11 Ιουνίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΤΑΜΣ «STRIKE BACK/BS/BRE 2019»




Tην 07 Ιουν 19 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της άσκησης «STRIKE BACK/BS/BRE 2019», στο Novo Selo Training Area (NSTA) στην Βουλγαρία στην οποία ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με μέσα και προσωπικό της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ) και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).

Η συμμετοχή τμημάτων του ΣΞ στην εν λόγω άσκηση, εντάσσεται στα πλαίσια προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας, με χερσαίες δυνάμεις Βαλκανικών χωρών και της Αμερικανικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR).











ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR


Η συμμετοχή του Ε.Σ. σε ασκήσεις εκτός συνόρων, δίνουν στο προσωπικό του τη δυνατότητα αποκόμισης πολύτιμων εμπειριών. Εκτός αυτού όμως, ο Ε.Σ. κάνει κι επίδειξη δύναμης και ισχύος, προς πολλούς αποδέκτες, τόσο προς τους συμμετέχοντες στην άσκηση, όσο και στους τυχόν παρατηρητές..

Από τις φωτογραφίες διακρίνουμε την καθολική χορήγηση νέου τύπου εξάρτυσης στο προσωπικό (τύπου γιλέκου). Πρόκειται για εξάρτυση που καλύπτει τις απαιτήσεις του αρματιστή καλύτερα απ'οτι οι εξαρτύσεις μέσης, διότι οι χώροι όπου θα δράσει είναι εξαιρετικά περιορισμένοι (μέσα στο άρμα).
Επίσης διακρίνουμε και την καθολική χορήγηση πιστολιού στο προσωπικό, ως επιπλέον οπλισμό πέραν του ατομικού τυφεκίου G3A4. Επίσης από τις φωτογραφίες διακρίνουμε πως για τον ΑΠΜΑ (Αρχηγό Πληρώματος) και τον ΟΔ (Οδηγό), το πιστόλι αποτελεί τον μοναδικό φερόμενο οπλισμό.





Ένα άλλο θετικό που εξάγεται από τις φωτογραφίες είναι το γεγονός πως πλέον ο ΕΣ (τα τελευταία χρόνια) χρησιμοποιεί εκτεταμένα τα δίχτυα παραλλαγής σε όλες τις μορφές τους (επί οχήματος, επί εγκαταστάσεων, επί αμυντικών έργων κοκ), και σε όλες τις  ασκήσεις. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρυντικό, διότι φαίνεται πως ο ΕΣ έχει επιτέλους αντιληφθεί την χρησιμότητά τους.

Στα αρνητικά, μπορούμε να πούμε ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως η συμμετοχή του κληρωτού προσωπικού είναι ανύπαρκτη εκτός συνόρων. Άποψη μας είναι πως εθελοντές κληρωτοί θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σαν εφεδρικό προσωπικό, και να έπαιρναν μέρος σε ορισμένες πιο απλοϊκές ασκήσεις. Διότι η βάση του στρατού μας είναι οι κληρωτοί, και θα πρέπει να τους χρησιμοποιούμε σε όλες τις ασκήσεις, ακόμα και σε αυτές που γίνονται εκτός συνόρων.
Μακάρι στην επόμενη άσκηση, ο ΕΣ (πέραν των αρμάτων και των ελικοπτέρων) να στείλει μια Διμοιρία Μ/Κ Πεζικού με κληρωτό κατά βάση προσωπικό, και μια Διμοιρία ενός Τάγματος Εθνοφυλακής. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου