13 Ιανουαρίου 2020

Η Ρωσία εξετάζει την προμήθεια νέου αεροπλανοφόρου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Οι επιλογές.



Κατά την επίσκεψη του Ρώσου πρόεδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Σεβαστούπολη, την παραθαλάσσια πόλη της Κριμαίας, τον Ιανουάριο του 2020, του παρουσιάστηκε ένα υπό κλίμακα μοντέλο του ρωσικού αεροπλανοφόρου επόμενης γενιάς. Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, η Ρωσία θέλει να αποκτήσει ένα νέο αεροπλανοφόρο προκειμένου να ενισχύσει και να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στις ναυτικές της δυνάμεις.


Υπενθυμίζεται πως σήμερα, το ρωσικό Ναυτικό διαθέτει μόνο ένα αεροπλανοφόρο, το “Ναύαρχος Κουζντέτσοφ” , αλλά το συγκεκριμένο πλοίο αυτό βρίσκεται σε μια συνεχώς αυξανόμενη άσχημη κατάσταση, κυρίως λόγω παλαιότητας, σχεδίασης, αλλά και "κακοτυχίας".


Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη ναυτική αμυντική έκθεση IMDS που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019 στην Αγία Πετρούπολη, το Ρωσικο Γραφείο Μελετών Νιέσκαγιε παρουσίασε το υπό κλίμακα μοντέλο του αεροπλανοφόρου «Lamatin» (project 11430E).

Το προτεινόμενο αεροπλανοφόρο «Lamatin» (project 11430E).


Σύμφωνα με το γραφείο μελετών Νιέσκαγιε, το νέο αεροπλανοφόρο θα διαθέτει πυρηνικό προωστήριο σκεύος και θα έχει εκτόπισμα μεταξύ 80-90.000 τόνων, θα έχει μήκος 350 μέτρων, θα έχει αυτονομία στην θάλασσα για περίπου 120 ημέρες και θα έχει τη δυνατότητα να πλεύσει με ταχύτητα περίπου 30 κόμβων. Το αεροπλανοφόρο θα διαθέτει πλήρωμα 2800 ατόμων, εκ των οποίων τα 800 άτομα θα είναι το αεροπορικό προσωπικό.




Πρόπλασμα του «Shtorm» (project 23000e).
Μια άλλη πρόταση αεροπλανοφόρου με την ονομασία «Shtorm» (project 23000e) το οποίο σχεδιάστηκε απο το Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Κρίλοφ (KGNC), παρουσιάστηκε επίσης στην IMDS 2019. Το «Shtorm» είναι μήκους 330 μέτρων και μπορεί να μεταφέρει έως 90 αεροπλάνα.



Με βάση τις πληροφορίες της KRSC, το αεροπλανοφόρο αυτό θα έχει εκτόπισμα 90-100.000 τόνους, θα έχει μήκος 330 μέτρων, πλάτος 40 μέτρων και βύθισμα 11 μέτρων. Το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 80 με 90 ναυτικά αεροπλάνα (μαχητικά έκδοσης αεροπλανοφόρου,ελικόπτερα, UAVs κοκ). Θα είναι εξοπλισμένο με τον καταπέλτη Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery (CATOBAR) και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ρωσική αμυντική βιομηχανία, μπορεί να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας (2028-2030).



Καλλιτεχνική απεικόνιση σε μακέτα, του αεροπλανοφόρου «Shtorm» (project 23000e)

Με πληροφορίες από NavyRecognition.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου