12 Ιουλίου 2019

ΑΠΟΨΗ: Αξίζει να αναβαθμίσουμε τα Leo2 μέσω του προγράμματος EDA;

Ζεύγος Leopard 2A4 κατά τη διάρκεια άσκησης.
Ζεύγος Leopard 2A4 κατά τη διάρκεια άσκησης.



Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) προετοιμάζεται να ξεκινήσει πρόγραμμα το 2020,  για τέσσερις χώρες μέλη, ώστε να αναβαθμίσουν ή να αγοράσουν άρματα μάχης ισοδύναμα με την έκδοση Leopard 2A7. Οι ενδιαφερόμενες χώρες μέλη είναι η Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Κύπρος. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα αφορά 200 άρματα, και θα είναι αξίας αρκετών εκατοντάδων ευρώ.



Η άποψή μας πάνω σε αυτή την προσπάθεια είναι πως είναι εξαρχής λάθος. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία όπου ίσως χρειαστεί να δώσουμε πολύτιμα και σύγχρονα άρματα Leopard 2, σε κάποια χώρα που δεν έχει (π.χ. Πολωνία, Κύπρος). Βάζουμε δηλαδή οπλικά συστήματα καίρια για την άμυνα της πατρίδας μας, σε μια δεξαμενή διαθέσιμων αρμάτων. Κι όλα αυτά τη στιγμή που αναγκαζόmαστε να διατηρούμε σε υπηρεσία, άρματα μιας άλλης εποχής όπως τα M-48A5MOLF, M60A3TTS και Leopard1A5GR.

Θα είναι ολέθριο λάθος να διαθέσουμε άρματα Leopard 2A4, τη στιγμή που επιχειρούμε ακόμα με άρματα 50-60 χρόνων.
Σε περίπτωση που ο ΕΣ προτίθεται να διαθέσει ένα ποσό για τα άρματά του, προτείνουμε να κατευθυνθεί στις παρακάτω λύσεις:
Θα είναι ολέθριο λάθος να διαθέσουμε άρματα Leopard 2A4, τη στιγμή που επιχειρούμε ακόμα με άρματα 50-60 χρόνων.
Θα είναι ολέθριο λάθος να διαθέσουμε άρματα Leopard 2A4, τη στιγμή που επιχειρούμε ακόμα με άρματα 50-60 χρόνων.
  
1. Βελτίωση των διαθεσιμοτήτων και της συντήρησης των ήδη υπαρχόντων αρμάτων.
Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο επί τούτου. Άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στο υπάρχον αρματικό δυναμικό με πιο πολλές ανακατασκευές, και επισκευές. Να επιτευχθούν διαθεσιμότητες τουλάχιστον 95%. Αν και γνωρίζουμε πως οι διαθεσιμότητες κινούνται σε πολύ υψηλά (άριστα) επίπεδα, εντούτοις αυτό αποτελεί θέσφατο και προαπαιτούμενο έναντι οποιασδήποτε νέας προμήθειας. 

2. Προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλιοστών για την πλήρωση των όποιων ελλείψεων.
Είναι αδιανόητο να διαθέσουμε ένα σεβαστό ποσό για αναβάθμιση αρμάτων, την στιγμή που το απόθεμα των πυρομαχικών 120 χιλιοστών είναι περιορισμένο.

3. Προμήθεια συστημάτων ενεργητικής προστασίας (APS).
Τα συστήματα ενεργητικής προστασίας είναι κομβικής σημασίας για την ασφάλεια του άρματος τον 21ο αιώνα, θα μπορούσαμε να πούμε περισσότερο κι από την θωράκιση. Ενδιαφέρουσα θα ήταν η εκπόνηση μελέτης από την ΔΙΤ (αν δεν υπάρχει ήδη), όπου θα ερευνάται η αποτελεσματικότητα των Συστημάτων Ενεργητικής Προστασίας στο μέτωπο του Έβρου. Είναι πάντως κοινώς αποδεκτό πως ένα παλαιότερο άρμα με τέτοιο σύστημα, είναι καλύτερο από ένα πιο σύγχρονο άρμα χωρίς σύστημα ενεργητικής προστασίας. Δηλαδή, ένα Leo1A5 με APS, είναι καλύτερο ενός Leo2A4 χωρίς APS.
Για παράδειγμα, ο ΕΣ θα μπορούσε σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και την ΕΑΒΙ να αναπτύξει ένα πρότυπο Ελληνικό σύστημα ενεργητικής προστασίας, το οποίο θα είναι οικονομικότερο από αυτά της δυτικής αγοράς, με απώτερο στόχο να τοποθετηθεί σε όλα τα άρματα της ηπειρωτικής χώρας. Είναι εντός των δυνατοτήτων της χώρας, και θα έχει και εξαγωγική επιτυχία (Κύπρος, Βαλκάνια, Αίγυπτος). 
Πέραν όμως της εγχώριας προσπάθειας ανάπτυξης ενός τέτοιου συστήματος, που είναι και η θεμιτή, υπάρχουν κι έτοιμες λύσεις, αρκετά ώριμες και οικονομικές (250-300.000 € ανά όχημα), που θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να εξοπλίσουν το σύνολο των αρμάτων του Δ'ΣΣ και της 2ης Μ/Κ Μεραρχίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η εγχώρια ανάπτυξη ενός τέτοιου συτήματος είναι προτιμότερη. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Πιστεύουμε ότι ο ΕΣ τελικά θα κάνει το σωστό και δεν θα δώσει πολύτιμα Leopard 2, για πολιτκές σκοπιμότητες. Οι ΕΕΔ πρέπει να προστατεύουν και να αξιοποιούν το υπάρχον υλικό υπέρ πάντων. Διότι είναι υλικό που πληρώθηκε από τον ιδρώτα του Έλληνα πολίτη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου