5 Ιουνίου 2019

ΑΠΟΨΗ: Τα laser όπλα σε αντιαεροπορικό ρόλο (SHORADS), οι τελευταίες εξελίξεις, και η Ελληνική πραγματικότητα.

Επίδειξη του  ΜSHORAD (όχημα Stryker) με εγκατεστημένο όπλο laser.
Επίδειξη του  ΜSHORAD (όχημα Stryker) με εγκατεστημένο όπλο laser.


* Αφορμή για το άρθρο ήταν η συνέντευξη του Υποστρατήγου Thurgood, σχετικά με τις εξελίξεις στα σχεδιαζόμενα όπλα laser του Αμερικανικού Στρατού. 

Ο Αμερικανικός Στρατός εισέρχεται σε μια νέα εποχή από το 2022. Στην εποχή της τακτικής χρησιμοποίησης οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν τεχνολογία laser.
Πρόκειται για ένα όπλο laser ισχύος 50kilowatt που θα τοποθετηθεί στο ΤΟΜΠ Stryker, το οποίο προορίζεται να καταρρίψει χαμηλά ιπτάμενα αεροπλάνα, ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και όλμων. Αυτή η προσθήκη θα αποτελεί αναβάθμιση των MSHORADS (αυτοκινούμενα A/A συστήματα πολύ μικρού βεληνεκούς), τα οποί είναι οχήματα Stryker που φέρουν τα κλασικά Α/Α πυροβόλα και Α/Α πυραύλους..

Οι πρώτες παραδόσεις των "αρχικών" ΜSHORADS (χωρίς όπλα laser) θα ξεκινήσουν από φέτος, με 144 οχήματα να αναμένεται να λπαραδωθούν έως το 2022. Ταυτόχρονα με τις παραδόσεις των κλασικών Stryker MSHORADS, θα αναπτύσσεται τo όπλο laser και η μπαταρία του, με αποτέλεσμα τα οχήματα να μπορούν να αναβαθμιστούν με το που παραδωθούν, το 2022. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος ανάπτυξης του όπλου laser, τα αναβαθμισμένα MSHORADS με όπλο laser θα πρέπει να δοκιμαστούν σαν ενιαίο Οπλικό Σύστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως δεν θα είναι και επιχειρησιακά.

Πηγή: Breaking Defence


ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR

Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται μακρινό τέτοιο ενδεχόμενο (όπλα laser σε Α/Α ρόλους), ίσως τελικά να μην είναι και τόσο. Άποψη του  blog είναι πως την επόμενη πενατετία (2024-2025) θα έχουν αναπτυχθεί συστήματα laser που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε φορτηγά ή ΤΟΜΠ, και τα οποία θα έχουν αξιόλογες επιδόσεις έναντι εισερχόμενων από αέρος απειλών.
Πέραν τούτου, υπάρχουν κι Ευρωπαϊκές λύσεις στον συγκεριμένο τομέα, κυρίως από την Γερμανική Rheinmetall. Έχουν υπάρξει μάλιστα κι επιτυχημένες δοκιμές σε συνθήκες C-RAMM (Ταυτόχρονη Αντιμετώπιση Ρουκετών-Βλημάτων ΠΒ-όλμων-πυραύλων), με άριστα αποτελέσματα  (5/5 και 4/5).

Το όπλο laser Skyshield HEL της Γερμανικής Rheinmetall.
Το όπλο laser Skyshield HEL της Γερμανικής Rheinmetall.



Αυτό που πίστευουμε πως πρέπει να κάνουν οι ΕΕΔ για την ώρα, είναι να αυξήσουν τις διαθεσιμότητες των Α/Α συστημάτων πολύ βραχέως βεληνεκούς που διαθέτουν (Tor-M1, OSA-AK/M, Crotale NG, ASRAD κοκ), καθώς και τους διαθέσιμους πυραύλους. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να παρακολουθούν από κοντά τις όποιες εξελίξεις στον τομέα των laser A/A όπλων. 

Μια άλλη προσπάθεια του Αμ.Στρατού είναι αυτή της Bοeing.  Εδώ το όχημα HEMMT με όπλο laser ισχύος 60 kW.
Μια άλλη προσπάθεια του Αμ.Στρατού είναι αυτή της Bοeing.
Εδώ το όχημα HEMMT με όπλο laser ισχύος 60 kW.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αν κι απέχει αρκετά από την ουσιαστική υλοποίηση κι επιχειρησιακή ένταξη, εντούτοις πρέπει να  απασχολεί τις ΕΕΔ, διότι φαίνεται πως είναι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής κι επαρκούς προστασίας βάσεων, εγκασταστάσεων, ραντάρ και Σταθμών Διοικήσεως από απειλές όπως τα Τουρκικά ΠΕΠ, Πυροβόλα, και αεροσκάφη. Κι ο λόγος είναι πως τα όπλα laser πέραν της μεγάλης ποσότητας ενέργειας που απαιτούν για να λειτουργήσουν, δεν περιορίζονται από τα διαθέσιμα πυρομαχικά προς βολή όπως τα πυραυλικά SΗΟRADS. Συνεπώς ο συνδυασμός laser όπλων, Α/Α πυραύλων και πυροβόλων πάνω σε ένα και μόνο όχημα κατηγορίας ΤΟΜΠ (όπως το σχεδιαζόμενο MSHORADS Stryker), δίνει στις ΕΕΔ αυτό ακριβώς που χρειάζονται.
Αντί λοιπόν να κοιτάμε σε πανάκριβα ημίμετρα προμήθειας 12-30 F-35 που θα παραδωθούν μετά το 2025 και θα είναι επιχειρησιακά μετά το 2027, ίσως να στραφούμε στην τεχνολογία laser σαν πρώτη προτεραιότητα. Κι όταν οι οικονομικές συγκυρίες βελτιωθούν (θεού θέλοντος), να προμηθευτούμε και Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου