14 Ιανουαρίου 2020

50 C-130J για τις ΗΠΑ έναντι $3 δισ., και απόσυρση νεότερων C-130H (της δεκαετίας του '90)



Η Lockheed Martin. ανακοίνωσε σήμερα, την έναρξη σύμβασης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για την παράδοση 50 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J Super Hercules στις ΗΠΑ.

Εκ του συνόλου, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) θα λάβει 24 αεροσκάφη (εκδόσεις τακτικών μεταφορών, ειδικών αποστολών, έρευνας και διάσωσης) , η Ακτοφυλακή (USCG) θα λάβει έξι HC-130Js (έρευνας και διάσωσης), και οι Πεζοναύτες θα λάβουν 20 KC-130Js (εναέριου ανεφοδιασμού-τακτικών μεταφορών). Οι παραδόσεις παραδόσεις των αεροσκαφών αναμένονται μεταξύ 2021 και 2025.

Να τονιστεί, πως μόνο η Αμερικανική ΠΑ (USAF) διαθέτει ενεργά περίπου 400 C-130Η/J, εκ των οποίων τα 190 είναι της έκδοσης -J (συν 118 σε παραγγελία) . Σημειωτέον πως σε αυτούς τους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροσκάφη που τελούν σε καθεστώς αποθήκευσης, ή τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Αεροπορία της Αμερικανικής Εθνοφρουράς (ANG).



Επίσης, με την παραπάνω προμήθεια των " Υπερ-Ηρακλειδών" βλέπουμε πως θα ελευθερωθούν περισσότεροι "απλοί" Ηρακλήδες νεότερης κατασκευής (δεκαετίας του'90), κάτι το οποίο αξίζει τουλάχιστον μια διερευνητική κρούση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Θυμίζουμε ότι η προμήθεια ενός νεότερου μεταφορικού αεροσκάφους βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις επιθυμίες της ΠΑ, προς αντικατάσταση των C-130B/H, τα οποία μετρούν σχεδόν μισό αιώνα ζωής (τα -Β ίσως και παραπάνω).

Οπότε οι παραπάνω αποσύρσεις ίσως μας δώσουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανανεώσουμε το υλικό μας στα μεταφορικά αεροσκάφη, και να εστιάσουμε σε άλλα πιο πιεστικά ζητήματα (π.χ. προμήθεια ΝΜΑ, φρεγατών, κοκ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου