22 Ιουνίου 2019

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στην Περιοχή Ευθύνης της Ι ΜΠ (Φωτο), και λίγα λόγια για την 1η ΜΠ.

                                                         
  

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, επισκέφθηκε το Πεδίο Ασκήσεων και Βολής (ΠΑ-ΠΒ) Ασκού Προφήτη και το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας,  συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ), Υποστράτηγο Σάββα Κολοκούρη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αρχηγός παρακολούθησε την επιχειρησιακή εκπαίδευση που διεξήγαγαν μηχανοκίνητα τμήματα και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων, με τη συνεργασία ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ).

Διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας, η λειτουργικότητα των μέσων και το εξαιρετικό ηθικό του προσωπικού.

Πηγή: ΓΕΣ.















ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ

Η 1η Μεραρχία Πεζικού, η "Σιδηρά Μεραρχία", συγκροτήθηκε το 1897 ως συμβατική Μεραρχία Πεζικού (3-4 Συνταγμάτων ΠΖ), κι έκτοτε συμμετέχει ενεργά κι ανελλιπώς σε όλους τους αγώνες του έθνους. Σήμερα, αποτελεί Σχηματισμό που συγκεντρώνει τις ειδικές Ταξιαρχίες του ΕΣ, δηλαδή τις Ταξιαρχίες ταχείας αντίδρασης, τις Ταξιαρχίες των Ειδικών Δυνάμεων, και το σύνολο της Αεροπορίας Στρατού.

Πιο αναλυτικά η 1η Μεραρχία Πεζικού αποτελείται από:

  1. Λόχος Στρατηγείου της 1ης ΜΠ.
  2. 1ος Λόχος Δ/Β.
  3. 13η Διοίκηση Ειδικών επιχειρήσεων (13η ΔΕΕ). Είναι Σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας, και αποτελείται από 7 Μοίρες Καταδρομών (2ο-6ο ΕΤΕΘ, Ζ ΜΑΚ, ΕΤΑ) και τα απαραίτητα τμήματα υποστήριξης. Εκτιμάται ότι θα ενεργεί στο ΘΕ του Αιγαίου.
  4. 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ). Αποτελείται από 4 ΤΕΑΣ, και 2 ΤΕΕΠ.
  5. 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Είναι σχηματισμός άμεσης αντίδρασης, με ικανότητα στην αεροκίνηση σε όλα τα μέρη της χώρας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.  Έχει δύναμη 3 Ταγμάτων Α/Μ ΠΖ, Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, Πυροβολαρχία Α/Α Πυροβολικού και τα απαραίτητα τμήματα υποστήριξης.
  6. 1η Ταξιαρχία Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών. Πρόκειται για Ταξιαρχία που διαθέτει 5 ενεργές Μοίρες συνολικά. Πιο αναλυτικά, υπάγονται 2 Μοίρες Αλεξιπτωτιστών (1η/2η ΜΑΛ), 3 Μοίρες Καταδρομών (Β'/Δ'/Ε' ΜΚΔ), καθώς και αριθμό εφεδρικών Μοιρών Καταδρομών (>2 ΜΚ/Δ). 
  7. 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών: Είναι ο μοναδικός Σχηματισμός Πεζοναυτών στην Ελλάδα, και διαθέτει 3 Τάγματα ΠΖΝ, μία Ίλη Αρμάτων, μία Μοίρα Πυροβολικού, καθώς και τα απαραίτητα τμήματα υποστήριξης.Ο χώρος δράσης της Ταξιαρχίας είναι όλο το Αιγαίο.

Συνεπώς η 1η ΜΠ συγκεντρώνει το σύνολο της Αεροπορίας Στρατού, το σύνολο των Πεζοναυτών, μεγάλο μέρος των Ειδικών Δυνάμεων (οι εφεδρικοί Λόχοι Καταδρομών που ανήκουν σε κάθε Σχηματισμό του ΕΣ), και μεγάλο μέρος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων (η 5η Α/Μ Ταξιαρχία). Η 1η Μεραρχία Πεζικού διαθέτει δηλαδή ο,τι πιο άμεσο και γρήγορο μπορεί ο ΕΣ να αντιπαρατάξει και σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας. Αυτό που παρατηρούμε επίσης, είναι πως η 1η ΜΠ μόνο κατ'όνομα είναι επιπέδου Μεραρχίας, καθώς:

  • Διαθέτει 5 Σχηματισμούς επιπέδου Ταξιαρχίας, αντί για 2-3 που διαθέτει κανονικά μια Μεραρχία.
  • Τρεις "Ταξιαρχίες" της , η 13η ΔΕΕ, η 1η ΤΑΞΑΣ και η 1η Ταξ Κ/Δ-ΑΛ, διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό Ταγμάτων και Μοιρών για να θεωρούνται Ταξιαρχίες. Ειδικά όσον αφορά την 13η ΔΕΕ και την 1η Ταξ. Κ/Δ-ΑΛ, ας αναλογιστούμε απλώς πως μία Τουρκική Ταξιαρχία Καταδρομών διαθέτει 4 Μοίρες Καταδρομών. Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω δύο Ελληνικές Ταξιαρχίες ΕΔ είναι "διπλές".


Η 1η ΜΠ, συνεχίζει οπότε να τιμά το προσωνύμιο "Σιδηρά Μεραρχία" που της έχει δωθεί, και να παίζει καθοριστικό -ίσως τον πιο καθοριστικό- ρόλο στο μέλλον του ΕΣ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου