25 Νοεμβρίου 2019

Ιαπωνικό Ναυτικό: Σε αναζήτηση συνεργασίας για την μετατροπή των Izumo σε αεροπλανοφόρα



Το Ναυτικό της Ιαπωνίας σχεδιάζει να αναπτύξει δύο αεροπλανοφόρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την Κινεζική ναυτική απειλή.Ο τρόπος που θα το επιτύχει αυτό, είναι μέσω του εκσυγχρονισμού 2 ελικοπτεροφόρων τύπου Izumo προκειμένου να μπορούν υποστηρίξουν τα μαχητικά F-35B Lightning II. 

Όλα τα παραπάνω έγιναν γνωστά τον Νοέμβριο του 2018, όταν ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας Takeshi Iwaya ανακοίνωσε ότι το Τόκιο σκέφτεται να αγοράσει τα μαχητικά κατακόρυφης προσγείωσης (STOVL) F-35B, καθώς και ότι θα τροποποιήσει τα δύο ελικοπτεροφόρα Izumo προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τα F-35B.

Οι τροποποιήσεις που πρόκειται να γίνουν, θα ενισχύσουν τα καταστρώματα των πλοίων της κατηγορίας Izumo για να μπορούν να υποστηρίξουν το πρόσθετο βάρος των πιδάκων F-35B, καθώς και τη θερμότητα και τις δυνάμεις από τους πίδακες κατά τη διάρκεια της κάθετης απο/προσγείωσης. Αν και αυτό θα μετατρέψει τα Izumo σε de facto αεροπλανοφόρα, εντούτοις για λόγους εντυπώσεων, η Ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να μετονομάσει τα πλοία σε "Αντιτορπιλικά πολλαπλών ρόλων"

Ο καταστροφέας πολλαπλών χρήσεων της κατηγορίας Izumo ή ο 22DDH είναι μια κλάση de facto αεροσκαφών που είχαν αρχικά διαταχθεί να λειτουργήσουν ως φορέας ελικόπτερο που κατασκευάστηκε για την Ιαπωνική Ναυτική Αυτοάμυνα Δύναμη (JMSDF). Στα τέλη του 2018 το πλοίο είχε προκαθοριστεί ως καταστροφείς πολλαπλών χρήσεων μετά την ανακοίνωση ότι θα χρησιμοποιούσαν μαχητικά αεροσκάφη STOVL F-35.

Το παραπάνω εγχείρημα όμως είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, κι αυτό διότι τα πλοία Izumo σχεδιάστηκαν εξαρχής για να μπορούν να "σηκώνουν" τα πολύ ελαφρύτερα ελικόπτερα. Συνεπώς, η οποιαδήποτε προσπάθεια ενέχει υψηλά ποσοστά αποτυχιών και ρίσκου.

Ωστόσο, υπάρχουν οι εταιρείες και οι χώρες οι οποίες προσπαθούν για κάτι παρόμοιο. Μια εταιρεία με εμπειρία στην παραπάνω ομολογουμένως δύσκολη μετατροπή, θα μπορούσε να είναι η BAE Systems, η οποία έχει ήδη εργαστεί πάνω στην υποστήριξη των Βρετανικών F-35Bs από το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth. Επίσης, χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστραλία, εργάζονται πάνω στην μετατροπή των δικών τους ελικοπτεροφόρων προκειμένου να μπορούν να επιχειρούν με F-35B.

Μετάφραση από την Πηγή: Navyrecognition.com