Δύο χιλιάδες Σύροι αντάρτες έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία στη Λιβύη ή πρόκειται να το κάνουν άμεσα, προκειμένου να πολεμήσουν στα πεδία των μαχών, σύμφωνα με συριακές πηγές και στις τρεις χώρες, τις οποίες επικαλείται η «Guardian». Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, απειλεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τον πόλεμο στη Λιβύη.
Η ανάπτυξη των Σύρων ανταρτών στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε μετά τη συμφωνία Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας, η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Η Άγκυρα έχει στηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση από τις πρώτες μέρες της εμφύλιας σύρραξης. Η Τουρκία, επισημαίνει η «Guardian», χρησιμοποιεί τους ίδιους αντάρτες εναντίον δυνάμεων που ελέγχονται από Κούρδους, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από την κατάσταση στη Συρία», επισημαίνει στην «Guardian» η Κλαούντια Γκατσίνι, ειδική σε θέματα της Λιβύης από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων. «Το αντιτουρκικό αίσθημα είναι ήδη ισχυρό εξαιτίας της παρέμβασης της Άγκυρας και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του Χαφτάρ».
Οι Σύροι αντάρτες, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έχουν υπογράψει συμβόλαια για έξι μήνες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ και όχι με τον τουρκικό στρατό. Μηνιαίως θα αμείβονται με το ποσόν των 1.800 ευρώ, ήτοι πολύ περισσότερα συγκριτικά με τις 450-500 τουρκικές λίρες (70 – 80 ευρώ) που παίρνουν κάθε μήνα στη Συρία. Σε όλους έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα αποκτήσουν τουρκική ιθαγένεια. Η Τουρκία αναλαμβάνει ακόμη τα ιατρικά έξοδα για τους τραυματίες στρατιώτες και είναι υπεύθυνη για τον επαναπατρισμό των νεκρών στη Συρία.
Η Άγκυρα και η Τρίπολη αρνούνται την παρουσία Σύρων μαχητών στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει στείλει μόλις 35 στρατιώτες στην Τρίπολη με συμβουλευτική ιδιότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μίλησε συγκεκριμένα σήμερα για μια ομάδα εκπαίδευσης και συνεργασίας η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Όσον αφορά το μέλλον της εκεχειρίας, αφότου ο διοικητής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύη Χαλίφα Χάφταρ αποχώρησε από τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει το κείμενο συμφωνίας το οποίο πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία, ο Ακάρ υποστήριξε πως είναι νωρίς για να πει κανείς πως η κατάπαυση του πυρός έχει καταρρεύσει. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Χάφταρ είχε ζητήσει εξ αρχής ένα περιθώριο δύο ημερών για να απαντήσει.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου