20 Ιανουαρίου 2020

Αεροσκάφος Tupolev Tu-204: Ένα ρωσικό πολιτικό αεροσκάφος για όλες τις δουλειές, ακόμα και ως ναυτικής συνεργασίας(!)



Σύμφωνα με το Navy Recognition, το Ρωσικό ΠΝ βρίσκεται στο τελικό στάδιο θέσπισης των τεχνικών προδιαγραφών του νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας του, το οποίο θα βασίζεται στο αεροσκάφος Τu-204, ένα πολιτικό αεροσκάφος πολιτικών αερογραμμών!

Σϋμφωνα με όσα έχει διαρεύσει το Ρωσικό ΠΝ, το νέο ΑΦΝΣ θα είναι εξοπλισμένο τόσο με όπλα και αισθητήρες που φέρουν τα σημερινά ΑΦΝΣ, όσο και με άλλες καινοτομίες, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα άφεσης USV (μη επανδρωμένου πλοιαρίου) και ο ταυτόχρονος έλεγχος αρκετών UAVs.

Με την παραπάνω επιλογή, το Ρωσικό ΠΝ ευελπιστεί να αντικαταστήσει και να μεγενθύνει τον στόλο ΑΦΝΣ που διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ολοένα και αυξανόμενη υποβρυχιακή απειλή των ΗΠΑ (και της Κίνας).

Το συγκεκριμένο πολιτικό αεροσκάφος εξάλλου, υπηρετεί σε πολλές εκδόσεις με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ως φωτοαναγνωριστικό (-ON), Διοίκησης κι Ελέγχου (-PU), αναμεταδότης επικοινωνιών-KEK (SR/SUS),  πλατφόρμα ELINT (R), εναέριο εργαστήριο δοκιμών (LMK), και δορυφορικών επικοινωνιών (PU-SBUS).


Tu-214R, το οποίο είναι ειδική έκδοση ELINT των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Η αξιοποίηση πολιτικών αεροσκαφών είναι κάτι που πρέπει  να μας διδάξει πολλά, ιδιαίτερα όταν γίνεται από χώρες τέτοιου μεγέθους. Πόσο μάλλον τη χρονική στιγμή που η χώρα μας έχει τεράστιες ανάγκες από τέτοιου είδους πλατφόρμες-πολλαπλασιαστές ισχύος.

   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου