Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak δημοσίευσε ένα προκλητικό άρθρο, το οποίο έδωσε και το πρώτο στίγμα (κατά την άποψή μας), των απόψεων και των στόχων της Τουρκίας μέσω του ΜOU που υπέγραψε προχθές με τη Λιβύη.
Το άρθρο, εκτός των προκλητικων και υποκειμενικων απόψεων, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, βρίθει κι από αρκετές ανακρίβειες όπως το ότι η υπογραφή του ΜOU δημιουργεί τετελεσμενα.
Ακολουθεί η "περιληπτική" μετάφραση του.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει το δικό της παιχνίδι καταγράφοντας μια συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη η οποία, αν εφαρμοστεί, θα κάνει τις δύο χώρες "γειτονικες".
Το MOU για την θαλάσσια οριοθέτηση που υπογράφηκε από τις δύο χώρες την Τετάρτη αναφέρει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της (ΑΟΖ) νοτιοανατολικά της ελληνικής Κρήτης.
Η συμφωνία με τη Λιβύη επέτρεψε στην Τουρκία να σχεδιάσει μια θαλάσσια ασπίδα κατά των προσπαθειών της συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου η οποια είχε ως σκοπο να εμποδίσει τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία θα καταφέρει να ωθήσει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την "Ελληνοκυπριακή διοίκηση", την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτούν με την αυτην για οποιοδήποτε έργο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές (Daily Sabah).
Η εκτεταμένη ΑΟΖ της Τουρκίας, "η Γαλάζια Πατρίδα μας", θα παράσχει στην Τουρκία την απαιτούμενη κυριαρχία στην ενεργειακή διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει τώρα το απαιτούμενο νομικό υπόβαθρο για δικαιώματα τα οποία μέχρι τώρα προστάτευε "επιτυχώς" μέσω της ισχύος του ναυτικού της.
Ένας χάρτης που μοιράζεται ο Yeni Şafak δείχνει ότι εάν εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Κύπρος θα περιβάλλεται από την ΑΟΖ της Τουρκίας.