8 Ιανουαρίου 2020

Όλες οι αναφορές Τραμπ και Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο της συμμετοχής της Ελλάδας στο F-35 JSF (ΒΙΝΤΕΟ).



Σε κοινές δηλώσεις όσον αφορά την προοπτική της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του F-35 JSF (κι όχι απλά στην προμήθειά του), προχώρησαν οι ηγέτες της Ελλάδας και ΗΠΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντ.Τραμπ αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραμπ αναφέρθηκε πρώτος στο θέμα όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ελλάδα για το F-35, στο οποίο και απάντησε

“Θα γίνουν συναντήσεις, θα μιλήσουμε, θα διαπραγματευτούμε και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες“.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε:

“Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται, κύριε Πρόεδρε, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35. Όπως γνωρίζετε, αναβαθμίζουμε ήδη τα F-16 μας. Και αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023, το 2024. Επομένως, μας ενδιαφέρει πολύ να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα F-35 μετά από αυτό. Και είμαι βέβαιος ότι οι Η.Π.Α. θα λάβουν υπόψη το γεγονός ότι η χώρα μας εξέρχεται από μια οικονομική κρίση, όσον αφορά τη δόμηση του προγράμματος (για το F-35) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου“.


Η παραπάνω απάντηση έρχεται αμέσως μετά την προηγούμενη παρόμοια δήλωση του Π/Θ στο Atlantic Council όπου είπε:

“Υπογράψαμε μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που βελτιώνει την αμερικανική παρουσία στο έδαφος. Η αμυντική μας συνεργασία ξεκάθαρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με ένα μεγάλο πρόγραμμα να αναβαθμίσουμε τα F-16. Κοιτάμε και θα ξεκινήσουμε συζητήσεις να εξερευνήσουμε την πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα F-35. Αυτή είναι μια σημαντική προτεραιότητα για μένα και η κυβέρνηση θέλει το πρόγραμμα των F-16 να ολοκληρωθεί το 2024. Αισθανόμαστε θα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο και ευελπιστούμε οι Αμερικάνοι φίλοι μας μπορούν να βοηθήσουν, παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμα σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να δαπανήσουμε τόσα όσα θα μας άρεσε στην άμυνά μας”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου