2 Ιουνίου 2019

ΥΛΙΚΟ από την Τουρκική Επιχείρηση "PENCE (Νύχι)" που βρίσκεται σε εξέλιξη (Βίντεο - Φωτο)



  

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Επιχείρηση "Νύχι" των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διεξάγεται στο Β.Ιράκ στην περιοχή Hakurk, από τις 27 Μαϊου 2019. Πρόκειται για μια διακλαδική επιχείρηση Ειδικών Δυνάμεων, Πυροβολικού, Αεροπορίας Στρατού κι Αεροπορίας που στόχο έχει να εξουδετερώσει εγκαταστάσεις και κρυσφήγετα του PKK. 

Σε αυτό το άρθρο θα σχολιάσουμε τα επιτεύγματά των ΤΕΔ μέχρι στιμής, καθώς κι όλο το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό (που είναι άξιο σχολιασμού).


Το νέο Τουρκικό MLRS ''Bora'', κάπου στην ΝΑ Τουρκία. Συνεπώς επιβεβαιώνεται η συμμετοχή του στην εν λόγω επιχείρηση.


Γεμιστήρες ΑΚ-47, μέρη εξαρτύσεων και και βολίδες 14,5 χιλ που βρέθηκαν σε σπήλαιο.


Κυτία πυρομαχικών 7,62 χιλιοστών, που βρέθηκαν σε βαρέλια που θάφτηκαν στο έδαφος (κρύπτη).


Τυφέκιο ΑΚ-47, φυσιγγιοθήκες, σκηνικό υλικό καθώς και ταινίες πολυβόλου που βρέθηκαν στην ίδια κρύπτη


Κατακόρυφη βολή Α/Κ πυροβόλου Firtina, από προετοιμασμένη θέση. 


Στοιχείο πολυβόλου με τον χειριστή και τον βοηθό, όπου ο δεύτερος εκτελεί καθήκοντα παρατηρητή-καταδείκτη (ανάθεση τομέων βολής και στόχων).






Βολή Α/Κ πυροβόλου Μ110Α2 από προετοιμασμένη θέση. Προσέξτε τις ποσότητες πυρομαχικών που βρίσκονται στοιβαγμένα αριστερά και δεξία των στρατιωτών.




Η περιοχή Harkuk όπου διεξάγεται η επιχείρηση "Νύχι". Είναι φανερό πως πρόκειται για επιχείρηση η οποία είναι εξαιρετικά κοντά στην Τουρκική επικράτεια.









Εκκαθαριστική Επιχείρηση Επιθετικών Ελικοπτέρων Τ-129 κατά προσωπικού του PKK. Είναι χαρακτηριστικό το πολύ χαμηλό ύψος δράσης των εν λόγω ελικοπτέρων, κυρίως λόγω του ορεινού αναγλύφου του εδάφους, αλλά και της δυσκολίας της εναέριας αναγνώρισης και ταυτοποίησης έναντι παραλλαγμένων μικρών στόχων (προσωπικό - οχήματα). Επίσης στην περιγραφή του βίντεο αναφέρεται πως μέχρι τις 2 Ιουνίου 2019 έχουν σκοτώσει 27 Κούρδους Μαχητές.










Στιγμιότυπα αποβίβασης Τουρκικών ομάδων ειδικών δυνάμεων από ελικόπτερο Black Hawk. Σύμφωνα με την περιγραφή, η περιοχή είχε προσβληθεί πρώτα από πυροβολικό και αεροπορία, με το οποίο όμως δεν συμφωνούμε καθώς δεν φαίνονται πουθενά κρατήρες.
Χαρακτηριστικό όμως είναι και το "GPS ΝΟ POSITION" που εμφανίζεται στην οθόνη του UAV (πιθανώς Bayraktar), κάτι το οποίο σημαίνει πως είτε δεν έπιανε στίγμα (πιθανώς), είτε πως υπήρχαν συσκευές αντιGPS (σχετικά μη πιθανό). Ακόμα όμως και να ισχύει η πρώτη περίπτωση, τότε προδίδεται το υψόμετρο που δρούσε το UAV. Διότι αν πετούσε ψηλά, δεν θα επηρεαζόταν το στίγμα από τις εδαφικές εξάρσεις. Ενδεικτικό επίσης του χαμηλού υψομέτρου, είναι και η κλίμακα αποστάσεων που φαίνεται όταν κάνει 4x zoom (20-27 μέτρων).









Στιγμιότυπο από αεροπορική προσβολή Κουρδικού Παρατηρίου, όπου σύμφωνα με την περιγραφή τυο βίντεο εξουδετερώθηκαν και οι 4 υπεραπσιτές του.




ΣΧΟΛΙΟ



Σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί 27 μαχητές του PKK, καθώς κι έχει βρεθεί ένας αριθμός από ρουκέτες, φυσίγγια, χειροβομβίδες, όπλα κ.ο.κ.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια σπατάλη πόρων, μέσων και προσωπικού, διότι τα οφέλη της επιχείρησης είναι λιγότερα απ'ότι οι "θυσίες". Κι αυτό το συμπέρασμα εξάγεται χωρίς να ληφθούν υπόψιν τυχόν απώλειες προσωπικού και μέσων, κάτι το οποίο προς ώρας είναι ασαφές.

Εντούτοις όμως, έστω κι αυτή η μικρής κλίμακας επιχείρηση, δίνει πολύτιμες εμπειρίες κυρίως στους χειριστές των αεροσκαφών κι ελικοπτέρων, και στο προσωπικό των πυροβόλων και ΠΕΠ.Οι χειριστές εκπαιδεύονται σε πραγματικές χειρουργικές προσβολές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις εκπαιδευτικές σε γνωστά πεδία βολής. Το προσωπικό των πυροβόλων και των ΠΕΠ από την άλλη, αν και δεν έχει αντίπαλο Πυροβολικό κι Αεροπορία απέναντι του, εντούτοις γεύεται σε πρώτο χρόνο τις όποιες θετικές απολαβές από πραγματικές επιχειρήσεις. Μόνο και μόνο η εκπαίδευση του στις Επικοινωνίες, στη συνεργασία Παρατηρητών-ΚΔΠ-Πυροβόλων, αλλά και στην μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών για βολή, αρκεί.




ΕΠΙΛΟΓΟΣ



Άποψη του blog είναι πως οι συχνές επιχειρήσεις των ΤΕΔ έναντι του PKK, πρέπει να μας αφήνουν (ως Έλληνες), διττά συναισθήματα. Διότι μπορεί μεν να μην αντιμετωπίζουν τακτικό στρατό και να σπαταλούν πολύτιμους πόρους, αλλά εκπαιδεύονται καίρια τμήματα τους σε ορισμένες και συγκεκριμένες συνθήκες, που τους δίνουν πολύτιμες εμπειρίες, έστω και λίγες. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου