17 Ιουνίου 2019

Η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019 και η σημασία της ενίσχυσης μιας νήσου

 




Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, παρακολούθησε από το Αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ», επιχειρησιακές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019», στην ευρύτερη περιοχή ν. Σάμου.
Η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» αποτελεί την ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία συμμετέχουν προσωπικό και μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.
Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Από την ακτή αποβάσεως στη νήσο Σάμο, παρακολουθήσαμε σήμερα τη φάση της αποβατικής ενέργειας για την προενίσχυση της νήσου, στο πλαίσιο της ασκήσεως «ΚΑΤΑΙΓΙΣ», η οποία τελειώνει αύριο. Εξελίσσεται εδώ και μια εβδομάδα, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ειδικά στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.
Αυτή η αποβατική ενέργεια είναι ένα κομμάτι της ασκήσεως το οποίο αναδεικνύει τη διακλαδικότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, διότι πρέπει να εκτελεσθούν πολύ συντονισμένες ενέργειες. Είναι από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις, στην οποία υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ και των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η άσκηση αυτή περιελάμβανε πάρα πολλά αντικείμενα. Έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους να εκπαιδευτούν σε όλα αυτά τα αντικείμενα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θέλω να συγχαρώ τους οργανωτές και τους εκπαιδευτές της ασκήσεως για την προσπάθεια της επιτυχούς εκτελέσεως και τα αποτελέσματα, που όπως διαπιστώνεται, είναι τα καλύτερα δυνατά.
Άλλη μια φορά, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν ότι είναι ικανές, είναι παρούσες και εγγυώνται την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ελλάδας.
Ευχαριστώ πολύ».
Πηγή: ΓΕΝ











ΣΧΛΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR


Αφορμή για σχόλιο στάθηκε το γεγονός πως υπάρχουν ενστάσεις κι απορίες από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης σχετικά με την αναγκαότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρκετοί μάλιστα μπερδεύουν την επιχείρηση ενίσχυσης νήσου (απόβασης σε φίλια ακτή), με αυτήν της απόβασης σε εχθρική ακτή. Με αυτό το σχόλιο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τη σπουδαιότητα της παραπάνω επιχείρησης/άσκησης, καθώς και τους λόγους για τους οποίους γίνεται τακτικά.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΣΔΕΝ

Η ΑΣΔΕΝ είναι σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού, και η κύρια αποστολή της είναι η υπεράσπιση των νησιών του Αιγαίου. Ζώνη Ευθύνης της είναι όλα τα νησιά του Αν.Αιγαίου και η θάλασσα γύρω από αυτά σε απόσταση 6 χιλιομέτρων.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι επιχειρήσεις σε νησιωτικό περιβάλλον ανήκουν στον ευρύτερο τομέα των επιχειρήσεων σε παράκτιο περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις σε νησιωτικό περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικές όσον αφορά τον επιχειρησιακό και τακτικό παράγοντα σε σχέση με τις χερσαίες επιχειρήσεις (Έβρος).

Αυτές οι επιχειρησιακές και τακτικές διαφορές προσφέρουν πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα στον αμυνόμενο, αλλά συνάμα και πολλούς κινδύνους και μειονεκτήματα. 



ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ορισμένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του αμυνόμενου στις νησιωτικές επιχειρήσεις είναι τα κάτωθι.

1. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στις επιχειρήσεις σε νησιωτικό περιβάλλον απαιτείται από τον επιτηθέμενο να έχει αναλογία δυνάμεων τουλάχιστον 6:1 υπέρ του, στο σημείο της απόβασης. Αυτό σημαίνει πως αν ένας Λόχος αμύνεται μιας ακτής μήκους 1 χιλιομέτρου, ο επιτηθέμενος πρέπει να στείλει δυνάμεις επιπέδου Συντάγματος για να έχει τουλάχιστον 50% πιθανότητες επιτυχίας. Συνεπώς ένα νησί μπορεί να προστατευτεί με λιγότερες δυνάμεις (τις μισές), σε σχέση με συνεχές κι ομαλό χερσαίο έδαφος (δηλαδή πλην ορεινών και ποτάμιων επιχειρήσεων). 


2. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ C3Ι (ΔΕΕΠ / Διοίκηση - Έλεγχος - Επικοινωνίες- Πληροφορίες)

Στις επιχειρήσεις σε χερσαίο περιβάλλον είναι κοινώς αποδεκτό πως ο επιτηθέμενος έχει δύο με τρεις φορές περισσότερες ανάγκες σε C3Ι. Κι αυτό διότι θα πρέπει να επιχειρήσει σε εχθρικό έδαφος, και να κάνει τον αποφασιστικό ελιγμό όντας πιο ακάλυπτος απ'οτι ο αμυνόμενος. Επιπλέον, πριν διεξάγει την όποια επιθετική επιχείρηση πρέπει να συγκεντρωσει τις απαιτούμενες δυνάμεις του σε χώρους συγκεντρωσεως, κι ως γνωστόν, αυτά τα σημεία είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις ορέξεις της εχθρικής ΠΑ,ΠΒ και ΑΣ. 

Στο νησιωτικό περιβάλλον ο επιτηθέμενος έχει να διεξάγει επιπλέον ενέργειες της συγκέντρωσης σε χώρους συγκεντρώσεως. Πρέπει να επιβιβαστεί σε πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων, να μεταβεί στο σημείο όπου θα επιχειρήσει, και να επιχειρήσει απόβαση. Συνεπώς οι ανάγκες του σε C3I είναι τεράστιες, έως και 6 φορές πιο πολλές απ'οτι του αμυνόμενου.




ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



1. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Ο αμυνόμενος σε κάποιο νησί, δεν διαθέτει το απαιτούμενο βάθος για να οργανωθεί και να διασπείρει τις δυνάμεις του. Επίσης, δεν διαθέτει και τον απαιτούμενο χώρο για να συμπτύξει τις δυνάμεις του σε περίπτωση δυσμενούς τροπής του αγώνα. Είναι αναγκασμένος να μείνει στις θέσεις του μέχρι τελικής πτώσεως, δηλαδή είτε να νικήσει, είτε να χάσει και να καταστραφεί ολοσχερώς. Τέλος, είναι περιορισμένος στο να διεξάγει μόνο άμυνα περιοχής, κι όχι άλλο είδος άμυνας (π.χ. κινητή άμυνα).


2. ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Ως γνωστόν, ο αμυνόμενος βασίζεται στις εφεδρείες στο να καλύπτει τα όποια κενά δημιουργηθούν στην γραμμή άμυνας του, καθώς και στο να διεξάγει έγκαιρη αντεπίθεση για την καταστροφή του εχθρού.
Οι εφεδρείες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις ιδίες εφεδρείες, και σε αυτές του προϊστάμενου Σχηματισμού. Οι πρώτες είναι μικρές σε μέγεθος και ισχύ (κατά κανόνα 1/3 του τμήματος που αμύνεται), και προορίζονται για κάλυψη πιθανών νεκρών τομέων και αντεπιθέσεις μικρής έκτασης, ενώ οι τελευταιές είναι πιο μεγάλες σε μέγεθος και ισχύ και μπορούν να αλλάξουν άρδην το ρου των επιχειρήσεων, μέσω εις βάθος αντεπιθέσεων. 

Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση  (νησιωτικές επιχειρήσεις), ο αμυνόμενος είναι απομονωμένος, με αποτέλεσμα να βασίζεται μόνο στις όποιες μικρού μεγέθους εφεδρείες διαθέτει πάνω στο νησί. Οι εφεδρείες του προιστάμενου Σχηματισμού (π.χ. ΑΣΔΕΝ), δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.

3. ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΜΕ ΦΙΛΙΟ ΧΕΡΣΑΙΟ ΕΔΑΦΟΣ.

Πρόκειται για παράγοντα ο οποίος είναι είτε πλεονέκτημα είτε μειονέκτημα, αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Αν κι αυτός ο παράγοντας δεν είναι αναγκαστικά μειονέκτημα για τον αμυνόμενο, στην δικιά μας περίπτωση είναι, διότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου είναι πολύ μακρύτερα από την ηπειρωτική Ελλάδα σε σχέση με τα παράλια της Μ.Ασίας. Συνεπώς τα νησιά του Αν. Αιγαίου αναμένεται να έχουν τιτάνιο έργο κι απαιτήσεις σε C3I, κάτι που χρειάζεται άριστη οργάνωση για να επιτευχθεί.




ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΗΣΟΥ


Με βάση τα ανωτέρω, συμπεραίνουμε πως η ενίσχυση μιας νήσου μειώνει τα όποια μειονεκτήματα έχει ο αμυνόμενος, και ιδιαίτερα το δεύτερο. Για παράδειγμα, πιθανή ενίσχυση μιας μεγάλης νήσου με μια διλοχία (2 Λόχους) και κατάλληλη τοποθέτηση της στην πιο πιθανή ακτή, αναγκάζει τον επιτηθέμενο να διαθέσει 2 Συντάγματα (4-6 Τάγματα) παραπάνω για να έχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας με πριν.

Με λίγα λόγια δηλαδή, η ενίσχυση νήσου "ανακατεύει" την τράπουλα κι αλλάζει την αμυντική διάταξη. Ειδικά δε αν πραγματοποιηθεί χωρίς να γίνει αντιληπτή από τον επιτηθέμενο, οδηγεί τον τελευταίο σε απόλυτο αιφνιδιασμό και η αποτυχία του είναι σχεδόν βέβαιη.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για την Ελλάδα, διότι τέτοιες επιχειρήσεις απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένα τμήματα, και ικανά μέσα για την μεταφορά τους. Επίσης απαιτούν άριστο επίπεδο διακλαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ του ΕΣ - ΠΝ - ΠΑ. Οι ΕΕΔ συνεπώς, πρέπει να διαθέτουν ο,τι καλύτερο μπορούν για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Οι ΕΕΔ εκτιμάται ότι διαθέτουν γι'αυτον τον σκοπό:

Ελληνικός Στρατός.
  • Ζ' ΜΑΚ
  • 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (Βόλος- Αυλώνας).
  • 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχια (Κρήτη).
  • Αριθμό επιστρατευόμενων Μονάδων.
  • Μέρος του 2oυ TEEΠ (ΑΗ-64D).
  • 3ο(;) ΤΕΕΠ (ΟΗ-58 KW οσονούπω).

 Πολεμικό Ναυτικό.
  • Αριθμό Κύριων Μονάδων Επιφανείας.
  • 5 Αρματαγωγά τύπου ΙΑΣΩΝ.
  • 4 Αεροστρωμνα τύπου Zubr. 
  • ΑΦΝΣ-ΠΑ P-3 Οrion (οσονούπω) και Α/Υ ελικόπτερα S-70.

Πολεμική Αεροπορία.
  • Απαιτούμενα μαχητικά αεροσκάφη σε αποστολές συνοδείας της νηοπομπής.
  • ΑΣΕΠΕ EMB-145.
Αν και η Ελλάδα διαθέτει τις απαιτούμενες δυνάμεις, χρειάζονται ασκήσεις αρκετές φορές το έτος, για να αυξηθούν τα ποσοστά διακλαδικότητας, δηλαδή να "δέσουν" όλα τα παραπάνω μέσα μεταξύ τους.




ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Πιστεύουμε να εξηγήσαμε ικανοποιητικά τόσο την επιχείρηση της ενίσχυσης νήσου, όσο και την αναγκαιότητα συχνής εξάσκησης στις διαδικασίες που απαιτείται να γίνουν για την επιτυχή έκβασή της. Αν έχετε κάποια ερώτηση, παρακαλούμε αφήστε μας σχόλιο, και θα προσπαθήσουμε σας απαντήσουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου