29 Νοεμβρίου 2019

Έντονη κριτική στη Λευκορωσία σχετικά με το υψηλό κόστος χρήσης του Su-30SM.



Όλο και περισσότεεροι Λευκορώσοι αναλυτές στέκονται σκεπτικά απέναντι στην επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας, για την προμήθεια 12 αεροσκαφών Su-30SΜ.

"Ένας από τους κύριους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το υψηλό κόστος χρήσης των Ρωσικών μαχητικών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, φτάνει έως και 2,5 φορές το κόστος κτήσης του μαχητικού" αναφέρουν. Επίσης, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, "το αεροσκάφος μπορεί να κοστίζει μόλις 50 εκατομύρια δολάρια, αλλά αν μπουν μέσα κι όλα τα κόστη χρήσης του για 35 χρόνια, τότε το πραγματικό κόστος φτάνει τα 210 εκατομύρια".

Επιπλέον, στέκονται και στο γεγονός ότι τα Ρωσικά μαχητικά χρειάζονται συνολικά στην επιχειρησιακή τους ζωή να αλλαχτούν οι κινητήρες 3-4 φορές, δηλαδή το κάθε Su-30SM χρειάζεται συνολικά 6 κινητήρες AL-31FΡ. Μάλιστα, ως μέτρο σύγκρισης στο παραπάνω παράδειγμα φέρνουν την Πολωνία η οποία επιχειρεί τόσο με F-16, όσο και με MiG-29, και η οποία χρειάζεται 8 κινητήρες για κάθε ΜiG-29 συνολικά, ενώ για κάθε F-16 μόλις έναν.

Ένας εκ των "παραπονιάρηδων" αναλυτών μάλιστα, ο Andrey Porotnikov από το BelarusSecurityBlog αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε σύγκριση με ένα F-16, ένα Ρωσικό μαχητικό όχι μόνο κοστίζει περισσότερο, αλλά απαιτεί και περισσότερο χρόνο για επισκευές και συντηρήσεις.

Aπό lenta.ru.