14 Ιανουαρίου 2020

Τουρκία: Το 2029 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση του TF-X με εγχώριους κινητήρες.



Την πληροφορία ότι το 2029 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου τουρκικού μαχητικού TF-X, και μάλιστα με εγχώριας κατασκευής κινητήρες, έκανε γνωστή η τουρκική εφημερίδα DailySabah.


Η πληροφορία προήλθε από τον γενικό διευθυντή του τουρκικού κέντρου έρευνας και ανάπτυξης για κινητήρες και στροβιλοσυμπιεστές (TR Engine), Osman Dur, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του . "Οι εργασίες για την ανάπτυξη του κινητήρα συνεχίζονται σε πλήρη ταχύτητα, και σε απόλυτη συνεργασία με τους λοιπούς συμμετέχοντες. Οι δοκιμές του νέου τουρκικού κινητήρα πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026-2027."

"Η πρώτη πτήση του TF-X με εγχώριας κατασκευής κινητήρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2029", συμπλήρωσε.

Να υπενθυμίσουμε στους φίλους μας ότι η ανάπτυξη και κατασκευή κινητήρα, ειδικά μαχητικού αεροσκάφους, δεν είναι απλή υπόθεση, ακόμα κι αν κρατήσει 10 ολόκληρα χρόνια. Πόσο μάλλον, όταν μετά από 12 χρόνια ανάπτυξης του Τουρκικού άρματος "Altay", δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν κινητήρα της τάξης των 1.200-1.500 ίππων, ο οποίος είναι ένα βήμα που πρέπει να έχεις κάνει προκειμένου να προσπαθήσεις για κινητήρα αεροσκάφους.


Σήμερα άλλωστε, οι μόνοι που μπορούν να κατασκευάσουν εξ'ολοκλήρου αξιόπιστους κινητήρες αεροσκαφών, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται εκτός λίστας, που είναι κυριολεκτικά "γίγαντες" μπροστά στην Τουρκία. Συνεπώς πιστεύουμε πως οι παραπάνω δηλώσεις γίνονται για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης.

Το πιο πιθανό είναι η Τουρκία να πλησιάσει κάποια μεγάλη δύναμη του χώρου, και να παράξει έναν αριθμό κινητήρων κατόπιν αδείας. Μόνο που τότε το μαχητικό δεν θα είναι ένα "τουρκικό" μαχητικό "κορυφαίων" δυνατοτήτων, αλλά μάλλον ένα πολυεθνικό μαχητικό "μετριότατων" δυνατοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου