελαφρύ άρμα μάχης Kaplan MΤ (Medium Tank). 

Στην ανακοίνωση της η SSB συμπληρώνει πως μετά τις δοκιμές, που θα ολοκληρωθούν εντός του 2019, θα ακολουθήσει η έναρξη των προγραμματισμένων παραδόσεων 262 οχημάτων στον Τουρκικό Στρατό (184 Kaplan MT και 78 4x4 PARS).




Σύμφωνα με την εταιρία FNSS που κατασκευάζει τον Α-Τ φορέα, ο συνδυασμός OMTAS και του τροχοφόρου οχήματος 4x4 PARS, δίνει στον χρήστη του υψηλή ταχυκινησία, χαμηλό κόστος κτήσης, ευκολία εκπαίδευσης, καθώς και ικανότητα αμφίβιας πλεύσης χωρίς προετοιμασία, χάρις στην σχάρα ψύξης που βρίσκεται στο πίσω-άνω μέρος του οχήματος (κι όχι στο πλάι όπως στα περισσότερα οχήματα της κατηγορίας του). 

Επιπλέον, η πλατφόρμα KAPLAN MT - OMTAS, δίνει στον Τουρκικό Στρατό ένα πολύ δυνατό συνδυασμό ταχυκινησίας και ισχύος πυρός, κάτι που θα αυξήσει "κάθετα" την συνολική ισχύ των Τουρκικών Μ/Κ Σχηματισμών (σ.σ στον Έβρο).

Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως οι πύραυλοι OMTAS (βεληνεκούς 4 χλμ), είναι πύραυλοι Fire&Forget, που σημαίνει ότι μπορούν να πλήξουν τον στόχο τους χωρίς να χρειάζεται ο χειριστής να σκοπεύει τον στόχο καθ'όλη τη διάρκεια της πορείας του πυραύλου. Πέραν τούτου, η ικανότητα κλειδώματος του στόχου τόσο πριν, όσο και μετά την εκτόξευση ( LOBL & LOAL), δίνουν στον χειριστή του Α-Τ αυξημένά ποσοστά επιτυχίας και περίσσεια άνεση σκόπευσης.


Τρόποι αντιμετώπισης από τον Ελληνικό Στρατό, στο μέτωπο του Έβρου.

Είναι φανερό, πως αυτή η παραγγελία απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο πεδίο επιχειρήσεων του Έβρου, κι ένας από τους λόγους που το λέμε αυτό είναι η επιλογή του 4x4 PARS, το οποίο είναι πλήρως αμφίβιο, κάτι που το καθιστά ικανό για ταχεία διέλευση υδάτινου κωλύματος (ποταμοί Έβρος και Άρδας, τάφρος, κανάλια ν.Έβρου).

Δυστυχώς οι επιλογές του Ελληνικού Στρατού μπροστά σε αυτή την απειλή είναι λίγες, και κοστοβόρες. 
Απαιτούνται επιλογές, οι οποίες αν δεν προγραμματιστούν για άμεση υλοποίησή, τότε ο ΕΣ θα έρθει αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις.


Ενεργητικά Μέτρα

APS ΠΑΝΤΟΥ

To πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η εύρεση ενός κατάλληλου APS, ικανού να αντιμετωπίζει με επιτυχία τα Τουρκικά Α-Τ όπλα, κι εξοπλισμό με αυτό όσων περισσότερων οχημάτων είναι δυνατό. Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα άρματα μάχης, στη συνέχεια στους Σταθμούς Διοηκήσεως, κι έπειτα σε όλα τα ΤΘ οχήματα που βρίσκονται πλησίον του ΠΟΤ (ΤΟΜΠ, φορείς Α-Τ, κοκ). Το κόστος μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, αλλά δυστυχώς αποτελεί μονόδρομο. Το μόνο που μπορεί να "λειάνει" το κόστος, είναι να προγραμματιστεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ. παράδοση 50-100 συστημάτων APS ετησίως με κόστος 10-50 εκατ. ευρώ το χρόνο). 


Πηγή:techtime.news



Σύγχρονες συσκευές κατάδειξης στόχων για τους Παρατηρητές, τμήματα Αναγνωρίσεως και Διμοιρίτες.

Στην κατηγορία των ενεργητικών-προληπτικών μέτρων εντάσσονται και οι σύγχρονες συσκευές κατάδειξης στόχων, οι οποίες μειώνουν τον χρόνο που χρειάζεται ένα μαχόμενο τμήμα για να αιτηθεί την καταστροφή ενός στόχου. Σήμερα, το μόνο μέσο με το οποίο το Πεζικό του ΕΣ καταδεικνύει στόχους για προσβολή στα όπλα Υποστηρίξεως (Πυροβολικό και Όλμοι) είναι τα κυάλια (εξαιρούμε τους Παρατηρητές ΠΒ). 


Με αυτά τα μέσα, ο χρόνος τον οποίο θα έχει ο αντίπαλος για να προσβάλλει τα φίλια τμήματα μειώνεται στο ελάχιστο.


Παθητικά Μέτρα

Παραλλαγή

Σε αυτόν τον τομέα, ο ΕΣ θα πρέπει να κοιτάξει να εξοπλίσει όλα τα οχήματά του και τις "εν εκστρατεία" εγκαταστάσεις του με σύγχρονα "κιτ" διχτύων  παραλλαγής, που τα παραλάσσουν στο οπτικό αλλά και στο υπέρυρθρο φάσμα. Λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δώσει η Ελληνική εταιρία VALPAK που παράγει προϊόντα τεχνολογίας αιχμής.

Επιπλέον, ο ΕΣ θα μπορούσε να εκκινήσει μελέτη για την (πιθανή) εύρεση μιας νέας anti-IR βαφής η οποία θα παρέχει καλύτερες επιδόσεις στην προστασία των μέσων του στο υπέρυθρο φάσμα. 




Εξαπάτηση

Εδώ οι λύσεις είναι πολλές. Λύσεις που ο Ελληνικός Στρατός ήδη διαθέτει. Μια λύση που θα προτείνουμε, είναι η εκπαίδευση του στρατεύματος στη χρήση του καπνού. Κι όταν λέμε συχνή, εννοούμε σε κάθε άσκηση.

Επίσης, θεωρούμε πως ο ΕΣ πρέπει να αναζητήσει και πιο "εξωτικές" λύσεις, όπως πλατφόρμες δημιουργίας προπετάσματος καπνού. Είχε αναφερθεί στο παρελθόν ότι ο ΕΣ παρέλαβε 46 οχήματα δημιουργίας προπετάσματος καπνου Μ-1059 στα πλαίσια της δωρεάν Αμερικανικής βοήθειας των 460 οχημάτων το 2014. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα οχήματα υπάρχουν και είναι λειτουργικά, διότι φαίνεται πως θα χρειαστούν και με το παραπάνω.




Επίσης, στο επίπεδο της Υπομονάδας (Διμοιρίας - Λόχου), θα πρέπει να αναζητηθεί μια πιο "ελαφριά" λύση, όπως αυτής του Screen Obscuration Module (SOM) που παρουσιάσαμε.


Επίλογος

Όπως προείπαμε, η αντιμετώπιση της παραπάνω απειλής δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε φθηνή. Απαιτεί από τους Επιτελείς και τις Διοικήσεις των Σχηματισμών του ΕΣ εγρήγορση, πρόληψη και αντιμετώπιση εις βάθος. Αλλά προπαντώς, να αλλάξουμε "μυαλά".