8 Ιανουαρίου 2020

Σε παρωδία εξελίσσεται το τουρκικό πρόγραμμα παραγωγής του άρματος Altay. Δεν έχουν (ακόμη) κινητήρα.



Σε παρωδία εξελίσσεται όπως όλα δείχνουν το πρόγραμμα της παραγωγής του πρώτου "μερικώς" τουρκικού άρματος μάχης Altay, καθώς μετά από 12 ολόκληρα χρόνια ανάπτυξης του άρματος, δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους ένα εκ των βασικών εξαρτημάτων ενός άρματος - αυτό του κινητήρα.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία έχει χτυπήσει την πόρτα σχεδόν όλων των χωρών που μπορούσε να το κάνει και που διαθέτουν πρότυπους κινητήρες, όπως η Ν.Κορέα, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουκρανία. Σε όλες -πλην μίας- τις περιπτώσεις τελικά δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε, που ήταν πλήρη μεταφορά τεχνογνωσίας για την ιδία παραγωγή των κινητήρων.

Η μοναδική χώρα που συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο - η Ουρκανία - δεν διέθετε κινητήρα (σύστημα ισχύος) με τις απαραίτητες προδιαγραφές που είχαν τεθεί από την Τουρκική πλευρά.




Η παραπάνω είδηση προήλθε από την πιο επίσημη κι αρμόδια τουρκική πηγή - από τον ίδιο τον γ.γ. της Τουρκικής Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) κ. Ντεμίρ, ο οποίος δήλωσε:

«Έχουμε ένα συμβόλαιο που περιλαμβάνει +18 μήνες αρχικής παραγωγής για το μέσο άρμα μάχης Altay. Οι πρώτες δύο φάσεις μετά τις απαραίτητες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί κι η παραγωγή είναι έτοιμη να εκκινήσει. Την παρούσα χρονική στιγμή όμως, η εταιρεία δεν μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή διότι δεν έχει στην κατοχή της τα συστήματα ισχύος προκειμένου να τα τοποθετήσει.»

Εδώ να συμπληρώσουμε πως η Τουρκία επιθυμεί "διακαώς" να πάρει την πολυπόθητη τεχνογνωσία για να μπορεί να παράγει κινητήρες τέτοιου μεγέθους εκ του μηδενός, προκειμένου να μην έχει περιορισμούς στις εξαγωγές των οχημάτων που θα προκύψουν. Οι εμπειρίες εξάλλου της Τουρκίας από αυτόν τον περιορισμό (Τ129 για Πακιστάν, Τ155 Firtina για διάφορες χώρες κοκ) είναι έντονα αρνητικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου