28 Νοεμβρίου 2019

Screen Obscuration Module (SOM): Το νέο σύστημα δημιουργίας προπετάσματος καπνού του Αμερικανικού Στρατού.



Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Αμερικανικός Στρατός, και συγκεκριμένα η 4η Μεραρχία, προέβη σε εξαντλητικές δοκιμές του Screen Obsuration Module (SOM), του νέου συστήματος δημιουργίας προπετάσματος καπνού του στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των στελεχών που διενήργησαν τις δοκιμές, το σύστημα τα πήγε περίφημα, αποδίδοντας περισσότερα απ'ότι αναμενόταν, κι αυτό παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Πεδίο Ασκήσεων του Φορτ Κάρσον του Κολοράντο.

Tο νέο σύστημα δημιουργίας προπετάσματος καπνού SOM έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε στη δημιουργία επαρκούς και παρατεταμένου προπετάσματος καπνού στο επίπεδο της Μ/Κ Διμοιρίας, για την κάλυψη των φίλιων ελιγμών, ή την παρεμπόδιση της έχθρικης αναγνώρισης. 

Το SOM όσον αφορά την ποσότητα καπνού που βγάζει, βρίσκεται ψηλότερα από τις καπνογόνες βομβίδες και το Μ8, αλλά σαφώς χαμηλότερα από το σύστημα παραγωγής καπνού Μ56 Coyote.
To πλεονέκτημά του σε σχέση με το Μ56 Coyote έγκειται στο γεγονός ότι έχει λιγότερες απαιτήσεις, κάτι που το κάνει να μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε όχημα χωρίς πολλές μετατροπές.