2 Δεκεμβρίου 2019

Νέο ναυτικό drone κάθετης αποπροσγείωσης (VTOL) από το Ιράν.



Το νέο επίτευγμα της Ιρανικής αμυντικής βιομηχανίας επέδειξε ο Α/ΓΕΝ του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχο Hossein Khanzadi, κατά τη διάρκεια έκθεσιακης επίδειξης στην Τεχεράνη.

Το επίτερυγμά αυτό ήταν ένα ναυτικό VTOL Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (drone) IΙρανικής σχεδίασης, εξοπλισμένο με υποσυστήματα που έχουν αναπτυχθεί εγχώρια, όπως κινητήρες, γυροσκόπιο προσδιορισμού κατεύθυνσης, και ηλεκτροοπτικό αισθητήρα.

Η ικανότητα κάθετης απο-προσγείωσης (VTOL) επιτυγχάνεται μέσω 4 ελίκων που βρίσκονται αντιδιαμετρικά με το drone σε φορείς στα πτερύγια, και η οριζόντια πλεύση του από έναν κινητήρα που βρίκεται στο πίσω μέρος του σκάφους. 

Σύμφωνα με τον Ιρανό Α/ΓΕΝ, το συγκεκριμένο drone ονομάζεται Pelican-2 και θα χορηγηθεί σε κάθε πολεμικό πλοίο μεσαίου και μεγάλου εκτοπίσματος του Ιρανικου ΠΝ, και θα έχει σαν αποστολές την ναυτική περιπολία, καθώς και την αναγνώριση σε σημεία που δεν μπορεί να δει το πολεμικό πλοίο με τους υπάρχοντες μητρικούς αισθητήρες. Κατ'αυτό τον τρόπο, τα πλοία του Ιρανικού ΠΝ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στην δημιουργία τακτικής εικόνας του χώρου.