20 Ιουνίου 2019

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές του πυραύλου RAM Block2A από το Αμερικάνικο Ναυτικό



Η Raytheon ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε επιτυχώς μια σειρά δοκιμών για το CIWS RAM Block 2A.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Αεροναυτικού Πολέμου στη China Lake, στην Καλιφόρνια, καθώς και στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η αναβάθμιση Block 2, η τελευταία εξέλιξη στην ανάπτυξη του πυραύλου RAM, διαθέτει μεγαλύτερο κινητήρα , πιο προηγμένο τμήμα ελέγχου και έναν ενισχυμένο δέκτη RF ικανό να ανιχνεύει και τις πιο δύσκολες απειλές. Οι παραπάνω αναβάθμιση αυξάνει την δυνατότητα ελιγμών του πυραύλου κατα δυόμιση φορές, και κατά μιάμιση φορά την μέγιστη εμβέλεια του. Κατ'αυτόν τον τρόπο, οι πύραυλοι RAM Block 2A μπορούν να αντιμετωπίσουν εισερχόμενους πυραύλους που επιτυγχάνουν υψηλότερες ταχύτητες κι ελιγμούς, και από μεγαλύτερη απόσταση.

Σύμφωνα με την εταιρεία. "το πυραυλικό σύστημα CIWS RIM-116 RAM είναι το πιο σύγχρονο όπλο αυτοάμυνας στον κόσμο που δύναται να προστατεύσει πλοία όλων σχεδόν των μεγεθών. Χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 165 πλοία σε 11 χώρες, από ταχύπλοα σκάφη 500 τόνων μέχρι αεροπλανοφόρα 95.000 τόνων. Η τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού (Block 2A), ενισχύει την καθοδήγηση και την ικανότητα του πυραύλου να αντιμετωπίζει δυσκολότερες και περισσότερες απειλές".

Η Raytheon αναμένει να ξεκινήσει τις παραδώσεις του RAM Block 2A στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το τέλος του έτους.

Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα "RAM" είναι ένα διεθνές πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Η Raytheon και η γερμανική εταιρεία RAMSYS μοιράζονται από κοινού  το κόστος ανάπτυξης, παραγωγής και συντήρησης.

Πηγή- Μετάφραση : Defence-blog.com



ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR

Ο πύραυλος RAM Block 2 εισήχθει στο Αμερικάνικο Ναυτικό τον Μάιο του 2015. Πρόκειται στην ουσία για νέο βλήμα καθώς αυξάνεται το όριο ελιγμών G κατά δυόμιση φορές και το μέγιστο βεληνεκές του στα 13,5 χλμ από 9 χλμ που είναι η έκδοση Block 1. Η υποέκδοση Block 2A είναι αναβάθμιση λογισμικού, κάτι που επιτρέπει στον νέο πύραυλο να να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει και τους πιο σύγχρονους αντιπλοϊκούς πυράυλους.  

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το πυραυλικό σύστημα RIM 116 RAM με πυραύλους RAM Block 1 στις ΤΠΚ κλάσης Super Vita με τον 21πλο εκτοξευτή Mk31. Συνεπώς o RAM Block 2A πρόκειται για μια ανβάθμιση με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για οπλικό σύστημα που ήδη υπηρετεί στις ΕΕΔ (σε παλαιότερη έκδοση), και με βάση τις θετικές κριτικές κι εμπειρίες ΠΝ, πιθανότατα θα εξοπλίσει ως κύριο CIWS και μελλοντικές ναυπηγήσεις πλοίων. Μακάρι να ίσχυε και για αναβαθμίσεις (π.χ. ΜΕΚΟ), αλλά ο διατιθέμενος Π/Υ των 150 εκ. € και για τα 4 πλοία, είναι πενιχρός για τέτοιες ακριβες λύσεις. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου