4 Δεκεμβρίου 2019

Νέο Σύστημα Διοίκησης κι Ελέγχου με Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) και εξελιγμένο συγκερασμό δεδομένων για τον Ρωσικό Στρατό.



Νέα δυνατότητα δοκιμάστηκε μέσα στο 2019 για το νεοαποκτηθέν Αυτόματο Σύστημα Διοίκησης κι Ελέγχου του Ρωσικού Στρατού.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα δυνατότητα του Ρωσικού ΣΔΕ είναι η ανάλυση της έκαστης τακτικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, μέσω συγκερασμού όλων των απαραίτητων δεδομένων που λαμβάνονται μέσω όλων των πηγών, όπως ανθρώπινες πηγές, παρατηρητές, μονάδες επαφής, UAVs, ελικόπτερα, δορυφόροι, κοκ.

Μέσω λοιπον  του Ρωσικού ΣΔΕ, όλες αυτές οι διαφορετικών πηγών πληροφορίες, φιλτράρονται μέσω εξελιγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης, και βγαίνουν ως έτοιμη πληροφορία και συμβουλή για τον εκάστοτε Διοικητή, είτε αυτός είναι Σχηματισμού, είτε είναι στοχείου (π.χ. μεμονωμένου άρματος).

Για παράδειγμα, στον Διοικητή Σχηματισμού και στο Επιτελείο του, οι πληροφορίες που αντλούνται είναι είτε μεμονωμένες, όπως τακτική κατάσταση, καιρός, έδαφος, κατάσταση δρομολογίων, κωλύματα, ναρκοπέδια, εχθρικές δυνατότητες κοκ, είτε πιο ολοκληρωμένες προτάσεις όπως για παράδειγμα:

  • Προτεινόμενη ιδέα ενεργείας.
  • Ιδανική τάξη των Μονάδων κι όπλων του Σχηματισμού.
  • Ιδανικός χρόνος έναρξης των επιχειρήσεων.
  • Ανάγκες σε επιπλέον μέσα αν απαιτείται.

Για τον Αρχηγό άρματος από την άλλη, γίνεται διαφορετικός συγκερασμός των παρεχόμενων δεδομένων, με συνεπακόλουθο την εξαγωγή διαφορετικών πληροφοριών, όπως για παράδιεγμα:

  • προτεινόμενη θέση τάξης.
  • εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου παραλλαγής κι απόκρυψης. Αν για παράδειγμα ο εχθρός έχει πολλά μέσα θερμικής παρατήρησης κοντά, προτείνεται η εφαρμογή του καταλληλότερου διαθέσιμου μέσου θερμικής απόκρυψης.
  • πιθανούς χώρους συγκετρώσεως εχθρικού ΠΒ.
  • Ασφαλέστερο δρομολόγιο.



ΣΧΟΛΙΟ

Αυτή η εξωτική δυνατότητα που θα αποκτήσει ο Ρωσικός Στρατός, ίσως δεν είναι τόσο απλή όσο θα νόμιζε κάποιος. Κι αυτό διότι του προσφέρει ένα τρομερό πλεονέκτημα στην διεξαγωγή των επιχειρήσεων, που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί από τον αντίπαλο, ακόμη κι αν έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός διαθέσιμη.

Το "τρομερό πλεονέκτημα" που δίνει η παραπάνω δυνατότητα, είναι η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, η οποία κυριολεκτικά εκμηδενίζεται. Επίσης, η λήψη (της σωστής) απόφασης από τον κάθε Διοικητή τμήματος, είναι - ανέκαθεν ήταν - η πιο δύσκολη και καθοριστική αποστολή, κάτι που με το παραπάνω ΣΔΕ διευκολύνεται σε τεράστιο βαθμό.

Διότι οι περισσότεροι τείνουν να κοιτούν το δέντρο - όπως τα οπλικά συστήματα, αλλά όχι το δάσος, όπου τα οπλικά συστήματα είναι ένα μέρος μόνο της στρατιωτικής τέχνης.

Quiz: Ο Ελληνικός Στρατός που βρίσκεται σε αυτόν τον τομέα;