10 Ιανουαρίου 2020

"Στοπ" από τη Γαλλία στην Τουρκία στην συμπαραγωγή των Α/Α συστημάτων SAMP/T.



Ο πρόεδρος της Τουρκικής SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ φέρεται να δήλωσε πριν λίγες μέρες πως η Γαλλία έβαλε «μπλόκο» στην κοινή παραγωγή αντιπυραυλικών συστημάτων SAMP/T που σχεδιαζόταν, αντιδρώντας στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, στη βόρεια Συρία, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, το οποίο τον επικαλείται.

Πιο συγκεκριμένα ειπώθηκε, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με γαλλο-ιταλική κοινοπραξία για την παραγωγή των συστημάτων Eurosam SAMP/T το 2018, αλλά  η Γαλλία επέδειξε αρνητική στάση.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης των εξελίξεων με την Γαλλία να έχει μέχρι στιγμής αρνητική στάση για την επόμενη φάση και να δημιουργεί πρόβλημα στο να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα» δήλωσε ο Demir. «Αν συνεχιστεί αυτή η στάση, θα προχωρήσουμε με τον άλλο εταίρο (σ.σ. τους Ιταλούς)», ανέφερε.


Τέλος, σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στους εγχώριους κατασκευαστές αμυντικού υλικού και είναι σίγουρη ότι μπορεί να ξεπεράσει τις διαταραχές της προμήθειας αμυντικών συστημάτων που προκαλούνται από διπλωματικοπολιτικές ρήξεις.

Θυμίζουμε ότι το Α/Α σύστημα μακρού βεληνεκούς SAMP/T είναι ένα Α/Α σύστημα μακρού βεληνεκούς Γαλλοιταλικής ανάπτυξης, το οποίο βασίζεται στους πυραύλους Aster 30. Έχει μέγιστο βεληνεκές 120 χλμ και θεωρείται αρκετά εξελιγμένο Α/Α σύστημα μιας και οι Aster30 διαθέτουν δικό τους ραντάρ προκειμένου να εγκλωβίζουν τον στόχο τους (ενεργή καθοδήγηση). Αυτό σημαίνει, πως ο αριθμός των απειλών που μπορούν να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα δεν επηρεάζεται από κάποιο χερσαίο ραντάρ καταύγασης το οποίο και πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τους όποιους στόχους.

Με πληροφορίες από ArmyTechnology, Jane's, capital.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου