Προωθημένο τμήμα συλλογής πληροφοριών Η/Μ φάσματος του Αμερικανικού Στρατού, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, που αφορύσε την επίθεση (αποκλεισμό) σε αστική περιοχή. (Capt. Adam Schinder/Army). |
Άρθρο του Kyle Rempfer στους ArmyTimes τονίζει τις ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες των 31 ενεργών Αμερικανικών Brigade Combat Teams (Ταξιαρχιών Μάχης).
Ελλείψεις, που όπως θα διαπιστώσουμε μειώνουν αρκετά το αξιόμαχο του Αμερικανικού Στρατού στους τομείς που ανήκουν.
Αξκος Κυβερνοάμυνας
Η πρώτη ειδικότητα η οποία βρίσκεται σε έλλειψη στις Αμερικανικές BCT είναι αυτή των Ελληνιστί Αξκών/βοηθών Κυβερνοάμυνας (Cyber Network Defenders). Πρόκειται για κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του υπηρεσιακού δικτύου και πληροφοριών από κυβερνοεπιθέσεις τρίτων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Αμερικανικού Στρατού, η συγκεκριμένη ειδικότητα το 2018 παρουσίαζε 35% στελέχωση, φέτος παρουσιάζει 50%, και ο στόχος είναι να φτάσει το 55% και 62% το 2020 και 2021 αντίστοιχα. Όπως είναι κατανοητό, απαιτείται μεγάλης διάρκειας και υψηλής δυσκολίας εκπαίδευση λόγω της πολυπλοκότητας του αντικειμένου.
Η έλλειψη των "Αξκων Κυβερνοάμυνας" αναγκάζει τις BCT που βρίσκονται τόσο στη βάση τους, όσο κυρίως κι "εν εκστρατεία" να ανταλλάσουν ευαίσθητες πληροφορίες με τρίτους, εκτός Διαδικτύου. Κι αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερο χρόνο επικοινωνίας.
Αξκος Ηλεκτρομαγνητικού (Η/Μ) φάσματος (σ.σ. Αξκος/βηθός Διαβιβάσεων στην Ελλάδα)
Η συγκεκριμένη ειδικότητα (Electromagnetic Spectrum Managers), έχει σαν αποστολή την διοίκηση, έλεγχο, συντονισμό και επίλυση προβημάτων όλων των μέσων των Μονάδων που χρησιμοποιούν το Η/Μ φάσμα (όπως Σταθμοί Ασυρμάτου, ασύρματες εποκοινωνίες φωνής και δεδομένων, GPS, ραντάρ, έλεγχο UAVs κοκ).
Η παραπάνω έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, έχει σαν αποτέλεσμα οι Μονάδες να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ήχο και δεδομένα ανεξάρτητα (δηλαδή χωρίς τη βοήθεια της "Αμερικάνικης Διεύθυνσης Δ/Β").
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Αμερικανικού Στρατού, η συγκεκριμένη ειδικότητα το 2018 παρουσίαζε 78% στελέχωση έναντι της προβλεπόμενης, φέτος παρουσιάζει 85%, και ο στόχος είναι να φτάσει το 89% το 2021.
Χειριστής Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Χειριστής UAVs και UGVs)
Αν και η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει εν πολλοίς καλυφθεί (93% φέτος, 100% το 2021), εντούτοις η έλλειψη προσωπικού επηρέασε καίρια την ικανότητα ορισμένων BCTs να επιχειρήσουν όπως έπρεπε.
Για παράδειγμα, τα προηγούμενα χρόνια όπου η υποστελέχωση των χειριστών UAS ήταν πιο έντονη, εννέα (9) Ταξιαρχίες (2 Πεζικού, 4 Τεθωρακισμένες και 3 Τεθωρακισμένες με Stryker) αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα αναγνώρισης και συντονισμού κατά τη διάρκεια που διεξήγαγαν επιχειρήσεις σε Ιρακ και Συρία.
Χειριστής Στρατιωτικών Συστημάτων Πληροφοριών
Πρόκειται για μια ειδικότητα εξαιρετικά πολύπλοκη και δύσκολη στην εκμάθηση, που ανάγκασε την ηγεσία του Στρατού να την βάλει σε πολύ ηψηλή προτεραιότητα προς υλοποίηση.
Συμπεράσματα για τον Ελληνικό Στρατό
Το παραπάνω άρθρο, δείχνει με σαφήνεια ότι τον 21ο αιώνα ένας Στρατός δεν μπορεί να είναι αμιγώς κληρωτός. Κι αυτό διότι απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις που θέλουν κόπο, χρόνο και χρήμα για να "εμπεδωθούν".
Μας δείχνει επίσης, πως ειδικότητες που δεν είναι τόσο γνωστές αλλά είναι εξαιρετικά "τεχνικές", μπορούν να επηρεάσουν άρδην το αξιόμαχο ενός τμήματος.
Δεν θέλουμε καν να αναλογιστούμε τι επιπτώσεις έχει στο αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού η σημερινή χαμηλή επάνδρωση των Σχηματισμών του. Κι όταν λέμε χαμηλή επάνδρωση, εννοούμε πραγματικά χαμηλή (όχι μόνο στους τομείς που έχει ο Αμερικανικός Στρατός). Ίσως το μόνο που μας παρηγορεί, είναι η αντίστοιχη χαμηλή επάνδρωση (λόγω 6μήνου και χρηματικής απαλλαγής) και το χαμηλότερο ποσοστό επαγγελματοποίησης που αντιμετωπίζει ο Τουρκικός Στρατός.
Οπότε, καλά είναι τα όπλα και οι εξοπλισμοί, αλλά υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που "ταλανίζουν" τον ΕΣ.