13 Ιανουαρίου 2020

Τα νέα όπλα αέρος-εδάφους που αιτήθηκε η ΠΑ για τον εξοπλισμό των F-16V.



Σύμφωνα με ανάρτηση στο Τουιτερ του εγυρότατου ιστότοπου "Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος" που ανήκει στο E-amyna, καθώς και με παλαιότερη ανάρτηση αποκάλυψη του φιλικου΄ιστότοπου DefenceReview,  η Πολεμική Αεροπορία αιτήθηκε τα παρακάτω όπλα άερος-εδάφους προκειμένου να ενσωματωθούν στα 84 μαχητικά F-16V που θα προκύψουν μετά την αναβάθμιση των 30 F-16 B52+ Adv και 54 F-16 B52+:



  • Αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon.
  • Κατευθυνόμενους πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM.
  • Πυραύλους Stand-Off AGM-158 JASSM.

Πρόκειται σαφώς για μια πολύ ευχάριστη είδηση, καθώς τα παραπάνω όπλα είτε εκλείπουν τελείως από το οπλοστάσιο των υπαρχόντων F-16 ως δυνατότητα (AGM-158 JASSM, AGM-84 Harpoon), είτε υπάρχουν αλλά με μεγάλη τεχνολογική υστέρηση (AGM 88 HARM, έναντι των AGM-88E AARGM).


Περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε και τα όπλα που ζητούμε να αποδεσμευθούν για τα υπό αναβάθμιση αεροσκάφη, με τον κρυφό μας πόθο να είναι οι BVR πύραυλοι ΑΙΜ-120D ΑΜRAAM, οι οποίοι και διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο αποτελεσματικό βεληνεκές σε σχέση με τους υπάρχοντες.


Χαρακτηριστικά των αιτούμενων πυραύλων

AGM-84 Harpoon

O AGM-84 Harpoon είναι ένας κατευθυνόμενος υποηχητικός (0,85 Μach) πύραυλος ο οποίος βάλλεται για να καταστρέψει εχθρικούς στόχους επιφανείας, δηλαδή πολεμικά κι εμπορικά πλοία όλων των μεγεθών. Είναι το Αμερικανικό αντίστοιχο των γνωστών στην ΠΑ AM-39 Exocet που εξοπλίζουν τα Μ-2000.


Το βεληνεκές του εξαρτάται από την έκδοση που θα αποδεσμευθεί (<280χλμ ο AGM-84Κ SLAM-ER). Επίσης, η πολεμική κεφαλή του όπλου είναι 224 κιλών.





AGM-88E AARGM

Όπως προείπαμε, ο AGM-88E AARGM είναι ένας υπερηχητικός (1,8 Mach) πύραυλος αντι-ραντάρ, δηλαδή προορίζεται για να καταστρέφει τα εχθρικά χερσαία ραντάρ. 

Αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση των γνωστών μας AGM-88 HARM, με την επιπλέον όμως προσθήκη ενεργού μιλιμετρικού ραντάρ, GPS/INS,  καθώς και νεότερου λογισμικού. Ο σκοπός της ανάπτυξής του είναι να μπορεί να προσβάλλει επιτυχώς τα εχθρικά ραντάρ, ακόμα κι αν τα τελευταία σταματήσουν να εκπέμπουν ενώ ο πύραυλος βρίσκεται εν πτήσει. Επιπλέον, ο πύραυλος μπορεί να προσβάλει και ραντάρ που βρίσκονται εν κινήσει, καθώς και παθητικά ραντάρ. 

Ο πύραυλος έχει ίδιο μέγιστο βεληνεκές (150 χλμ) και βάρος πολεμικής κεφαλής (66 κιλά) με τον προκάτοχό του. 


AGM-158 JASSM

O πύραυλος AGM-158 JASSM είναι ένας υποηχητικός πύραυλος (εξαιρετικά) μακρού πλήγματος, ο οποίος βάλλεται έναντι σκληρών στόχων, λόγω της διατρητικής κεφαλής 450 κιλών που διαθέτει.

Αντίστοιχο όπλο στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι ο SCALP-EG, ο οποίος όμως χρησιμοποιείται μόνο από τα Μirage 2000-5Mk2. Συνεπώς με την παραπάνω προσθήκη, αν γίνει δεκτή η αίτηση από την Αμερικανική πλευρά, μας δίνεται μια εναλλακτική σε σχέση με την παρούσα κατάσταση. Επίσης, οι ικανότητες προσβολής της ΠΑ θα αυξηθούν κατακόρυφα, αφού θα διαθέτει 2 εκ των καλύτερων Stand-Off όπλων αέρος-εδάφους στον κόσμο.

Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ο AGM-158 JASSM έχει 370 χλμ μέγιστο βεληνεκές, διατρητική κεφαλή 450 κιλών, μήκος 4,27 μέτρα, και άνοιγμα πτερύγων 2,4 μέτρα. Τέλος, η ενδιάμεση καθοδήγηση του πυραύλου είναι μέσω GPS/INS και η τερματική είναι μέσω υπέρυθρης αυτόματης αναγνώρισης στόχου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου