24 Νοεμβρίου 2019

Η Κινεζική ΠΑ αναβαθμίζει τα J-11B της με ρανταρ AESA, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητές της.



Πρόσφατο άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Jane's (7 Νοεμβρίου), αναδημοσιεύει πληροφορίες από το κρατικό Κινεζικό κανάλι CCTV, το οποίο αναφέρει ότι η Κινεζική ΠΑ αναβαθμίζει τα J-11 που διαθέτει με νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και όπλα, με κυριότερη αναβάθμιση, ένα νέο AESA ραντάρ. 

Επιπλέον, σε ένα μέρος του αφιερώματος του Κινεζικού καναλιού, διακρίνεται ένα J-11B με διαφορετικού χρώματος ρύγχος (γκρι αντί μαύρο) σε σχέση με τα υπόλοιπα, κάτι το οποίο ίσως να υποδηλώνει πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει αναβαθμιστεί με AESA ραντάρ.

Το J-11 αποτελεί "Κινεζικό αντίγραφο" του Ρωσικού δικινητήριου μαχητικού SU-27 Flanker. Στις τάξεις της Κινεζικής ΠΑ πρωτοεισήλθε το 1998. 

Η αναβάθμιση των J-11 με AESA ραντάρ και Α-Α BVR πυραύλους PL-15 (των 4 Mach και 150χλμ), σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική αύξηση της Κινεζικής ισχύος στην περιοχή. Μπορεί οι πάντες να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα νέα στελθ Κινεζικά μαχητικά J-20,  ωστόσο τόσο ο μικρός τους αριθμός όσο και η νεότητα της σχεδίασης δείχνουν πως ακόμα είναι νωρίς για ανησυχία.

Από την άλλη όμως μεριά, το ενδεχόμενο να υπάρχουν βραχυπρόθεσμα 250-350 εξαιρετικά ευέλικτα δικινητήρια μαχητικά, εξοπλισμένα  με AESA ρανταρ και προηγμένους BVR πυραύλους (PL-15), δημιουργεί εντονότατους "πονοκεφάλους" στα επιτελεία της Ιαπωνίας, Ν.Κορέας και των ΗΠΑ. Κι αυτό διότι το μόνο αντίπαλο δέος απέναντί τους θα αποτελούν τα 98 Ιαπωνικά αναβαθμισμένα F-15Js.