1 Δεκεμβρίου 2019

Νέος Ευρωπαϊκός πύραυλος για MLRS "στα σκαριά", βεληνεκούς 500χλμ και καθοδήγησης GALILEO/INS.



Nέο πύραυλο εδάφους-εδάφους ευελπιστούν να αναπτύξουν από κοινού η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της έκθεσης αμυντικού υλικού «NEDS», που έγινε στο Ρότερνταμ στις 28 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το πρόπλασμα ενός MLRS που επιδείχθηκε, ο νέος πύραυλος θα είναι μικρού μεγέθους, με αποτέλεσμα κάθε εκτοξευτής MLRS να διαθέτει 4 πυραύλους έτοιμους προς βολή, σε δύο διπλά κάννιστρα.

Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του πυραύλου είναι η Γερμανική KMW και Diehl (θα παρέχει τα υπο-πυρομαχικά Μ32 Smart MARSII), η Ευρωπαϊκή MBDA, καθώς και η Γαλλική Roxel (σύστημα πρόωσης).

Το όπλο αναμένεται να διατεθεί στους στόλους MLRS που διαθέτουν οι 3 χώρες. Πιο συγκεκριμένα, θα διατεθεί για να καλύψει τις ανάγκες των 38 ενεργών Γερμανικών MLRS "ΜarsII", των 13 Γαλλικών MLRS LRU και των 22 Ιταλικών MLRS Improved.

Κύριοι σκοποί της παραπάνω προσπάθειας είναι:

  • Να ανεξαρτητοποιηθούν από τους Αμερικανικούς ATACMS.
  • Να παράξουν έναν πύραυλο που θα είναι συμβατός με τον υπο σχδίαση αντικαταστάτη του MLRS, το Κοινό Σύστημα Πυρών Υποστηρίξεως (CIFS).
  • Να διαθέτει καθοδήγηση GALILEO/INS, αντί του GPS/INS.
  • Να διαθέτει μεγαλύτερο, ή τουλάχιστον ίσο βεληνεκές από τον ATACMS. Στόχος είναι το επιθυμητό βεληνεκές των 500χλμ, με την ελάχιστη απαίτηση να κυμαίνεται στα 150-300χλμ.